De Ziua României…

meSe împlinesc peste câteva zile 95 de ani. Iar se vom spune ce tare ne mândrim că suntem români. Iar se umflă pieptul de patrioți ce ne aflăm. Declarativ, desigur. Oricum, constat că am ajuns să nu ne mai placă nimic, să nu mai credem în nimic. Totul s-a transformat într-o văicăreală generală. E drept, nu prea avem motive de exaltare în România aceasta a noastră, călcată adesea în picioare, umilită, murdărită, păcălită, siluită, otrăvită ș.a.m.d. Totuși, țara nu trebuie confundată cu regimul ei politic și, uneori, nici chiar cu cei care o populează. Mă întreb adesea ce este pentru mine România? Cum aș putea s-o descriu, așa încât oricine din lumea aceasta să înțeleagă exact ce doresc să transmit, ce simt? Și niciodată nu am reușit, oricât am încercat! Mă enervează mult atunci când ne umilim în fața oricui și ne ponegrim țara, doar pentru că siliți de împrejurări unii dintre noi au fost nevoiți să plece aiurea în lume ca să își câștige bucata de pâine. Nu e țara de vină pentru asta!

Mă deranjează că uităm atât de ușor, că ne vindem ieftin și apoi doar înjurăm. Mă scoate din minți atitudinea mioritică în fața oricărei probleme și, mai ales, lipsa de acțiune!

De Ziua României nu sunt nici mândră, nu mă consider nici norocoasă. De Ziua României vreau să vă spun că poate ar trebui să învățăm să ne bucurăm și, de ce nu?, să mulțumim lui Dumnezeu sau cui vreți că suntem vii, că avem o țară minunată, pe care ar fi timpul să învățăm s-o prețuim! Nici măcar nu e nevoie de politicieni pentru asta…

De Ziua României ar fi poate indicat să ne întrebăm ce facem noi pentru țară, nu ce face țara pentru noi…

De Ziua României ar fi vremea să înțelegem că țara e în fiecare dintre noi, oriunde și cât de departe ne-am afla. De fapt, patria e inima oricăruia dintre noi. Cei care au fost nevoiți s-o părăsească dintr-un motiv sau altul știu bine ce spun.

De Ziua României consider că nu ar fi atât de greu să rostim – Te iubesc, țara mea! Îți mulțumesc că Dumnezeu a făcut să mă nasc aici!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2