Cuvinte Libere. ȘI AMERICANII AU PROȘTII LOR. DAR AI NOȘTRI SUNT MAI PROȘTI !

Motto:

“Știu ca sunt prost, dar când mă uit in jur prind curaj”

Ion Creangă

Nu-mi dau bine seama dacă ați observat sau nu că de ceva vreme mă procupă… prostia. Nu ca stare naturală dată, ci ca rezultat firesc al educației, de fapt al lipsei de educație, sau, mai clar și bizar,  rezultat al educării și învățării  prostiei, pentru a deveni proști și ușor de prostit.  Treabă făcută cu indiscutabil succes de sistemul de învățământ, de stat și particular deopotrivă,  el însuși, sistemul, fiind obiectiv supus degradării în mod conștient. Acum, nu sunt sigur dacă pentru a împlini  una dintre poruncile  din decalogul lui Chomsky (anume: 7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să îi ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare. Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetățenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac), sau pentru că este foarte rentabil din punct de vedere financiar pentru societatea respectivă  să conducă o populație  prostită?! Treabă care se practică cu succes, în ambele sensuri, în toate  societățile/statele conteporane, oricât de moderne și ideatice ar fi ele în conștiințele maselor astfel educate. Acele satisfacții ieftine care îi ocupă timpul – și creierii, îmi permit să adaug-  le  cultivă  cu reale rezultate în planul tembelizării  și America, de pildă, dar și civilizațiile selecte ale Europei. Sigur, România nu putea rămâne în afara acestei magistrale a non-educației, știută fiind  capacitatea mimetică a românilor, și predispoziția lor de a-și însuși imediat tot ce văd și aud, pe nemestecate, mai ales ceea ce e prost. Așa că  serialele tv. românești, îndeosebi  cele produse de ProTv., ca descendentă directă a modei americane, “La bloc” și “Las Fierbinți”,  sunt oglinzi ale prostiei socializate de  la noi.  La fel  ca producțiile   “Doi bărbați și jumătate”, “Familia Bundy” și “Prietenii”. Cum ar veni, din  aceste sitcomuri americane  aflăm  că și americanii au proștii lor. Chiar dacă dintr-unul  s-a lansat cu un succes mondial o mare vedetă, Jennifer Aniston, iar din primul a ieșit scandalos din…  scenă starul Charlie Sheen. Sau tocmai de aceea??

În fine,  diferențele apar  exact ca parametrii de dezvoltare ai SUA și ai României. Proștii din serialele noastre, îndeosebi din cel nou și interminabil, “Las Fierbinți”, sunt cu totul mai nespălați, mai primitivi și mai tâmpiți. În timp ce până  și tolobonul veșnic asudat  Al Bundy trăiește într-o casă socială, pentru cei cu venituri minime pe economie,  care la noi ar fi considerată vilă,  iar DNA l-ar căuta pe proprietar de avere, Celentano viețuiește într-o casă și  o comună  ca niște dărăpănături… În timp ce americanca pomenită s-a lansat ca vedetă într-un serial cu proști,  în Las Fierbiți au venit să joace mari actori ai țării, mi-e și jenă să-i amintesc, dar prezența lor acolo a dat o și mai dureroasă calificare societății care obligă mari actori să coboare în mijlocul prostiei românești, pentru a-i conferi autenticitate, iar lor pentru a-și oferi un plus la nivelul de trai. (Orice tentație de extrapolare a… prostiei, din filmele menționate, în lumea reală, mai ales în cea politică, vă aparține exclusiv!)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști