Cuvinte Libere. SĂNĂTATEA – O AFACERE CARE NE ÎMBOLNĂVEȘTE !

Într-o vreme și-ntr-o presă, mă rog, media, ca să nu sune a limbă de lemn, numai de cositor, dar deja coclită și asta, că a devenit la fel de mută, adică neauzită și nețînțeleasă, fiind excesiv împănată cu englezisme, că nici nu mai știi unde te afli, pe gârlă sau la Canalul Mânecii, sigur că a scrie ceva serios pare o înapoiere în timp, spațiu și mod de viață. Dacă nu pui sare, piper, ardei iute și oțet pe tastele calculatorului înjurând PSD-ul și mai ales pe Dragnea, sau catifea, puf și dulcețuri vorbind de președintele Iohannis și camarila sa, ori parfum de chiloți și ceva pudre desenând pițipoancele patriei, cu slujbe acasă sau la export- se cheamă că nu face jurnalism ! Îmi asum riscul de a continua să mă feresc de scârboșeniile care țin în viață televiziuni și ziare tuberculoase și îmi asum riscul de a diminua tirajele acestui ziar scriind ceva în afara acestor tipare impuse de o viață pervertită de la normalul unei societăți cât de cât onorabile.
Și revin deocamdată la observația că societatea actuală, care nu vindecă oamenii, ba, dimpotrivă, îi îmbolnăvește, atunci când nu-i chiar omoară, face o afacere extraordinră cu sănătatea oamenilor; mai precis, pe seama sănătății oamenilor. Și am ca mărturie vechiul argument. Acum peste 50 de ani, de pildă, Deva avea cam 60000 de locuitori, câteva mii de mineri, preparatori, munci grele, cu risc mare asupra sănătății, dar numai un spital mic, cu secție externă de boli pulmonare, și trei farmacii. Azi are mai puțini locuitori, un spital mare, în continuă dezvoltare și modernizare, dar tot mai neîncăpător, și peste 30 de farmacii, dar nici un loc de muncă periculos, ci numai în mediu administrativ-conțopist. Pe lângă aceasta, puneți la socoteală marea afacere care este medicamentul ! Tone de medicamente aduc avere și prosperitate producătorilor și distribuitorilor, iar lanțurile de farmacii sunt la concurență cu spațiile de pariuri și păcănele, cârciumi și cafenele. Care îmbolnăvesc oameni aparent sănătoși. Poate foarte sănătoși până a nu fi căzut victime publicității deșănțate rezervate medicamentelor. Precum și rețelelor de… medicină itinerantă desfășurată în restaurante falimentare, unde niște vânzători de cratițe, oale și tigăi sclipitoare, filtre de apă și saltele cu dichis, cheamă batrâni bolnavi să se însănătoșească achiziționând marfa lor… Mai adăugați varietatea de medicamente destinate aceleiași boli, recordul, după numărătoarea mea, deținându-l cele împotiva bolilor de ficat, vreo șapte, toate cam cu aceeași compoziție, dar cu nume… variațiuni: forti-, slabo-, ficat-ON etc. Se fac bani grei pe seama celor mai frecvente boli- de inimă, ficat, circulația sângelui, de oase și articulații și de… cap. Inclusiv cu vreo zece mărci de magneziu. Ba, bătaia de joc ajunge până a ne îndemna să cumpărăm după culoarea sau forma ambalajului. Și… boala asta generală, care a readus… pe frunte și păduchii, cu publicitatea de rigoare, se datorează, cel puțin la noi, factorilor persiflați în primul alineat!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva