Despre modele şi eroi

editorialRecent, am ajuns la Alba Iulia. Mi s-a părut firesc să vizitez şi Catedrala „Sfântul Mihail”, acolo unde îşi doarme somnul de veci Ioan (Iancu) de Hunedoara.

Pe mormânt, plin de coroane, cu panglici roşii, albe şi verzi. Aţi ghicit: ungurii încă îşi amintesc de cel care a oprit înaintarea turcilor în Europa de Vest.  E eroul lor. Mai are rost să comentez ceva?! Poate doar să mă gândesc că un judeţ ROMÂNESC îi poartă numele. Contează? Mă tem că nu! Morţii cu morţii şi viii cu viii! Oricum, locul eroilor e doar în cărţile de istorie, nu-i aşa?! Totuşi, mă întreb, peste ani, pe cine dintre actualii politicieni îi va consemna istoria drept eroi ai neamului? Pe Iliescu? Cred că nu! Pe Năstase? Pe Boc? Sau, poate, pe Băsescu? Sper că nu! Mă rog la bunul Dumnezeu ca 99,9 la sută dintre politicienii locali să ajungă, încă din timpul vieţilor lor şi ale noastre, într-o dreaptă şi meritată uitare.

Bun, nu mai vrem eroi, ne doare la 10 metri de ei, dar modele? Avem oare modele astăzi în societatea românească? Eu zic că da şi vă pot da o mulţime de exemple. Pentru mine, de pildă, modele demne de urmat sunt câteva doamne care lucrează la nişte cămine de bătrâni, vreo patru medici, doi preoţi, cinci profesori, un tânăr scriitor, doi pensionari şi o antrenoare de gimnastică. Nu le voi da numele că se vor supăra pe mine sau unii dintre ei vor avea de suferit la serviciu pentru că îi laud.

Poate dacă în fiecare zi ne-am gândi măcar un minut la cine ar putea fi model/reper pentru noi, poate că vieţile noastre ar arăta altfel. Pentru aceasta nu deschideţi televizorul, uitaţi de Becali sau toate demoazelele din ziarele colorate. Aţi găsit?! Dacă nu, încercaţi cu voi. Când aţi întrebat ultima oară un bătrân cerşetor dacă a mâncat? Când aţi repezit o mamă ce tocmai îşi pocnea cu sete copilul pe stradă? Dar pe un ghiolban ce tocmai îşi aruncase gunoiul fix în mijlocul unui parc? Dar pe un politician – de ce minte? Nu-i aşa că e uşor să fii model?!

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte