Cuvinte Libere. TELEVIZIUNEA , POLITICA ȘI… VORBA LUI NEA VANIA

Oricât de mult mi-ar conveni să nu recunosc că ProTv a adus, de la înființare, o nouă linie în televiziune și continuă să fie un lider în materie, nu pot ! A venit din SUA cu ceva nou, ceva ce nici nu bănuiam că e posibil; ne-a surprins și continuă să surprindă cu de toate. A avut și zile bune, chiar de măreție, când sufletul său, Adrian Sârbu, avea la… suflet o cusătoreasă pe care a facut-o mare creatoare de modă, cu magazin aproape de Piața Romană, cu pretenții europene; mai ales la lansarea unei linii chiar în incinta Muzeului Luvru, lângă Piramida adăugată mai încoace, când Janine a sa chiar se închipuise Cleopatra, sau Nefertiti ?, nu contează, dar parada ProTv la Paris a fost un succes de imagine. Și un început de faliment… Și nici de Janine nu se mai aude… Nu vom escalada toate vârfurile și nici nu vom explora abisurile prin care a trecut firma, și managerul ei, de la sublim la penibil, dar fapt rămâne că, chiar neiubind ProTv-ul, trebuie să admiți că e ceva ! Altceva, comparativ cu celelalte televiziuni, și este profesionistă sadea și cănd lansează și susține subproducții, emisiuni și producții proprii subculturale, ba chiar jenante, atunci când nu-s porcoase.
… Și este mereu implicată în politică ! De unde-și trage avantaje, dacă nu și bani, dar și bani, fiți siguri. Acum, mai mult ca oricând! Că trăiește, ca agricultura românească, la limita subzistenței, și a pierdut zeci de colaboratori de valoare, zeci de emisiuni, dar supraviețuiște chiar fără sprijin guvrnamental oficial, doar escamotat sub reclame directe ori propagandă subliminală. A fost o vreme sprijin pentru PDSR-ul condus de Adrian Năstase, când compania acumulase o datorie enormă la fisc. Atunci, se lansa și se cânta non-stop la ProTv. ” Nu ne mai trageți pe dreapta”, cu nădejdea că, ajuns la putere, marele lider Năstase va stinge datoria ProTv.-ului, ca… datornic pentru sprijinul propagandistic. Iar liderul trupei Vama Veche, Tudor Chirilă, se afla de câteva ori pe zi în casele noastre. Cum e și acum. Cu excepționalul program “Vocea României”, o emisiune sezonieră de mare și binemeritată audiență, descoperitoare de talente autentice, fiind în același timp și un spectacol de înaltă ținută. Același Tudor Chirilă, o voce distinctă, de-o vreme mai mult a străzii, a #rezist, nu scapă nicio ocazie pentru a strecura aluzii politice, total opuse cântecului său cu care PDSR câștigase atunci alegerile. Dar vineri, în excelenta emisiune în care și-a promovat aspirantele la trofeul râvânit, două voci remarcabile, antrenorul Chirilă împărțea pe stradă cărți-biografii ale unor mari personalități muzicale. Și, cult cum e încerca să transmită mesajul: “Citiți, pentru că, nu-i așa, cititul ne face mai buni”. Și amintea că acete vorbe i le spusese tatăl său, marele cronicar Ioan Chirilă, urmate cuvintele “pe care nu le pot uita: Citești degeaba ! ”
O fi știut el, Nea Vania, ce zicea…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei