Despre modele şi eroi

editorialRecent, am ajuns la Alba Iulia. Mi s-a părut firesc să vizitez şi Catedrala „Sfântul Mihail”, acolo unde îşi doarme somnul de veci Ioan (Iancu) de Hunedoara.

Pe mormânt, plin de coroane, cu panglici roşii, albe şi verzi. Aţi ghicit: ungurii încă îşi amintesc de cel care a oprit înaintarea turcilor în Europa de Vest.  E eroul lor. Mai are rost să comentez ceva?! Poate doar să mă gândesc că un judeţ ROMÂNESC îi poartă numele. Contează? Mă tem că nu! Morţii cu morţii şi viii cu viii! Oricum, locul eroilor e doar în cărţile de istorie, nu-i aşa?! Totuşi, mă întreb, peste ani, pe cine dintre actualii politicieni îi va consemna istoria drept eroi ai neamului? Pe Iliescu? Cred că nu! Pe Năstase? Pe Boc? Sau, poate, pe Băsescu? Sper că nu! Mă rog la bunul Dumnezeu ca 99,9 la sută dintre politicienii locali să ajungă, încă din timpul vieţilor lor şi ale noastre, într-o dreaptă şi meritată uitare.

Bun, nu mai vrem eroi, ne doare la 10 metri de ei, dar modele? Avem oare modele astăzi în societatea românească? Eu zic că da şi vă pot da o mulţime de exemple. Pentru mine, de pildă, modele demne de urmat sunt câteva doamne care lucrează la nişte cămine de bătrâni, vreo patru medici, doi preoţi, cinci profesori, un tânăr scriitor, doi pensionari şi o antrenoare de gimnastică. Nu le voi da numele că se vor supăra pe mine sau unii dintre ei vor avea de suferit la serviciu pentru că îi laud.

Poate dacă în fiecare zi ne-am gândi măcar un minut la cine ar putea fi model/reper pentru noi, poate că vieţile noastre ar arăta altfel. Pentru aceasta nu deschideţi televizorul, uitaţi de Becali sau toate demoazelele din ziarele colorate. Aţi găsit?! Dacă nu, încercaţi cu voi. Când aţi întrebat ultima oară un bătrân cerşetor dacă a mâncat? Când aţi repezit o mamă ce tocmai îşi pocnea cu sete copilul pe stradă? Dar pe un ghiolban ce tocmai îşi aruncase gunoiul fix în mijlocul unui parc? Dar pe un politician – de ce minte? Nu-i aşa că e uşor să fii model?!

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan