Cuvinte Libere. PARTIDELE. CREȘTEREA și DESCREȘTEREA…

Partidele se consideră… familii, e drept doar ideologic, doctrinar, ceea ce pe la noi există doar mimetic și declarativ. Pe fond, nici singurul partid tradițional și născut cu doctrină și ideologie proprii nu mai trăiește ca o familie așezată, ci ca una mereu în certuri, divorțuri, căsătorii din interese, convenționale, conjuncturale  și chiar concubinaje. Despre PNL vorbim, cel de început, nu  cel revitalizat după  decembrie 1989, care chiar de-atunci a pornit reactivarea  pe mai multe cărări, sub mai mulți lideri și câteva aripi care nu la doctrine se gândeau, ci la ciolane, terfelind  identitatea pierdută în pușcării și lagăre de inspirație sovietică. Iar azi nu mai știu nici bătrânii săi care le e rațiunea de a fi… Noile partide apărute ziua, cu zecile, și dispărute noaptea, au lăsat pe fundul ciurului  doar câteva. După  o recentă recrudescență a… haplismului- scuzați invenția, după Haplea!- au răsărit alte câteva partide cu denumiri ciudate, chiar hazlii, dar și mai rătăcite din punct de vedere doctrinar.  Probabil ăsta e viitorul politic al României! PNL nu se mai regăsește de la abandonul lui Crin Antonescu. Iar neinspirația grupului de liberali, altfel valoroși, cu  putere și acțiune, dar căzut în plasa aparențelor, între care și un devean, nu vi-l spun, nu trebuie înjurat și pentru că participat la conclavul care l-a făcut președinte de partid pe Iohannis, apoi și de țară-  a diluat valoarea și capacitatea  PNL-ului până spre haz. Chiar dacă alegerile europarlamentare i-au mai peticit  cu flecuri și… flecari audiența publică.

Într-un proces asemăntor se află PSD, care deși nu va dispărea prin implozie- cum zic… incitatorii populiști, vorba Alinei Mungiu Pipidi, cu referire la Rareș Bogdan și  Moise Guran, dar o va face prin… mărunțire. Adică prin fracturări interne, începute pe timpul lui Dragnea, ba chiar de Dragnea, care l-a lăsat cu buzele umflate pe Ponta, luându-i mai întâi partidul, apoi prim-minesteriatul. Începute deci de Dragnea și accelerate, culmea, chiar de necrezut, de atât de aparent apatica și nevinovata Viorica Dăncilă, pisica blândă care deja și-a scos gheruțele,  le-a și arătat, și se vrea președinte de țară! Nu vom discuta acum despre asta. Avem vreme. Acum e de discutat că PSD-ul se află la guvernare de la Ponta încoace, să tot fie vreo șapte ani. (Minus anul Cioloș, cel mai neprofesional și neperformant, dar lansator de… cadre pentru noile partide iscate din lupta PSD-ului cu PNL-ul). Ani în care în loc să-și consolideze puterea și poziția, să-și vadă de programele de guvernare, fiindcă era totuși singurul care a avut programe și chiar a împlinit câte ceva din ele, nu poate contesta nimeni,  numai incitatorii populiști,  PSD-ul, îmbuibat de atâția ani de guvernare, a început să fie familia care se ceartă, se înjură unii pe alții, se dau cu adversarii, ba chiar idolul Ponta creează partid la concurență. Și în curând PSD va alinia la alegerile prezidențiale doi-trei candidați. Poate, pentru ca niciunl să nu ajungă în turul doi… Știe cineva ce e în capul lor?!!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini