De Ziua României…

meSe împlinesc peste câteva zile 95 de ani. Iar se vom spune ce tare ne mândrim că suntem români. Iar se umflă pieptul de patrioți ce ne aflăm. Declarativ, desigur. Oricum, constat că am ajuns să nu ne mai placă nimic, să nu mai credem în nimic. Totul s-a transformat într-o văicăreală generală. E drept, nu prea avem motive de exaltare în România aceasta a noastră, călcată adesea în picioare, umilită, murdărită, păcălită, siluită, otrăvită ș.a.m.d. Totuși, țara nu trebuie confundată cu regimul ei politic și, uneori, nici chiar cu cei care o populează. Mă întreb adesea ce este pentru mine România? Cum aș putea s-o descriu, așa încât oricine din lumea aceasta să înțeleagă exact ce doresc să transmit, ce simt? Și niciodată nu am reușit, oricât am încercat! Mă enervează mult atunci când ne umilim în fața oricui și ne ponegrim țara, doar pentru că siliți de împrejurări unii dintre noi au fost nevoiți să plece aiurea în lume ca să își câștige bucata de pâine. Nu e țara de vină pentru asta!

Mă deranjează că uităm atât de ușor, că ne vindem ieftin și apoi doar înjurăm. Mă scoate din minți atitudinea mioritică în fața oricărei probleme și, mai ales, lipsa de acțiune!

De Ziua României nu sunt nici mândră, nu mă consider nici norocoasă. De Ziua României vreau să vă spun că poate ar trebui să învățăm să ne bucurăm și, de ce nu?, să mulțumim lui Dumnezeu sau cui vreți că suntem vii, că avem o țară minunată, pe care ar fi timpul să învățăm s-o prețuim! Nici măcar nu e nevoie de politicieni pentru asta…

De Ziua României ar fi poate indicat să ne întrebăm ce facem noi pentru țară, nu ce face țara pentru noi…

De Ziua României ar fi vremea să înțelegem că țara e în fiecare dintre noi, oriunde și cât de departe ne-am afla. De fapt, patria e inima oricăruia dintre noi. Cei care au fost nevoiți s-o părăsească dintr-un motiv sau altul știu bine ce spun.

De Ziua României consider că nu ar fi atât de greu să rostim – Te iubesc, țara mea! Îți mulțumesc că Dumnezeu a făcut să mă nasc aici!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși