Despre modele şi eroi

editorialRecent, am ajuns la Alba Iulia. Mi s-a părut firesc să vizitez şi Catedrala „Sfântul Mihail”, acolo unde îşi doarme somnul de veci Ioan (Iancu) de Hunedoara.

Pe mormânt, plin de coroane, cu panglici roşii, albe şi verzi. Aţi ghicit: ungurii încă îşi amintesc de cel care a oprit înaintarea turcilor în Europa de Vest.  E eroul lor. Mai are rost să comentez ceva?! Poate doar să mă gândesc că un judeţ ROMÂNESC îi poartă numele. Contează? Mă tem că nu! Morţii cu morţii şi viii cu viii! Oricum, locul eroilor e doar în cărţile de istorie, nu-i aşa?! Totuşi, mă întreb, peste ani, pe cine dintre actualii politicieni îi va consemna istoria drept eroi ai neamului? Pe Iliescu? Cred că nu! Pe Năstase? Pe Boc? Sau, poate, pe Băsescu? Sper că nu! Mă rog la bunul Dumnezeu ca 99,9 la sută dintre politicienii locali să ajungă, încă din timpul vieţilor lor şi ale noastre, într-o dreaptă şi meritată uitare.

Bun, nu mai vrem eroi, ne doare la 10 metri de ei, dar modele? Avem oare modele astăzi în societatea românească? Eu zic că da şi vă pot da o mulţime de exemple. Pentru mine, de pildă, modele demne de urmat sunt câteva doamne care lucrează la nişte cămine de bătrâni, vreo patru medici, doi preoţi, cinci profesori, un tânăr scriitor, doi pensionari şi o antrenoare de gimnastică. Nu le voi da numele că se vor supăra pe mine sau unii dintre ei vor avea de suferit la serviciu pentru că îi laud.

Poate dacă în fiecare zi ne-am gândi măcar un minut la cine ar putea fi model/reper pentru noi, poate că vieţile noastre ar arăta altfel. Pentru aceasta nu deschideţi televizorul, uitaţi de Becali sau toate demoazelele din ziarele colorate. Aţi găsit?! Dacă nu, încercaţi cu voi. Când aţi întrebat ultima oară un bătrân cerşetor dacă a mâncat? Când aţi repezit o mamă ce tocmai îşi pocnea cu sete copilul pe stradă? Dar pe un ghiolban ce tocmai îşi aruncase gunoiul fix în mijlocul unui parc? Dar pe un politician – de ce minte? Nu-i aşa că e uşor să fii model?!

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva