Cuvinte Libere. Revenim la întrebarea… de mai an: CE SĂRBĂTORIM??

În anul 100 al tânărului stat român- naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, după cum fixează actuala Constituție chiar în primul său articol, formulare și edict care deranjează pe mai mulți români decât pe unii compatrioți de alte etnii, România nu se află în sărbătoare! Ba, dimpotrivă! Chiar regret că îndoielile cuprinse în două editoriale publicate aici, spre sfârșitul anului 99 de la Unire, au devenit realități, dureroase fapte care nu pot fi acoperite sub ipocrizia generală că ne mândrim cu Unirea. Întrebam atunci: ce sărbătorim în anul 100 – cea mai gravă dezbinare, cea mai adâncă falie care rupe România în “buni” și “răi”, după caz, după cum ajung la putere, când “răii” devin “bunii” și foști “buni” devin “răi”, și chiar mai răi- ce sărbătorim, ha??
Îmi permit să reamintesc câteva cuvinte sfinte rostite la Alba Iulia, atunci când Unirea a devenit împlinirea aspirației unei Națuini fărămițate de furiile istoriei și propriile neputințe, de către Iuliu Maniu: “Este de ajuns să pun în vederea Onoratei Adunării Naționale, că unirea tuturor Românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit Stat este nu numai un ideal sfânt, isvorât din trecutul nostru și din Comoara vieții noastre sufletești, ci este și un drept indiscutabil al nostru, în baza ființei noastre naționale unitare. Noi, fiii Națiunei Române de pretutindeni suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură și suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte și de aceleași aspirații mărețe. Când toate acestea sunt unitare, poate încerca cineva să împiedice manifestarea aceste unități și în ce privește viața politică, sufletește de mult înfăptuită?” Ce a mai rămas din acest Vis?…
… Dar să recitim și articolele 3 și 4 din Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia: 3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament. 4. Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândirilor omenești. Stipulate în secțiunea III, care consacră principiile fundamentale la alcătuirea noului Stat Român.
Ce a rămas și din acest Vis?… Ce spuneam mai an:
“Niște oameni luminați spuneau că nu poți fi politician valoros fără o cultură solidă. Păcat că nu mai trăiesc acei luminați și iluminați, pentru că azi nu ar mai spune ce gândeau la vremea lor. Azi, când oameni de cultură stau în umbra cărților citite și-și pun mintea cu toți mușcații de musca strechii; când pușcăriașii dau mai multe cărți decât Uniunea Scriitorilor și Academia Română; când nu mai sunt ziare adevărate și nici revistele de cultură nu răspândesc decât polemici. Iar politicieni cu gura mare transformă cuvintele în sârmă ghimpată la adresa adversarilor politici, foști aliați cu care se pupau în văzul lumii, și toți, în devălmășie, prădează România ! În văzul camerelor de luat de vederi, care au luat locul cuvântului tipărit. Ba, chiar cu participarea nemijlocită a televiziunilor, sub a căror regie și camere de luat vederi România arată ca o pradă politică!”
Ce sărbătorim ? Și mai multă ură decât în anul trecut ! Cultivată cu exces de îndârjire chiar de conducătorii acestei Românii despărțite.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu