Cuvinte Libere. ȘI AMERICANII AU PROȘTII LOR. DAR AI NOȘTRI SUNT MAI PROȘTI !

Motto:

“Știu ca sunt prost, dar când mă uit in jur prind curaj”

Ion Creangă

Nu-mi dau bine seama dacă ați observat sau nu că de ceva vreme mă procupă… prostia. Nu ca stare naturală dată, ci ca rezultat firesc al educației, de fapt al lipsei de educație, sau, mai clar și bizar,  rezultat al educării și învățării  prostiei, pentru a deveni proști și ușor de prostit.  Treabă făcută cu indiscutabil succes de sistemul de învățământ, de stat și particular deopotrivă,  el însuși, sistemul, fiind obiectiv supus degradării în mod conștient. Acum, nu sunt sigur dacă pentru a împlini  una dintre poruncile  din decalogul lui Chomsky (anume: 7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să îi ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare. Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetățenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac), sau pentru că este foarte rentabil din punct de vedere financiar pentru societatea respectivă  să conducă o populație  prostită?! Treabă care se practică cu succes, în ambele sensuri, în toate  societățile/statele conteporane, oricât de moderne și ideatice ar fi ele în conștiințele maselor astfel educate. Acele satisfacții ieftine care îi ocupă timpul – și creierii, îmi permit să adaug-  le  cultivă  cu reale rezultate în planul tembelizării  și America, de pildă, dar și civilizațiile selecte ale Europei. Sigur, România nu putea rămâne în afara acestei magistrale a non-educației, știută fiind  capacitatea mimetică a românilor, și predispoziția lor de a-și însuși imediat tot ce văd și aud, pe nemestecate, mai ales ceea ce e prost. Așa că  serialele tv. românești, îndeosebi  cele produse de ProTv., ca descendentă directă a modei americane, “La bloc” și “Las Fierbinți”,  sunt oglinzi ale prostiei socializate de  la noi.  La fel  ca producțiile   “Doi bărbați și jumătate”, “Familia Bundy” și “Prietenii”. Cum ar veni, din  aceste sitcomuri americane  aflăm  că și americanii au proștii lor. Chiar dacă dintr-unul  s-a lansat cu un succes mondial o mare vedetă, Jennifer Aniston, iar din primul a ieșit scandalos din…  scenă starul Charlie Sheen. Sau tocmai de aceea??

În fine,  diferențele apar  exact ca parametrii de dezvoltare ai SUA și ai României. Proștii din serialele noastre, îndeosebi din cel nou și interminabil, “Las Fierbinți”, sunt cu totul mai nespălați, mai primitivi și mai tâmpiți. În timp ce până  și tolobonul veșnic asudat  Al Bundy trăiește într-o casă socială, pentru cei cu venituri minime pe economie,  care la noi ar fi considerată vilă,  iar DNA l-ar căuta pe proprietar de avere, Celentano viețuiește într-o casă și  o comună  ca niște dărăpănături… În timp ce americanca pomenită s-a lansat ca vedetă într-un serial cu proști,  în Las Fierbiți au venit să joace mari actori ai țării, mi-e și jenă să-i amintesc, dar prezența lor acolo a dat o și mai dureroasă calificare societății care obligă mari actori să coboare în mijlocul prostiei românești, pentru a-i conferi autenticitate, iar lor pentru a-și oferi un plus la nivelul de trai. (Orice tentație de extrapolare a… prostiei, din filmele menționate, în lumea reală, mai ales în cea politică, vă aparține exclusiv!)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie