Cuvinte Libere. ȘI AMERICANII AU PROȘTII LOR. DAR AI NOȘTRI SUNT MAI PROȘTI !

Motto:

“Știu ca sunt prost, dar când mă uit in jur prind curaj”

Ion Creangă

Nu-mi dau bine seama dacă ați observat sau nu că de ceva vreme mă procupă… prostia. Nu ca stare naturală dată, ci ca rezultat firesc al educației, de fapt al lipsei de educație, sau, mai clar și bizar,  rezultat al educării și învățării  prostiei, pentru a deveni proști și ușor de prostit.  Treabă făcută cu indiscutabil succes de sistemul de învățământ, de stat și particular deopotrivă,  el însuși, sistemul, fiind obiectiv supus degradării în mod conștient. Acum, nu sunt sigur dacă pentru a împlini  una dintre poruncile  din decalogul lui Chomsky (anume: 7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să îi ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare. Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetățenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac), sau pentru că este foarte rentabil din punct de vedere financiar pentru societatea respectivă  să conducă o populație  prostită?! Treabă care se practică cu succes, în ambele sensuri, în toate  societățile/statele conteporane, oricât de moderne și ideatice ar fi ele în conștiințele maselor astfel educate. Acele satisfacții ieftine care îi ocupă timpul – și creierii, îmi permit să adaug-  le  cultivă  cu reale rezultate în planul tembelizării  și America, de pildă, dar și civilizațiile selecte ale Europei. Sigur, România nu putea rămâne în afara acestei magistrale a non-educației, știută fiind  capacitatea mimetică a românilor, și predispoziția lor de a-și însuși imediat tot ce văd și aud, pe nemestecate, mai ales ceea ce e prost. Așa că  serialele tv. românești, îndeosebi  cele produse de ProTv., ca descendentă directă a modei americane, “La bloc” și “Las Fierbinți”,  sunt oglinzi ale prostiei socializate de  la noi.  La fel  ca producțiile   “Doi bărbați și jumătate”, “Familia Bundy” și “Prietenii”. Cum ar veni, din  aceste sitcomuri americane  aflăm  că și americanii au proștii lor. Chiar dacă dintr-unul  s-a lansat cu un succes mondial o mare vedetă, Jennifer Aniston, iar din primul a ieșit scandalos din…  scenă starul Charlie Sheen. Sau tocmai de aceea??

În fine,  diferențele apar  exact ca parametrii de dezvoltare ai SUA și ai României. Proștii din serialele noastre, îndeosebi din cel nou și interminabil, “Las Fierbinți”, sunt cu totul mai nespălați, mai primitivi și mai tâmpiți. În timp ce până  și tolobonul veșnic asudat  Al Bundy trăiește într-o casă socială, pentru cei cu venituri minime pe economie,  care la noi ar fi considerată vilă,  iar DNA l-ar căuta pe proprietar de avere, Celentano viețuiește într-o casă și  o comună  ca niște dărăpănături… În timp ce americanca pomenită s-a lansat ca vedetă într-un serial cu proști,  în Las Fierbiți au venit să joace mari actori ai țării, mi-e și jenă să-i amintesc, dar prezența lor acolo a dat o și mai dureroasă calificare societății care obligă mari actori să coboare în mijlocul prostiei românești, pentru a-i conferi autenticitate, iar lor pentru a-și oferi un plus la nivelul de trai. (Orice tentație de extrapolare a… prostiei, din filmele menționate, în lumea reală, mai ales în cea politică, vă aparține exclusiv!)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani