Cuvinte Libere. ȘTIREA PROASTĂ ESTE… CEA MAI BUNĂ !

Cineva, un personaj imaginar dintr-un film despre obsesia nebună a unui magnat al presei de a deveni stăpânul Lumii, a spus ceva ce astăzi, cel puțin în presa românească, mai cu seamă cea video, este mai mult decât real, mai mult decât un cancer al presei. Anume:”Nu există o știre mai bună decât una proastă!” Priviți/ascultați oricare emisiune a oricărei televiziuni românești și nu vedeți decât știri proaste, despre proști și prostii, despre politică, politicieni, despre niște mai-mult-dezbrăcate,  cărora li se zice vedete sau dive, ori morți celebri- adevărate bombe de presă-, accidente, incendii- cele mai multe provocate din neglijență, prostie, nesimțire sau chiar cu intenție. Cohorte de jurnaliști alergă disperați pe urmele lor, cu microfoane și camere de luat vederi, pentru a le materializa în știri proaste, urmărite cu bolnăvicioasă foamete de către milioane de proști.
Când cumva, din întâmplare sau din vrednică insistență vreun jurnalist încearcă să scape pe micul ecran ceva frumos, merituos, despre un om, o faptă ieșită din comun a unui om, despre o realizare a unui grup sau comunități științifice, despre o descoperire sau realizare tehnică, științifică, despre vreo minune a naturii încă necunoscută lumii, o frumusețe naturală, geografică sau umană- a doua oară nu mai reușete… Decât după lung timp, după ce  lămurește sau aburește un șef de mentalitatea celui imaginar, evocat, să accepte iasrăși un reportaj, o știre despre oameni și lucruri în fond normale.
Fiindcă asta ar fi presa în intrinsecul său- să reflecte normalitatea! Iar dacă presa actuală reflectă anormalitatea, urâțenia vieții și a morții, atunci trebuie să înțelegem și să acceptăm resemnați că trăim în anormalitate?! Adică, vi se pare normal ca două- trei zile televiziunile să dezgroape  morții în accidentul aviatic din Apuseni, de-acum cinci ani ? Și să auziți un realizator tv., cel puțin defazat, că-l întreabă pe Raed Arafat- după cinci ani !- că de ce nu a trimis un elicopter atunci? Ăsta e material de presă, care să umple spațiul și timpul unei emisiuni “de atitudine”, nu-i așa? Dar nici atunci, nici după cinci ani nimeni nu spune adevărul care a provocat accidentul. Anume, o eroare umană, de pilotaj. Cum erori au fost toate accidentele aeriene -unele și rutiere în care  erau implicati  politicieni- ,dar prelucrate și fardate politic în redacții, fără pic de rușine sau remușcări  deontologice, față de adevăr și de auditoriul emisiunii, știrii. Pentru a cere demisii pe bandă  unor personalități. Inclusiv, de vreo patru ori, a pomenitului inventator al SMURD. Invenție despre care am auzit/văzut doar un mic și fușerit reportaj, dar care face atât de multe servicii sănătații oamenilor. Însă astea nu contează. Conteză doar accidentul în urma căruia  cineva poate beneficia de un avantaj politic.
Sau, parafrazând puțin niște vorbe de duh ale lui Mark Twain : “Dacă nu urmărești presa ești neinformat, dacă o urmărești ești dezinformat!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum se regenerează pădurile din Godeanu         Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației