Cuvinte Libere. TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ? ȘI INVERS ?

  Nu este deloc o fericire să fii bătrân! Dar este de-a dreptul o ofensă, ca să nu zic mojicie, să fii batjocorit pentru meritul de a fi ajuns bătrân! Sunt fapte, sunt mărturii, există scrisori ale unor fii, ale unor fiice adresate taților, mamelor, mămicilor lor, bunicilor în care sunt muștruluiți că sunt bătrâni, că și-au pierdut mințile, că lor le este rușine cu asemenea părinți! Mai grav ! Am citit  scrisori chiar ale unor jurnaliști pe care îi prețuiam,  care acreditau teoria că puterea pesedistă, de pildă, era produsul votului bătrânilor, pensionarilor și bolnavilor, care și-au trăit traiul și mâncat mălaiul, și chiar ar trebui reduși numeric.  Reamintesc unele fragmente demne de reținut: “Ura domină iarăși facebook-ul! Nu eşti intelectual, dacă nu spui ceva de pensionari! Cu cât o zici mai cu batjocură, cu atât eşti un intelectual mai rafinat!”; “Tinerii, pentru că sunt frumoși, au dreptul să iasă în stradă, bătrânii, nu. Tinerii frumoși și inteligenți sunt fii și fiice de bătrâni și sunt viitorii captivi ai sistemului care îi vrea consumatori fericiți. Bănuiesc că știți asta – aveți părinți captivi ai băncilor… S-au împrumutat când erau tineri și acum sunt îmbătrâniți de ratele triplate de bancă și sunt executați silit, în stil tânăr și inteligent, cu zâmbetul pe buze. Unii dintre ei sunt executați, pentru că v-au garantat vouă împrumuturi. Și nu știu cât de inteligenți or fi acei tineri, despre care ziceți că doar ei au dreptul să protesteze, dar știu că părinții noștri au avut inteligența emoțională să ne crească atunci când era infinit mai greu ca acum, iar acum tinerii frumoși și inteligenți nu mai fac copii decât din greșeală…  Ei, părinții noștri, vedeau un viitor și un sens al vieții; tinerii frumoși și inteligenți de azi, cei care butonează smart-phone-ul și se cred hiper-deștepți și eficienți, văd doar prezentul”.

Cum lesne se vede, în aceste cuvinte nu se au  în vedere bătrânii cu necazurile, bolile și dezamăgirile lor, cu ciudățenii și sâcâieli, ci problema existenței lor ca atare. Care a ajuns să supere. Și nu doar pe exaltații vârstelor necoapte, care își însușesc degrabă filozofia politologică a unor curente egocentriste, de grup și de  clasă. Îndrăznesc să readuc în atenție că, spre deosebire de mulți politicieni, oameni de știință găsesc și demonstrează certe virtuți ale… vârstei a treia. De pildă, pe baza ultimelor sale cercetări în domeniul neurologiei, gerontologul american Gene Cohen (1944-2009), fost director al Centrului de Cercetări în domeniul Îmbătrânirii și Sănătății din cadrul Universității George Washington, susține că creierul unei persoane în etate este mult mai elastic decât se consideră a fi. Și spune:”Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinerețe, dar în schimb este foarte elastic. S-ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrânețe oamenii trag concluzii mai precise și iau decizii mai înțelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că o dată cu înaintarea în vârstă creierul reacționează mai calm la emoțiile negative. De fapt el începe să funcționeze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani. Apogeul activității intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul, în creierul uman crește cantitatea de mielină – substanță datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului crește de 30 de ori în comparație cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producției de mielină are loc în același interval de vârstă: 60-80 de ani”.

Dacă se respectă un mod de viață sănătos, capacitatea intelectuală nu numai că nu scade odată cu vârsta, ci, dimpotrivă, chiar este în creștere și poate atinge apogeul la 80 sau chiar 90 de ani.

  Așa că, dragi colegi de generație nu vă mai consumați energiile pentru a fi primii la coadă, când se dă ceva, orice, și a-i apostrofa pe tineri cu tradiționala constatare “Ah!, tineretul de azi!”. Ocupați-vă mintea cu lucruri creative și aducătoare de informații și cunoștințe veritabile!
  Iar tinerilor frumoși, liberi și cam grăbiți le amintim… Nu râdeți de cei în vârstă! Vârsta şi rafinamentul întrec întotdeauna puterea și tinereţea. Spiritul și înţelepciunea se dezvoltă doar o dată cu experiența. Nu noi suntem mai în vârstă; alţii sunt mai tineri.
 Iar ca desert, serviți cireașa de pe… colivă: Umberto Eco spunea: “Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior”…

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Cuvinte Libere. TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ? ȘI INVERS ?

  1. Nicolae

    Tinerete fara batranete in cazul “inocentilor” guvernanti inseamna ca batranii trebuie eliminati ? 🙂 🙁 🙁

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere