Cuvinte Libere. PARTIDELE. CREȘTEREA și DESCREȘTEREA…

Partidele se consideră… familii, e drept doar ideologic, doctrinar, ceea ce pe la noi există doar mimetic și declarativ. Pe fond, nici singurul partid tradițional și născut cu doctrină și ideologie proprii nu mai trăiește ca o familie așezată, ci ca una mereu în certuri, divorțuri, căsătorii din interese, convenționale, conjuncturale  și chiar concubinaje. Despre PNL vorbim, cel de început, nu  cel revitalizat după  decembrie 1989, care chiar de-atunci a pornit reactivarea  pe mai multe cărări, sub mai mulți lideri și câteva aripi care nu la doctrine se gândeau, ci la ciolane, terfelind  identitatea pierdută în pușcării și lagăre de inspirație sovietică. Iar azi nu mai știu nici bătrânii săi care le e rațiunea de a fi… Noile partide apărute ziua, cu zecile, și dispărute noaptea, au lăsat pe fundul ciurului  doar câteva. După  o recentă recrudescență a… haplismului- scuzați invenția, după Haplea!- au răsărit alte câteva partide cu denumiri ciudate, chiar hazlii, dar și mai rătăcite din punct de vedere doctrinar.  Probabil ăsta e viitorul politic al României! PNL nu se mai regăsește de la abandonul lui Crin Antonescu. Iar neinspirația grupului de liberali, altfel valoroși, cu  putere și acțiune, dar căzut în plasa aparențelor, între care și un devean, nu vi-l spun, nu trebuie înjurat și pentru că participat la conclavul care l-a făcut președinte de partid pe Iohannis, apoi și de țară-  a diluat valoarea și capacitatea  PNL-ului până spre haz. Chiar dacă alegerile europarlamentare i-au mai peticit  cu flecuri și… flecari audiența publică.

Într-un proces asemăntor se află PSD, care deși nu va dispărea prin implozie- cum zic… incitatorii populiști, vorba Alinei Mungiu Pipidi, cu referire la Rareș Bogdan și  Moise Guran, dar o va face prin… mărunțire. Adică prin fracturări interne, începute pe timpul lui Dragnea, ba chiar de Dragnea, care l-a lăsat cu buzele umflate pe Ponta, luându-i mai întâi partidul, apoi prim-minesteriatul. Începute deci de Dragnea și accelerate, culmea, chiar de necrezut, de atât de aparent apatica și nevinovata Viorica Dăncilă, pisica blândă care deja și-a scos gheruțele,  le-a și arătat, și se vrea președinte de țară! Nu vom discuta acum despre asta. Avem vreme. Acum e de discutat că PSD-ul se află la guvernare de la Ponta încoace, să tot fie vreo șapte ani. (Minus anul Cioloș, cel mai neprofesional și neperformant, dar lansator de… cadre pentru noile partide iscate din lupta PSD-ului cu PNL-ul). Ani în care în loc să-și consolideze puterea și poziția, să-și vadă de programele de guvernare, fiindcă era totuși singurul care a avut programe și chiar a împlinit câte ceva din ele, nu poate contesta nimeni,  numai incitatorii populiști,  PSD-ul, îmbuibat de atâția ani de guvernare, a început să fie familia care se ceartă, se înjură unii pe alții, se dau cu adversarii, ba chiar idolul Ponta creează partid la concurență. Și în curând PSD va alinia la alegerile prezidențiale doi-trei candidați. Poate, pentru ca niciunl să nu ajungă în turul doi… Știe cineva ce e în capul lor?!!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”