Cuvinte Libere. SĂNĂTATEA – O AFACERE CARE NE ÎMBOLNĂVEȘTE !

Într-o vreme și-ntr-o presă, mă rog, media, ca să nu sune a limbă de lemn, numai de cositor, dar deja coclită și asta, că a devenit la fel de mută, adică neauzită și nețînțeleasă, fiind excesiv împănată cu englezisme, că nici nu mai știi unde te afli, pe gârlă sau la Canalul Mânecii, sigur că a scrie ceva serios pare o înapoiere în timp, spațiu și mod de viață. Dacă nu pui sare, piper, ardei iute și oțet pe tastele calculatorului înjurând PSD-ul și mai ales pe Dragnea, sau catifea, puf și dulcețuri vorbind de președintele Iohannis și camarila sa, ori parfum de chiloți și ceva pudre desenând pițipoancele patriei, cu slujbe acasă sau la export- se cheamă că nu face jurnalism ! Îmi asum riscul de a continua să mă feresc de scârboșeniile care țin în viață televiziuni și ziare tuberculoase și îmi asum riscul de a diminua tirajele acestui ziar scriind ceva în afara acestor tipare impuse de o viață pervertită de la normalul unei societăți cât de cât onorabile.
Și revin deocamdată la observația că societatea actuală, care nu vindecă oamenii, ba, dimpotrivă, îi îmbolnăvește, atunci când nu-i chiar omoară, face o afacere extraordinră cu sănătatea oamenilor; mai precis, pe seama sănătății oamenilor. Și am ca mărturie vechiul argument. Acum peste 50 de ani, de pildă, Deva avea cam 60000 de locuitori, câteva mii de mineri, preparatori, munci grele, cu risc mare asupra sănătății, dar numai un spital mic, cu secție externă de boli pulmonare, și trei farmacii. Azi are mai puțini locuitori, un spital mare, în continuă dezvoltare și modernizare, dar tot mai neîncăpător, și peste 30 de farmacii, dar nici un loc de muncă periculos, ci numai în mediu administrativ-conțopist. Pe lângă aceasta, puneți la socoteală marea afacere care este medicamentul ! Tone de medicamente aduc avere și prosperitate producătorilor și distribuitorilor, iar lanțurile de farmacii sunt la concurență cu spațiile de pariuri și păcănele, cârciumi și cafenele. Care îmbolnăvesc oameni aparent sănătoși. Poate foarte sănătoși până a nu fi căzut victime publicității deșănțate rezervate medicamentelor. Precum și rețelelor de… medicină itinerantă desfășurată în restaurante falimentare, unde niște vânzători de cratițe, oale și tigăi sclipitoare, filtre de apă și saltele cu dichis, cheamă batrâni bolnavi să se însănătoșească achiziționând marfa lor… Mai adăugați varietatea de medicamente destinate aceleiași boli, recordul, după numărătoarea mea, deținându-l cele împotiva bolilor de ficat, vreo șapte, toate cam cu aceeași compoziție, dar cu nume… variațiuni: forti-, slabo-, ficat-ON etc. Se fac bani grei pe seama celor mai frecvente boli- de inimă, ficat, circulația sângelui, de oase și articulații și de… cap. Inclusiv cu vreo zece mărci de magneziu. Ba, bătaia de joc ajunge până a ne îndemna să cumpărăm după culoarea sau forma ambalajului. Și… boala asta generală, care a readus… pe frunte și păduchii, cu publicitatea de rigoare, se datorează, cel puțin la noi, factorilor persiflați în primul alineat!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă