Cuvinte Libere. TELEVIZIUNEA , POLITICA ȘI… VORBA LUI NEA VANIA

Oricât de mult mi-ar conveni să nu recunosc că ProTv a adus, de la înființare, o nouă linie în televiziune și continuă să fie un lider în materie, nu pot ! A venit din SUA cu ceva nou, ceva ce nici nu bănuiam că e posibil; ne-a surprins și continuă să surprindă cu de toate. A avut și zile bune, chiar de măreție, când sufletul său, Adrian Sârbu, avea la… suflet o cusătoreasă pe care a facut-o mare creatoare de modă, cu magazin aproape de Piața Romană, cu pretenții europene; mai ales la lansarea unei linii chiar în incinta Muzeului Luvru, lângă Piramida adăugată mai încoace, când Janine a sa chiar se închipuise Cleopatra, sau Nefertiti ?, nu contează, dar parada ProTv la Paris a fost un succes de imagine. Și un început de faliment… Și nici de Janine nu se mai aude… Nu vom escalada toate vârfurile și nici nu vom explora abisurile prin care a trecut firma, și managerul ei, de la sublim la penibil, dar fapt rămâne că, chiar neiubind ProTv-ul, trebuie să admiți că e ceva ! Altceva, comparativ cu celelalte televiziuni, și este profesionistă sadea și cănd lansează și susține subproducții, emisiuni și producții proprii subculturale, ba chiar jenante, atunci când nu-s porcoase.
… Și este mereu implicată în politică ! De unde-și trage avantaje, dacă nu și bani, dar și bani, fiți siguri. Acum, mai mult ca oricând! Că trăiește, ca agricultura românească, la limita subzistenței, și a pierdut zeci de colaboratori de valoare, zeci de emisiuni, dar supraviețuiște chiar fără sprijin guvrnamental oficial, doar escamotat sub reclame directe ori propagandă subliminală. A fost o vreme sprijin pentru PDSR-ul condus de Adrian Năstase, când compania acumulase o datorie enormă la fisc. Atunci, se lansa și se cânta non-stop la ProTv. ” Nu ne mai trageți pe dreapta”, cu nădejdea că, ajuns la putere, marele lider Năstase va stinge datoria ProTv.-ului, ca… datornic pentru sprijinul propagandistic. Iar liderul trupei Vama Veche, Tudor Chirilă, se afla de câteva ori pe zi în casele noastre. Cum e și acum. Cu excepționalul program “Vocea României”, o emisiune sezonieră de mare și binemeritată audiență, descoperitoare de talente autentice, fiind în același timp și un spectacol de înaltă ținută. Același Tudor Chirilă, o voce distinctă, de-o vreme mai mult a străzii, a #rezist, nu scapă nicio ocazie pentru a strecura aluzii politice, total opuse cântecului său cu care PDSR câștigase atunci alegerile. Dar vineri, în excelenta emisiune în care și-a promovat aspirantele la trofeul râvânit, două voci remarcabile, antrenorul Chirilă împărțea pe stradă cărți-biografii ale unor mari personalități muzicale. Și, cult cum e încerca să transmită mesajul: “Citiți, pentru că, nu-i așa, cititul ne face mai buni”. Și amintea că acete vorbe i le spusese tatăl său, marele cronicar Ioan Chirilă, urmate cuvintele “pe care nu le pot uita: Citești degeaba ! ”
O fi știut el, Nea Vania, ce zicea…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani