Cuvinte Libere. TOTUȘI, DIN NORD VINE LUMINA !

Ca unul crescut și maturizat într-o… altă lume, altă  eră /pentru proștii care speră- vorba lui Mălăele-, sub lozinca Lumina vine de la Răsărit!, nu că nu ar fi așa, fizic și astronomic, dar tâlcul e că Răsăritul atunci era… URSS- bastionul păcii e!, și îmbătrinit așteptând să vină lumina de acolo, constat că primim mai multă lumină din… Apus, din Occidentul ăla ponegrit de politica luminii de la Răsărit. Acum, pentru noi, ca români bravi ce ne aflăm, sigur că lucrurile nu-s niciodată ca la alții. Că nici nu ne dăm seama cum de nouă ne ies toate pe dos. Adică, pe-atunci, după expirarea supremației clasei muncitroare în strânsă alianță cu țărănimea cooperativizată, dictatura proletariatului, și admiterea  intelectualilor în PCR, ba chiar după intelectualizarea masivă poporului, în școli- model de organizare și funcționare pentru toate gradele de pregătire, de ajunsesărăm țara cu cea mai calificată mână de lucru,  și intelectualizarea inclusiv a partidului unic, atunci  ne luminam cu adevărat. Mai puțin  călătorind prin strinătate, chestie cu embargou, permisă cu greu. Acum,  paradoxal, de când luăm lumină de la Apus, chiar și la propriu, pentru că energetica românească e pe cale de… stingere, acum din punct de vedere școlar și intelectual, contrar unei… hemoragii de diplome universitare și doctorale- lumina minții pâlpâie tot mai firav pe plaiuri mioritice. Și invoc plaiul mioritic pentru că tocmai în condițiile în care o țiglă căzută de pe o clădire din centrul vechi al Bucureștilor sigur va lovi un doctor în ceva ori un general, în timp ce audiențele emisiunilor-  tot mai multe, la toate televiziunile- de astrologie, numerologie,  magie și alte forme ale obscurantismului endemic, ating cote nebănuite, nebune. Exact ca-n Miorița, care epopee națională ne este: minciuna, hoția, crima!
 Aflat în această sumbră ecuație în privința locului  de unde ne vine lumina,  bag seamă că tot mai mult mă refugiez  spre… luminile Nordului. Și, asta nu neapărat datorită fascinantei povești  Vraja Marelui Nord, carte a lui Jean Leroy Guio, apărută la noi prin ’80, în colecția Delfin a Editurii Meridiane. Nordul polar, mai specific groenlandez,  era fascinant  ca lectură. Dar cum de multă vreme nu mai mă împac cu frigul și cu zăpada, poate că azi   acea lectură nu ar mai  avea acel gust de aventură și optimism…  anti-ger. Ba, chiar îmi amintesc că  ultima bătaie cu zăpadă, bulgăreală cum zic  pripobenițele televiozoriste, am avut-o la un Revelion petrecut ca o… petrecere veritabilă, de întreaga redacție,  ca invitați la inaugurarea cantinei-restaurant  de la Râușor, construită de legendarul Viorel Dănilă, directorul Amenajării hidrotehnice Râu Mare-Retezat. În jurul căreia s-a dezvoltat stațiunea de iarnă de azi. Și profit, din nou, de prilej pentru a îndemna, pentru a cere, chiar dacă pare neelegant, autorităților locale și județene, companiei Hidrocentrale SA Hațeg, oricui  care are competențe și bun-simț să întreprindă tot ce trebuie pentru eternizarea numelui Omului Viorel Dănilă! Ori cu  numele străzii principale din   Râu de Mori, ori cu botezarea barajului, care char neatingând cota din proiect a fost și este unic, sau chiar a companiei din Hațeg!
  Și mai zic:Nordul Europei devine tot mai luminos ! Nu doar la propriu și nici datorită Aurorelor Boreale, ci exclusiv datorită civilizației și nivelului de trai, care ating culmi continentale, ba  chiar mondiale. Ne-am delectat recent aici cu valorile
învățământului din Finlanda. Unde: cine nu știe carte, nu face copii! Cam dur! Cam extremist, dar ar fi binevenit un asemenea extremism și prin jurul Carpaților. Mult msi util și civilizator decât cel din limbajul președintelui Iohannis. Și ar avea un oarecare tâlc și lozinca lui- România Educată!
 Dar uite, m-am luat cu vorba și nu mai am spațiu  să vă povestec despre… comunismul suedez. Ar fi interesant de aflat și poate că voi reveni  să detaliem acest model suedez, pe  care-l invoca și Ion Iliescu la începuturile noii ere- fără Ceaușescu. Model  demn de urmat. Până atunci însă e de spus că acest model nu ar fi permis dezvoltatea în România a acestei birocrații fără limite, nesătule,  pe care am construit-o cu voturile noastre în 30 de ani. Democrație născătoare a unui  nou tip de burghezie- burghezia politico-adminstrativă, și a corupției cvasigeneralizate. Care oferea și monarhiștilor o șansă. Ca monarhie constituțională, Suedia este  țara cu cel mai dezvoltat simț public, care prețuiește, respectă și onorează  taxele și impozitele populației cu un nivel de trai demn și respectabil.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei