Decebal vs. Traian, adevărata semnificaţie

            sanduVestea comasării câtorva licee din Deva este mult mai mult decât o luptă de orgolii ale elevilor sau ale cadrelor didactice. Nemulţumirile pot fi în parte justificate – atât ale elevilor cât şi ale profesorilor. Cu tristeţe trebuie însă spus că ele sunt acum inutile. Comasarea liceelor Decebal cu Traian sau Mincu cu Hurmuzescu este necesară şi absolut justificată. Inspectoratul şcolar sau Primăria nu au altă soluţie. Se pot, desigur, discuta multe, momentul ales sau combinaţia optimă, dar comasarea în sine, ca procedeu de supravieţuire economică, a devenit inevitabilă. Ea decurge nu din necesităţi locale, ci din politici naţionale viciate ani de zile, ale căror rezultate încep să se vadă din ce în ce mai dramatic. O să încerc să argumentez. Nici măcar nu e prea complicat.

            Primele comasări de şcoli – cel puţin la Deva – au început în urmă cu câţiva ani. Şcoala generală Regina Maria a dispărut, înglobată fiind în Liceul pedagogic Sabin Drăgoi. Amânată, comasarea liceului Traian era doar o chestiune de timp. Comasările nu convin nimănui, elevii sunt îngrijoraţi de noile standarde, profesorii se gândesc la noii şefi şi la locurile de muncă, Primăria s-ar putea bucura că face economie, dacă această economie nu ar fi de fapt determinată, real, de continua pierdere de populaţie a oraşului. Comasările sunt dictate de necesitate – nu mai sunt destui elevi! Şi din păcate, nici o redresare nu se întrevede. Pe de o parte, nivelul naşterilor a scăzut foarte mult, fără ca vreun semnal de alarmă, din puţinele câte au fost, să fie luat în serios. Prea era incitantă cearta continuă din politica românească pentru a avea noi timp de mofturi demografice. Pe de altă parte, Deva, din starea lui de oraş mediu, a fost de ani de zile expus unui fenomen care nu a fost tratat responsabil. Puzderia de supermarketuri nu a fost suficientă pentru a compensa dezvoltarea adevărată a oraşului, prin investiţii de mare anvergură în producţie şi nu în consum, singurele care erau de natură să garanteze locuri de muncă sigure şi bine plătite – atât cât se poate în România. Deva s-a dezvoltat aproape exclusiv pe consum.

            Cu natalitate scăzută, oraşul s-a văzut confruntat şi cu continua pierdere de populaţie, în special tânără, fie plecată în marile oraşe, singurele care mai supravieţuiesc la nivel rezonabil, fie în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune. Nimic nu indică oprirea exodului. Am mai scris despre faptul că în 2002 Deva avea 70.000 de locuitori, iar în 2011, ceva mai puţin de 57.000! 13.000 de locuitori pierduţi în mai puţin de zece ani, este de-a dreptul alarmant. Deva va mai atrage o vreme tineri din satele din împrejurimi, şi ele confruntate cu o masivă scădere a populaţiei, apoi nu va mai avea de unde să se „alimenteze”. Dar absolvenţii vor pleca în acelaşi ritm spre centrele universitare mari din ţară şi străinătate sau spre oraşe unde nivelul de trai este mai ridicat. Opinia mea este că în acest moment nici varianta universitară nu mai este fezabilă – trebuia aplicată tot acum vreo zece ani, înainte de începutul plecărilor în masă. Nu mai avem nici elevi pentru licee, de ce şi-ar deschide o universitate porţile la Deva? Cu populaţie redusă, fără tradiţie, nu ar fi atractivă pentru studenţi, care ar prefera fără ezitare oraşe precum Clujul, Timişoara sau Bucureştiul. Deva a preferat să se scalde în apa călduţă a facultăţilor neperformante, cu aşa-numitele secţii IDD, şi trebuie spus, cu tot riscul, că investiţiile au fost mai degrabă mofturi tiribombiste ale fostului edil-şef decât parte a unei viziuni – pe care, de exemplu, Alba Iulia a avut-o!

            Comasările devin boli acute ale sistemului educaţional, parte a problemelor reale cu care se confruntă specific oraşele mici şi medii ale României. Din ce în ce mai multe vor intra în grupul de localităţi de tip oraş unde nu se întâmplă nimic. Deva nu-şi va recăpăta prea curând populaţia plecată, dar există încă grupuri care cred că oraşul poate fi menţinut interesant şi atractiv. Depinde cât mai rezistă aceste grupuri şi în ce mod vor fi înăbuşite de incompetenţă.

Comentarii FB

comentarii
17 thoughts on “Decebal vs. Traian, adevărata semnificaţie

 1. dezastruos pentru Deva -partea a-2-a

  E PENIBIL CE SE INTAMPLA LA DEVA DE ANI DE ZILE . PARCA V-AU SPALAT CREIERELE ACEASTA UNIUNE EUROPEANA , SI ACUM APLICATI ACEST MODEL DICTATORIAL, DE COMASARI. MARTA MATE SI MARIUS SURGENT IMPREUNA CU PRIMARIA SI ISJH FRANCMASONE DOVEDESC INCA ODATA CA SUNT PENIBILI.IAR PAUL RUSU , LIDER SINDICAT AL INVATAMANTULUI HUNEDOREAN , TACE. DECI EL ARE MAI MARE VINA!NU STIU DE CE NU PLEACA, SE PARE CA CIOLANUL E LUYNG SI GROS SI MAI ARE DE PAPAT. TOATE ACESTEA SE FAC CU REDUCERI DE PERSONAL, IN DETRIMENTUL INVATAMANTULUI DEVEAN , IAR PRIMI CARE SUFERA SUNT ELEVII SI CADRELE DIDACTICE , DAR SI PERSONALUL AUXILIAR SI FEMEIILE DE SERVICIU, MAISTRI, PEDAGOGI.PE RESTUL CEI DIN FUNCTTIILE DE SUS VA DOARE FIX UNDEVA DE TOATE ASTEA, DOAR LA BANI VA GANDITI SI CUM SA VA IASA MAI BINE SMECHEREALA DE CARE DATI DOVADA DE CAND AU INCEPUT ACESTE UNIRI ADICA DE 7 ANI INCOACE.CE URMEAZA?UN SINGUR LICEU IN DEVA:DECEBAL SI O SINGURA SCOALA GENERALA IN DEVA:ANDREI-SAGUNA!SUNTETI RIDICOLI, IAR ANUL NOU CHIAR DE LA INCEPUT VA GASESTE IN ACEASTA STARE DE PROSTEALA, SI AMETEALA, O DECIZIE FARA JUDECATA, DOAR DE DRAGUL PARTIDELOR VOASTRE DE CARE SUNTETI PUSI ACOLO IN FRUNTEA ACESTOR INSTITUTII. RUGAM CA TOTI PROFESORII , INVATATORII, ELEVII, PERSONALUL TESA, FEMEIILE DE SERVICIU SI PERSONALUL AUXILIAR SA PROTESTEZE SI SA IASA IN STRADA , PENTRU CA ACESTI MAFIOTI DEVENI ISI BAT JOC DE VIETIILE NOASTRE.SA NU VA FIE RUSINE DE NISTE MAGARI SI OAMENI DE NIMIC, CARE COMASEAZA DE ANI DE ZILE ACESTE UNITATI SCOLARE. DE CE NU COMASATI D-NA MARTA MATE LICE”TRANSILVANIA”, VA ESTE FRICA CA A MAGHIARII DI LICEUL UNGURESC DIN MICUL DALAS VOR FII INGHITITI DE ROMANI PRIN EFECTUAREA ACESTE UNIRI?IAR PESTE TOATE , VINE SI ALEXANDRU GRUIAN CU PAREREA LUI DE CACAO SI PUNE CAPAC LA TOATE!E HOTIE PE FATA, MAS-MEDIA E MANA IN MANA CU POLITICUL.RUSINE , SUNTETI MAI RAI CA TIGANII. AZI MAINE INFINTATI UN LICEU DE TIGANI. UNGURII SI ASA AU UNUL SI APOI VOR RAMANE 3 IN DEVA:DECEBAL, UNGURII SI TIGANII!

 2. dezastuos pentru deva

  RUSINE TUTUROR!SI TIE ALEX GRUIAN!VOI CHIAR NU REALIZATI CA IN 10 ANI in ritmul asta, VOR FII DOar 2 scoli in deva :liceul decebal si scoala gen. andrei -saguna(Nr.4).?voi nu realizati ca aici e mafie si se doreste acapararea scolilor mici?e caracatita frate! s-a ajuns ca cel mai mare sa inghita pe cel mai mic.criza economica si nr. de copii e un rahat pe bat. NU ASTA E REALITATEA!Realitatea e ca sunt francmasoni la mijloc si directivele sunt clare, indicatiilie sunt aspre, directe,iar cine nu se supune, o i-a pe cocoasa!pacat ca dupa peste 24 ani de la lovitura de stat am ajuns sa avem doar cateva scoli in deva.
  Alex Gruian, din pacate , tu sustii sistemul acesat imbacsit.
  Un luru mai am:Tovarasi -opriti macelul scolilor!opriti pierderea posturilor.

 3. Sus în deal yok şcoală

  Totuşi, Dom’Director, cu răspunsul la întrebările mele cum rămâne? Tocmai am ridicat în slăvi capacitatea matale de a coti pe lângă subiect, însă, cu riscul de a mă repeta, întreb din nou: Totuşi, despre soarta elevilor de la Traian nu e curios nimeni??? Dar despre soarta celor de la Construcţii?? Ei sunt cantitate neglijabilă şi nu mai contează??? Ori în ţara asta sau în oraşul ăsta avem prea mulţi profesionişti în construcţii încât desfiinţăm singurul liceu de profil fără nicio strângere de inimă??? Mai devreme spuneai că e de discutat. Păi dacă tot oferi matale supape, dă-i bice şi dialoghează.
  p.s. Poate că nu numai “Domnii” au un cuvânt de spus şi nu am dori să se creadă că faceţi discriminări de gen (întrebaţi fata care pleacă), aşa că recomand călduros formularea “Domnilor şi Doamnelor”.

  1. Alex

   Mai greseste omul, c-asa se intampla. Ma bucur sincer ca va ofer spatiu. Ce v-ati face fara sa aveti unde comenta? Asta e rolul celor ce scriu si isi asuma, buna-rea, opinia si chiar cacofoniile – le ofera anonimilor spatiu in care sa se desfasoare. Ca nu risca nimic. Alexandru Gruian este o persoana reala, adica eu, cu care dvs., la adapostul anonimatului, puteti face orice. Chiar posta sub mai multe nume, ca sa para ca va sustineti reciproc. Cat timp limbajul este aproximativ corect, e OK.

  2. Alex

   Nu inteleg de ce va certati cu mine. Nu eu fac comasarea. Mergeti la Primarie si Inspectoratul scolar si intrebati ce si cum cu liceele. Sau acolo nu se poate pastra anonimatul? V-as propune sa lasati fata care pleaca, nu stiu cine sunteti, daca aveti copii, si daca pleaca sau nu. Nu profitati nesimtit de faptul ca nu aveti curajul sa apareti in public. Optiunea dvs.

 4. Sus în deal yok şcoală

  E fascinant circul ăsta penibil, inclusiv cel mediatic promovat aici de stimatul Dom’Director de la casa de căldură. Ţara arde şi baba de machiază! Mă uit la ce zice primul vorbitor, gicăcontra, iar apoi mă minunez de abilitatea lu’ Dom’Director de a “o da cu manta”, prin deviere de la subiect. Genial!!! Şi cu şcoalele din Deva cum rămîne??? Păi cum să rămână, dacă o lăsăm aşa cum cade??!! Taica popa vrea să-şi facă seminar de taici/maici în vârf de deal (că Traianu’ are infrastructura adecvată – adică amfiteatre şi săli suficiente pentru grandomania cerută de beserică), aşa că Dom’Primarele şi onor partidele dacă mai vor sprijin popesc în campanii (ups! ce să vezi, 2014 e chiar an electoral….din nou…)ar face bine să le dea lor clădirile şi terenurile acelea plus cele de la construcţii, ca să nu se amestece cinstitele feţe bisericeşti cu scursoarea din liceul de construcţii care, după cum se ştie, are spaţii comune cu Traianu’.Sau, dacă altfel nu se poate, ca să se dea aparenţa de corectitudine, să se aducă la construcţii pentru vreo doi trei ani o obscură facultate româno-italiană, care mai apoi să se retragă şi să lase la biserică şi clădirea aceea. La tot circul ăsta ascuns se dă prin presă ştirea că este asbolut necesar din raţiuni economice să se comaseze bla bla bla. Şpagă, trafic de influenţă, mafie. Full de şmecheri cu popi în coadă. Cât despre prestaţia media….cam subţirel domnilor presari (că jurnaliştii adevăraţi, ăia care nu au plecat deja prin alte ţări, nu se mai ocupă cu scrisul în gazete-fiţuici, pentru că, dacă ar dori să supravieţuiască, ar trebui să pupe dosuri zilnic/silnic). Totuşi, despre soarta elevilor de la Traian nu e curios nimeni??? Dar despre soarta celor de la Construcţii?? Ei sunt cantitate neglijabilă şi nu mai contează??? Ori în ţara asta sau în oraşul ăsta avem prea mulţi profesionişti în construcţii încât desfiinţăm singurul liceu de profil fără nicio strângere de inimă???
  Să aveţi un an pe sufletul vostru şi să vi se întoarcă înzecit şi însutit ceea ce faceţi acum – şi binele şi răul, cu binecuvântare preoţească!!!

  1. Alex. Gruian

   Domnilor, ma bucur ca va ofer spatiu de polemica. Credeti ce vreti, faceti ce scenarii doriti, imaginati-va ce va face placere. Sunteti perfecti, bine informati, bine intentionati, stiti totul, culise, spagi, plati catre presa, le aveti si cu jignirile, ca de, gica sau fodesi, totaya ie, vorba celor de la Hara, aferim! Asta apropo de binecuvantari. Aveti un singur avantaj fata de mine – lasitatea anonimatului, dar e in trend. Dar noroc ca va ofer supapa aici, altfel cine stie ce atitudini civice extreme ati lua, ca va stiu implicati si curajosi. Doar sa nu va stie lumea numele…

   1. gicacontra

    Ati cerut voie sa ne oferiti spatiu pentru polemica?
    Traim intr-o tara in care, asa cum unii sunt liberi sa sustina orice sub semnatura, inca putem sa avem pareri, chiar anonime. Atunci cand si asta se va afla in pericol, s-ar putea sa nu mai dorim a ramane anonimi, ceea ce nu stiu cat v-ar multumi, asa ca … lasati-o! si nu fortati o adresare care s-ar potrivi, chiar daca ne-am descalifica. N-ar fi mare bai – noi avem de unde!

 5. Ioji Fodeș

  Și totuși, vorba care umblă prin târg e că are cineva nevoie de clădiri ca să deschidă o instituție de învâțământ adecvată vremurilor, un seminar teologic. Și întrebarea e care clădiri vor fi date de primărie în grijă lui Gurie, cele de sus de pe deal sau cea de jos, proasăt renovată, de pe centru?

  1. Alex. Gruian

   Nu confirm, nu neg. Nu stiu, pur si simplu. Pot exista evident si alte conotatii, determinate insa de contextul de care am pomenit. Daca liceele erau pline, nu se punea problema comasarilor. In rest, e de discutat, desigur…

   1. Ioji Fodeș

    Acum 15-20 de ani, atât Traian cât și Decebal aveau cam 500 de elevi. Azi Decebal-ul are 1000, Traian-ul 400. Nu văd cum o comasare ar fi justificată cu adevărat. E încă un heirupism ca și majoritatea acțiunilor luate “pentru” oraș.

 6. Alex. Gruian

  Coane gica sau cum te cheama, afla ca contrar parerii tale, am absolvit exact Decebalul si exact mate-fizica si sunt mandru de asta. Limbajul te descalifica, cum se intampla de obicei, esti purtat de umori personale, ti-am spus ca stiu cine esti, si mai ales stiu si de ce o faci. Esential este ca ce spui dumneata este exact ce spun si eu, doar ca nu vrei sa pricepi. Dincolo de toate mizele imobiliare, exista chestia de care spui – copiii pleaca, si fata mea pleaca, si a ta. O universitate vine si prin negocieri, vine oricum daca exista potential, vine si daca este creata de oameni cu cap. O fi o incununare, dar nu intr-un oras care nu mai are nici elevi, darmite studenti. Nu fac comparatii intre licee, stiu exact situatia, nu asta era scopul textului si cei mai multi au inteles. Nu pot toti sa o faca, sau cel putin simuleaza. Nimic din ce ai scris nu intra in contradictie cu ce am scris eu, nici macar faptul ca spuneam acelasi lucru pe vremea lui Funeriu – asta ma confirma, coane… era sa-ti spun pe nume, da’ amu’ ma abtin, nu, parca asa-ti place sa spui.

  1. gicacontra

   Pacat ca nu reusiti a va abtine a folosi singularul persoanei a doua, mai ales ca habar n-aveti cine sunt si incep sa-l compatimesc pe cel asupra caruia a picat magareata “certitudinii” unuia ca dvs.
   Ce spuneam eu nu era doar o alternativa. In cazul asta se aplica a doua varianta, cea cu rusinea.
   Si care confirma inca odata spusele lui Maiorescu ca tara nu duce lipsa de inteligente (pe care dvs. o folositi doar pentru a ambala rahaturi in staniol, vedeti si celelalte comentarii, in special cel cu scoala din deal), ci de caractere.
   P.S. Cei scarbiti despre care vorbeam in comentariu si care ne-am retras spre viata personala poate avem mai mare succes in ea sau macar avem satisfactia, asa cum frumos spun americanii, de a ne cauta fericirea prin forte proprii, aici sau aiurea, fara abilitati de pupin….
   Stati linistit, posturi de directorasi de duzina nu ne-au interesat si nu ne vor interesa niciodata. Ce si cum suntem si mai ales ce si cum vom deveni noi si ai nostri copii nu depinde si nu se va schimba o data la 4, maxim 8, ani cand vin ailalti.
   P.S. Prefer descalificarea limbajului (care, apropos, difera de la un destinatar la altul), celei a faptelor.

   1. Alex. Gruian

    Sa fiti sanatos. Credeti ce doriti. Jigniti cat poftiti, anonimatul va protejeaza. La revedere. Multumit?

    1. gicacontra

     Multumirea si dezamagire impun preexistenta unei asteptari, ceea ce nu e cazul. Asa ca …nici, nici.
     Daca dumneavoastra credeti ca o Universitate VINE prin negocieri (cadrele didactice, astea ce fac?, VIN si ele cu rata si zugul sau apar prin pronie divina sau vointa politica?) aveti de aparat o tema sau habar n-aveti ce este si ce face o Universitate, care nu-i totuna cu o imprimerie de cartoane de le zice diplome. Ma rog, asta nu pe la noi!

    2. gicacontra

     Uitai, e indicat sa evitati cacofoniile (pentru a va usura investigatia, va citez:”ca contrar parerii…”)!
     Incercati cu incredere, nu strica!

 7. gicacontra

  Habar n-am ce liceu ati absolvit. Dar sunt aproape sigur ca nu Decebal, mai ales mate-fizica. Daca, totusi este asa, ar trebui sa va fie rusine.
  Pe mine, diploma de Decebal mate.fizica prerevolutionara ma face sa ma simt mai mandru decat toate celelalte care au urmat.
  Intr-un alt articol, un ziarist necunoscator pomenea de rivalitatea “traditionala” intre liceele Decebal si Traian.
  Care rivalitate “istorica”? Decebalul este anteUnire (n-am chef acum sa caut exact, dar bunicul meu l-a absolvit in 1926), iar Traianul postrevolutionar (inainte de revolutie era liceu de constructii si rezista printr-un dascal minunat, dar care totusi doar ii recupera pe cei care picau treapta a II-a la Decebal, in rest era mult mai slab si decat energeticul, batandu-se pentru lanterna rosie cu minierul).
  Mai lasati-ma cu necesitatile economice, ca acum vreo trei, patru ani urlati ca din gura de sarpe cand Funeriu facea acelasi lucru.
  Adevarul crud este ca interese pur imobiliare, asezonate cu iz de tamaie si ambitii “universitare” ridicole ale unor personagii (acum, cu masacrarea notiunii de clasificare a universitatilor si a conditiilor de cariera universitara, de catre ridicolul dottore VVP si de catre eterna Abramburica, au ceva sanse de a deveni cadre universitare, de fapt doar simpli cetateni care isi vor spune asa pentru ca vor vorbi in fata unor persoane care doar isi vor spune studenti, intr-un imobil ce doar isi va spune universitate).
  Pe domnul viceprimar Sergent si pe altii ca dansul il asigur ca intr-un oras “vine” doar circul.
  O universitate, contrar parerii dvs. de doctor d-le Gruian, este incununarea unei dezvoltari a unui oras si nu o premisa a acesteia si ea se naste, prin decret regal de preferinta si nu vine prin negocieri. Altfel nu va avea nici macar ziduri, ca sa nu mai vorbim de ceea ce ar trebui sa fie intr-ansa. In Romania avem extrem de putine Universitati (dupa o clasificare calitativa pe criterii de performanta – acum aruncata la cos pe criterii politice), in rest (inclusiv cea mult iubita de dvs. din orasul Unirii) doar institutii eliberatoare, la cerere, de diplome de licenta (acum, asa cum ziceam, dupa facerea praf a criteriilor calitative, din nou si de master si chiar doctorat, evident tot la cerere, ca doar suntem intr-o economie de piata, unde clientul-stapanul nostru).
  Nu stiu daca exista vreun consilier local absolvent de Decebal (ca primarul stiu sigur ca nu este), dar daca exista si va vota acest rahat politic sa-i (le) fie rusine. Ceilalti, banuiesc ca vor vota cu placere diminuarea prestigiului unei institutii in care, la vremea lor, n-au avut “dotarea” necesara pentru a pune piciorul. Puteau sa unirea, comasarea sau cum dracu o sa-i spuna cu oricine altceva, dar nu cu Decebalul. Acesta a fost, este si nu stiu daca va mai ramane o institutie mult mai prestigioasa decat orice universitate care vine (te apuca rasul) prin negocieri, intr-o cladire eliberata printr-o geneza reloaded a poporului roman, in varianta liceeala.
  Dupa socoteala mea Decebalul va avea mai multi elevi liceeni acum, cand populatia este mai mica, decat atunci cand era mai mare – aici aveti dreptate, deci evident vom asista la o spectaculoasa crestere a calitatii si prestigiului acestei scoli si, pe cale de consecinta a atractivitatii Devei.
  Banuiesc ca mari dacali care au creat prestigiul Decebalului si absolventii care i l-au confirmat si care nu mai sunt printre noi au ceva probleme cu rotitul subteran, iar pe cei care mai sunt si mai suntem, din pacate, ne-ati adus intr-o asemenea stare de lehamite incat nu mai avem puterea de a ne ocupa decat de destinele noastre individuale si de a nu protesta nici macar la un asemenea rahat politic.
  Va asigur, d-le ziarist, sustinator pe simbrie a oricarei tampenii daca vine din partea corecta, ca aceasta decizie a vajnicilor diriguitori ai urbei mi-a intarit convingerea a-i acorda fetei mele, actuale Decebalista, tot sprijinul nu in a nu reveni in Deva, ci, spre deosebire de prostul de mine care am crezut ca tara asta are vreo sansa, in a pleca oriunde altundeva, poate chiar de la nivelul de studii universitare si nu dupa. Asa ca socotiti deja ca Deva si Romania are deja cu un cetatean mai putin.
  Cred, totusi ca acest liceu are forta data de istoria-i seculara si de Oamenii care l-au ridicat si de ceilalti Oameni care mai sunt si vor mai vietui, de a rezista incercarilor la care il supun niste lepre noname-uri, care au doar localitatea de bastina in comun cu aceasta Scoala si de argatii care ii sustin.
  Va asigur ca nu mor caii, cand vor canii. Eventual doar tac si asteapta ca aia sa se sfasaie intre ei.
  RUSINE, RUSINE SI DOAR DISPRET CELOR CARE PROMOVEAZA SI SUSTIN ASEMENEA MIZERIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!