Cuvinte Libere. URÂT… FOTBAL ȘI-N POLITICĂ !

În curând se vor împlini 30 de ani de când  România, evident politică- România economică, socială și culturală a fost  ștearsă fizic și rămâne doar în istorie-, este doar un teren, să zicem de fotbal, că la asta ne pricepem cu toții. Pe care se joacă non-stop meciul-derby dintre Putere și Opoziție. Cele două… cluburi cu pretenții,  similare tradiționalelor Steaua și Dinamo,   au și  preluat apucăturile lor în privința… comportamentului galeriilor lor,  ca și-n  privința atragerii, cumpărării,  vânzării și revânzării… jucătorilor. Dacă  politicienuilor le zicem de obicei actori… politici, de ce nu le putem zice și jucători?! Mai ales că deseori lupta politică o asimilăm jocului de șah- eșchierul politic-, ca să ne dăm culți, tot așa  le putem spune și jucători. Mai cu seamă în ultimii ani,  de când și calitatea politicienilor a scăzut similar cu  a fotbaliștilor. Care sunt  mai rari, majoritatea fiind jucători, tot mai slabi… Abia  de-o scurtă vreme au apărut și-n politică unii… jucători ce pot deveni politicieni veritabili, nu politicianiști ori politruci. Ca în fotbalul tânăr… Dar depinde de antrenori dacă vor deveni chiar fotbaliști, mă rog, chiar politicieni.
 Până acum meciurile celor două cluburi – Putere și Opoziție -, sunt de tot mai scăzută calitate. Ceea ce  demonstrează că nici jucători de valoare nu au, dar nici… manageri și antrenori. Și cum în derby-ul politic al României manageri sunt președinții, iar antrenori- premierii, vedem că și sub aspectul sarabandei antrenorilor situația din fotbal este copiată. Respectiv, sub mandatele a patru… manageri – Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis; Iliescu și Băsescu  câte două mandate- s-au aflat pe băncile antrenorilor celor două cluburi 16 antrenori principali ( P. Roman, Th. Stolojan, N.Văcăroiu, V. Ciorbea, G. Dejeu, R.Vasile, Th. Athanasiu, A. Năstase, C.P.Tăriceanu, E.Boc, M. R. Ungureanu, V. Ponta, D.Cioloș, S. Grindeanu, M. Tudose, V. Dăncilă),  unii cu mai multe echipe guvernamentale- Tăriceanu 2, Boc 2, Ponta 4 – și cu… secunzi  (interimari de câteva zile, ori săptămâni-  Isărescu, Bejinariu, Predoiu, Oprea, Câmpeanu, Fifor). Au fost și situații în care managerii și antrenorii se aflau la același… club ( Iliescu- Roman, apoi Stolojan și Văcăroiu; Constantinescu- Ciorbea, Iliescu-Năstase, Băsescu-Tăriceanu, apoi Boc, MRU), dar și cazuri în care opoziția a obligat Puterea, mai cu strada, mai cu moțiunea, să schimbe antrenorul- P. Roman cu mineriada, Ciorbea cu presa și strada, Boc cu  demisia, MRU cu moțiunea. Iar în ultimii aproape 5 ani, sub manageriatul de opoziție al lui Iohannis- nu doar față de puterea parlamentară, ci chiar față de țara care l-a votat-  la echipa guvernamentală s-au perindat 5 antrenori- Ponta, supraviețuitor din manageriatul lui Băsescu, preluat, de voie de nevoie, de actualul prezident, care a spus clar, prin toamna 2014, că a fost nevoie să moară oameni (la Colectiv, vă amintiți, și încă nimeni nu a fost pedepsit, doar premierul- silit să demisioneze,   de ai lui ortaci, Dragnea și Oprea), pentru ca guvernul Ponta 4 să plece, și să vină “guvernul meu”, Cioloș. Pe care românii l-au spulberat la vot, dar clubul puterii nu a găsit, din 2016, niciun antrenor de Doamne-ajută. Totuși, a rezistat, cu schimbări dese de… antrenori, unul, Grindeanu, chiar cu proprie moțiune de cenzură, pentru a-l doborî. Apoi a rezistat  presiunilor stradale, prima, în ianuarie 2017, sub conducerea președintelui, în geacă roșie,  o altfel de… ciumă roșie,  și reclamațiilor ( moțiunilor de cenzură) la Parlament, până zilele trecute. Când  foștii antrenori – Ponta și Tăriceanu-  care reanimaseră, o vreme, sub o nouă  formulă fosta USL, și reușiseră să țină jocul echipei la un nivel satisfăcător,  dar  provocator de spaime și disperare Opoziției de la Cotroceni, au mimat jocul, la Parlament,  și au făcut blat cu adversarul de tradiție.
Urât fotbal avem și în politică!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic