Cuvinte Libere. Străinii au… talente! Românii au genii! Și talentul de a-i pierde…

Cu ProTV.-ul ăsta americănesc dar naturalizat  la noi am un… meci vechi și prelungit, de la rostogolirea sa  bolovănoasă și sfărâmătoare  peste ceea ce știam noi că ar fi televiziune, aruncând învechita și îmbuibata TVR-cu variantele sale, 2,3, Cultural etc., cu tot, într-o umbră din care nu reușește să mai scape de 30 de ani. Atrăgătoare cu magneți extrem de puternici și dibaci, ProTv. a trezit România din somnul obscur al celor două ore de emisiune pre-revoluționară a Televiziunii Române. Unde căzuse după starea sa de glorie, farmec și excelență  din vremea lui Tudor Vornicu, Mister TV, venit și el școlit în domeniu tot din cea Americă numită SUA, aducând, parcă, însăși libertatea. Numai că timpul ne-a arătat,  dacă am vrut să vedem și să pricepem, că ProTV. este o foarte profesionistă școală de manipulare, de după paravanul unor emisiuni de reală valoare, în formate de circulație internațională, cum  este “Românii au talent”. Cum sunt și altele, la adăpostul cărora  instituția își face treaba de… deculturalizare și manipulare politică. Dar, privind o emisiune “Românii au talent”, chiar dacă deja proporția între românii și străinii veniți să-și etaleze talentele pare încă echilibrată, dar sunt semne ale dezechilibrării în favoarea străinilor, te simți mai bine, trăiești sub demonetizatul îndemn “gândește pozitiv!”, iar evoluțiile concurenților îți dau o stare  de bine, incomparabil mai bună decât porcăriile televiziunilor de știri, scormonitoare după accidente, incendii, distrugeri, sânge, arestări la comandă și rahaturi politice.
 Sigur, în fața unui mic geniu, capabil să adune numere din două cifre recitând Somnoroase păsărele,  te simți copleșit, sentimentul este înălțător, încurajator și declanșator de mândrie și chiar patriotism. Chiar dacă azi termenul pare  un… defect, o rămășiță naționalist-comunistă, după teoreticienii de modă nouă. Doar că patriotismul este virtute în toate democrațiile independente! Or, cum România nu prea are a face cu independența de o istorie întreagă, sentimentul acesta a fost reprimat- inclusiv cu sprijinul interesat al ProTV.!  Acum, vă rog să mă iertați dacă trăirea mea în fața  numărului de calcul mental japonez (???) al puștiului de 6 ani Theodor Marcu nu rimează cu a dumneavoastră. Dar ăsta da!, este talent nativ, este har dumnezeiesc și dacă emisiunea, jurații și publicul votant nu îl vor da câștigător pe micul geniu, atunci emisiunea este degeaba! Și, ar fi o nouă confirmare a  unicului mare talent al românilor: pierderea geniilor neamului! Niciun geniu român nu a murit în România!
 Repet și de data aceasta, emisiunea este bună, dătătoare de o stare de bine telespectatorului, dar  nu toate numerele,  execuțiile sunt  talente, ci, majoritatea sunt învățări,  exerciții, antrenamente, perfecționări prin repetiții ale unor aptitudini ori îndemânări. Inclusiv spectaculoasa apariție dar și mai spectaculoasa poveste de viață a lui Cornel Hrișcă Munn, născut fără mâini în România, abandonat dar crescut în Anglia de părinți adoptivi cu suflet bun de mamă și de tată, care, de fapt, a demonstrat… talentul că se poate trăi cvasinormal fără mâini, conducând mașina, lucrând la calculator și bătând tobele cu… talent, dar fără mâini. Inclusiv jongleriile cu tacul și bilele de  biliard, pe care Florin Călinescu nu le-a prea văzut, fiind captat de… talentul și formele asistentei maestrului. Și cu atât mai mult numărul indienilor care-și loveau oasele cu barosul și nu pățeau nimic.
 Ca spectacol, emisiunea este o reușită deplină a ProTV.! Și de data aceasta.
Însă personal mă preocupă până la indignare  ideea că tot mai mult străinii își demonstrează talentele în România. Și nu doar pe scena aceasta. Cât, mai cu seamă și în mod dramatic  pe scena vieții și existenței României. Iar talentul românilor în această privință pare a fi inepuizabil. Ca generozitate? Ori ospitalitate?! Sau, mai precis din indolență și nesimțire în privința risipirii, pierderii  României ?! Toată!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață