Cuvinte Libere. PARTIDELE. CREȘTEREA și DESCREȘTEREA…

Partidele se consideră… familii, e drept doar ideologic, doctrinar, ceea ce pe la noi există doar mimetic și declarativ. Pe fond, nici singurul partid tradițional și născut cu doctrină și ideologie proprii nu mai trăiește ca o familie așezată, ci ca una mereu în certuri, divorțuri, căsătorii din interese, convenționale, conjuncturale  și chiar concubinaje. Despre PNL vorbim, cel de început, nu  cel revitalizat după  decembrie 1989, care chiar de-atunci a pornit reactivarea  pe mai multe cărări, sub mai mulți lideri și câteva aripi care nu la doctrine se gândeau, ci la ciolane, terfelind  identitatea pierdută în pușcării și lagăre de inspirație sovietică. Iar azi nu mai știu nici bătrânii săi care le e rațiunea de a fi… Noile partide apărute ziua, cu zecile, și dispărute noaptea, au lăsat pe fundul ciurului  doar câteva. După  o recentă recrudescență a… haplismului- scuzați invenția, după Haplea!- au răsărit alte câteva partide cu denumiri ciudate, chiar hazlii, dar și mai rătăcite din punct de vedere doctrinar.  Probabil ăsta e viitorul politic al României! PNL nu se mai regăsește de la abandonul lui Crin Antonescu. Iar neinspirația grupului de liberali, altfel valoroși, cu  putere și acțiune, dar căzut în plasa aparențelor, între care și un devean, nu vi-l spun, nu trebuie înjurat și pentru că participat la conclavul care l-a făcut președinte de partid pe Iohannis, apoi și de țară-  a diluat valoarea și capacitatea  PNL-ului până spre haz. Chiar dacă alegerile europarlamentare i-au mai peticit  cu flecuri și… flecari audiența publică.

Într-un proces asemăntor se află PSD, care deși nu va dispărea prin implozie- cum zic… incitatorii populiști, vorba Alinei Mungiu Pipidi, cu referire la Rareș Bogdan și  Moise Guran, dar o va face prin… mărunțire. Adică prin fracturări interne, începute pe timpul lui Dragnea, ba chiar de Dragnea, care l-a lăsat cu buzele umflate pe Ponta, luându-i mai întâi partidul, apoi prim-minesteriatul. Începute deci de Dragnea și accelerate, culmea, chiar de necrezut, de atât de aparent apatica și nevinovata Viorica Dăncilă, pisica blândă care deja și-a scos gheruțele,  le-a și arătat, și se vrea președinte de țară! Nu vom discuta acum despre asta. Avem vreme. Acum e de discutat că PSD-ul se află la guvernare de la Ponta încoace, să tot fie vreo șapte ani. (Minus anul Cioloș, cel mai neprofesional și neperformant, dar lansator de… cadre pentru noile partide iscate din lupta PSD-ului cu PNL-ul). Ani în care în loc să-și consolideze puterea și poziția, să-și vadă de programele de guvernare, fiindcă era totuși singurul care a avut programe și chiar a împlinit câte ceva din ele, nu poate contesta nimeni,  numai incitatorii populiști,  PSD-ul, îmbuibat de atâția ani de guvernare, a început să fie familia care se ceartă, se înjură unii pe alții, se dau cu adversarii, ba chiar idolul Ponta creează partid la concurență. Și în curând PSD va alinia la alegerile prezidențiale doi-trei candidați. Poate, pentru ca niciunl să nu ajungă în turul doi… Știe cineva ce e în capul lor?!!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători