Despre Avram Iancu

meÎn ultima vreme am tot citit despre Avram Iancu. Citind diverse cărți despre Crăișor, mi-am amintit o întâmplare din copilărie. Aveam vreo patru ani când am auzit prima dată despre Avram Iancu, într-un cântec, ale cărui versuri le învăța fratele meu pentru școală. Nimeni n-a băgat de seama că stând și ascultându-l pe fratele meu am reușit să rețin versurile. Câteva zile mai târziu, eram în București, într-un troleibuz supraaglomerat. Eram cu mama și stăteam în picioare. În jurul meu, oamenii strigau unii la alții, nervoși că se călcau pe picioare, că se atingeau… Mi-am lipit nasul de geam și am început să cânt, întâi încetișor, apoi din ce în ce mai tare, încercând parcă să acopăr țipetele isterice ale oamenilor… “Astăzi cu bucurie,/Românilor, veniți/Pe Iancu în Câmpie/Cu toți să-l însoțiți/Spălați armele voastre/Degrabă s-alergăm/Din sufletele noastre/Pe dușmani s-alungăm/Iancule mare/Bravule, tare/Cu noi să fii!/Tu însoțește și însuflețește/Pe ai tăi fii!”. Asa mi-am început recitalul în troleibuz. Încet, încet, în jur s-a făcut liniște. Încetaseră cu toții. S-au uitat la noi. Nu înțelegeau. Apoi au aplaudat și au început să se mire de copilul de patru ani, de care au întrebat imediat de unde vine. Țin minte că m-au mângâiat cu duioșie, iar pe mama au felicitat-o. E prima mea amintire despre mine… E deja poveste de familie.

Fiind din Hunedoara, sigur că una dintre primele excursii cu școala a fost la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu, la gorunul lui Horea, dar și la cel al lui Nicolae Ceaușescu. Acolo ni s-a predat o prima lecție de istorie și așa am aflat cine fusese cel despre care am cântat cu atât entuziasm în troleibuzul din București. Am fost la Țebea din nou, zilele trecute. Nu era nimeni la mormânt. Nu-i nimic, o să vină începutul de septembrie și se vor îmbulzi cu toții. Politicienii  ca să fie văzuți, oamenii de rând ca să mănânce mici și să bea bere. Între ei vor fi desigur și cei care se încăpățânează să țină vie amintirea celui care chiar a trăit pentru neamul lui – Avram Iancu!

Comentarii FB

comentarii
6 Răspunsuri la “Despre Avram Iancu

 1. Monalise Hihn

  Domnule Barna,
  Când oamenii nu au niciun argument, fie jignesc, fie ridică tonul. Mai mult, se ascund în spatele unor pseudonime. E păcat pentru că PERSOANA, pentru că e una singură, e atât de lașă. De ce să ștergem comentariile? Nu e frumos când vezi câtă frustrare adună o doamnă, dându-se uneori domn? Sigur, totul vine de la kilogramele în plus, adunate de-a lungul vremii din tonele de porci consumate!

  Răspuns
  1. gica contra

   Ce ti-e si cu razboiul asta intre doamne!
   Mai ales cand au asa multe certitudini incat le posteaza in dublu exemplar. Vorba aia: cand cineva greseste, nu-l deranja!
   P.S
   Parerea despre articol se mentine. A. Iancu este subiect doar intr-o propozitie. Ultima!

   Răspuns
 2. Alin Barna

  Sincer, parerea mea, ar trebui sa moderati aceste comentarii. Cu riscul de a fi acuzata de incalcarea dreptului la opinie, nu e normal sa permiteti jigniri gratuite si epitete grosolane.
  P.S.: Nu e o mare realizare ca un copil de 4 ani sa retina un cantecel, asa ca..linistita puteti sterge primul comentariu! 😉

  Răspuns
  1. Monalise Hihn

   Domnule Barna,
   Când oamenii nu au niciun argument, fie jignesc, fie ridică tonul. Mai mult, se ascund în spatele unor pseudonime. E păcat pentru că PERSOANA, pentru că e una singură, e atât de lașă. De ce să ștergem comentariile? Nu e frumos când vezi câtă frustrare adună o doamnă, dându-se uneori domn? Sigur, totul vine de la kilogramele în plus, adunate de-a lungul vremii din tonele de porci consumate! Faptul că toate comentariile sunt scrise de la Camera de Comerț vă spune ceva?

   Răspuns
 3. gica contra

  Sigur este vorba despre Avram Iancu in editorial?
  Eu am socotit cam 87,5% (21 randuri) despre dvs. si 12,5% (3 randuri) despre politiciei si cersetori de mici si bere.
  Pe de alta parte, a retine, la 4 ani, cantecelul invatat de fratele dvs. pentru scoala nu poate avea decat una dintre explicatiile:
  1. IQ dvs. este mai mare decat a lui Stephen Hawking (sa nu zic Einstein, ca pe asta il stie toata lumea), ceea ce banuiesc ca ar trebui sa se vada si astazi;
  2. fratele era un cretin care a invatat zilnic vreo luna respectivul cantecel.
  La mai mare!
  P.S. Scuze, 87,5% despre dvs., un troleibuz si mitici certareti. V-am creditat SI cu un ego prea mare.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute