Despre Avram Iancu

meÎn ultima vreme am tot citit despre Avram Iancu. Citind diverse cărți despre Crăișor, mi-am amintit o întâmplare din copilărie. Aveam vreo patru ani când am auzit prima dată despre Avram Iancu, într-un cântec, ale cărui versuri le învăța fratele meu pentru școală. Nimeni n-a băgat de seama că stând și ascultându-l pe fratele meu am reușit să rețin versurile. Câteva zile mai târziu, eram în București, într-un troleibuz supraaglomerat. Eram cu mama și stăteam în picioare. În jurul meu, oamenii strigau unii la alții, nervoși că se călcau pe picioare, că se atingeau… Mi-am lipit nasul de geam și am început să cânt, întâi încetișor, apoi din ce în ce mai tare, încercând parcă să acopăr țipetele isterice ale oamenilor… “Astăzi cu bucurie,/Românilor, veniți/Pe Iancu în Câmpie/Cu toți să-l însoțiți/Spălați armele voastre/Degrabă s-alergăm/Din sufletele noastre/Pe dușmani s-alungăm/Iancule mare/Bravule, tare/Cu noi să fii!/Tu însoțește și însuflețește/Pe ai tăi fii!”. Asa mi-am început recitalul în troleibuz. Încet, încet, în jur s-a făcut liniște. Încetaseră cu toții. S-au uitat la noi. Nu înțelegeau. Apoi au aplaudat și au început să se mire de copilul de patru ani, de care au întrebat imediat de unde vine. Țin minte că m-au mângâiat cu duioșie, iar pe mama au felicitat-o. E prima mea amintire despre mine… E deja poveste de familie.

Fiind din Hunedoara, sigur că una dintre primele excursii cu școala a fost la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu, la gorunul lui Horea, dar și la cel al lui Nicolae Ceaușescu. Acolo ni s-a predat o prima lecție de istorie și așa am aflat cine fusese cel despre care am cântat cu atât entuziasm în troleibuzul din București. Am fost la Țebea din nou, zilele trecute. Nu era nimeni la mormânt. Nu-i nimic, o să vină începutul de septembrie și se vor îmbulzi cu toții. Politicienii  ca să fie văzuți, oamenii de rând ca să mănânce mici și să bea bere. Între ei vor fi desigur și cei care se încăpățânează să țină vie amintirea celui care chiar a trăit pentru neamul lui – Avram Iancu!

Comentarii FB

comentarii
6 Răspunsuri la “Despre Avram Iancu

 1. Monalise Hihn

  Domnule Barna,
  Când oamenii nu au niciun argument, fie jignesc, fie ridică tonul. Mai mult, se ascund în spatele unor pseudonime. E păcat pentru că PERSOANA, pentru că e una singură, e atât de lașă. De ce să ștergem comentariile? Nu e frumos când vezi câtă frustrare adună o doamnă, dându-se uneori domn? Sigur, totul vine de la kilogramele în plus, adunate de-a lungul vremii din tonele de porci consumate!

  Răspuns
  1. gica contra

   Ce ti-e si cu razboiul asta intre doamne!
   Mai ales cand au asa multe certitudini incat le posteaza in dublu exemplar. Vorba aia: cand cineva greseste, nu-l deranja!
   P.S
   Parerea despre articol se mentine. A. Iancu este subiect doar intr-o propozitie. Ultima!

   Răspuns
 2. Alin Barna

  Sincer, parerea mea, ar trebui sa moderati aceste comentarii. Cu riscul de a fi acuzata de incalcarea dreptului la opinie, nu e normal sa permiteti jigniri gratuite si epitete grosolane.
  P.S.: Nu e o mare realizare ca un copil de 4 ani sa retina un cantecel, asa ca..linistita puteti sterge primul comentariu! 😉

  Răspuns
  1. Monalise Hihn

   Domnule Barna,
   Când oamenii nu au niciun argument, fie jignesc, fie ridică tonul. Mai mult, se ascund în spatele unor pseudonime. E păcat pentru că PERSOANA, pentru că e una singură, e atât de lașă. De ce să ștergem comentariile? Nu e frumos când vezi câtă frustrare adună o doamnă, dându-se uneori domn? Sigur, totul vine de la kilogramele în plus, adunate de-a lungul vremii din tonele de porci consumate! Faptul că toate comentariile sunt scrise de la Camera de Comerț vă spune ceva?

   Răspuns
 3. gica contra

  Sigur este vorba despre Avram Iancu in editorial?
  Eu am socotit cam 87,5% (21 randuri) despre dvs. si 12,5% (3 randuri) despre politiciei si cersetori de mici si bere.
  Pe de alta parte, a retine, la 4 ani, cantecelul invatat de fratele dvs. pentru scoala nu poate avea decat una dintre explicatiile:
  1. IQ dvs. este mai mare decat a lui Stephen Hawking (sa nu zic Einstein, ca pe asta il stie toata lumea), ceea ce banuiesc ca ar trebui sa se vada si astazi;
  2. fratele era un cretin care a invatat zilnic vreo luna respectivul cantecel.
  La mai mare!
  P.S. Scuze, 87,5% despre dvs., un troleibuz si mitici certareti. V-am creditat SI cu un ego prea mare.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători