Cuvinte Libere. ONOARE HUNEDOAREI!

Nu se știe cine a potrivit așa lucrurile, poate Cel de Sus, poate o lege necunoscută a compensației, a răzbunării pentru o dreaptă reașezare a vieții Hunedoarei, dar renașterea se petrece la alte cote ale notorietății mondiale ! Anume că, după trântirea la pământ a Hunedoarei siderurgice și constructive, rămasă doar în istorie, ca amintire sprijinită în coasta Castelului unic și-n dangătul clopotelor din lumea catolică din fiecare zi la ora 12, în memoria Eroului Europei vechi, Ioan-Iancu Corvin de Hunedoara, urbea ce o luase la vale se ridică din nou!
Hunedoara își topește în noi creuzete faima și renumele pierdute prin decizii ale altor porți,  astea de neînfrânt, precum cele sfărâmate la Belgrad sub steagurile unui hunedorean, și se aliniază lumii moderne. O face economic, chiar performant, fiind al doilea oraș într-un clasament al orașelor inteligente, înaintea unor mari orașe ale țării, în privința atragerii și folosirii cu minte limpede a fondurilor europene. Dar o face mai cu seamă prin… arderea etapelor pe calea științei și tehnologiei moderne, sărind de la un producător valoros de semifabricate din oțel și fontă direct la o întâietate mondială în domeniul roboticii!
Când niște elevi hunedoreni de liceu alcătuiesc o echipă care câștigă, în numele României, niște trofee mondiale și primul loc, dintre 161 de echipe, și este cu 10 locuri deasupra echipei Japoniei, într-o competiție în care Țara Soarelui-Răsare deține supremația în materie, miracol hunedorean se cheamă!
Campionii mondiali la robotică, care alcătuiesc echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, sunt : Cristian Budiul, Răzvan Vîrtan, Andrei Cunțan, Andrei Lӧrinczi, Radu Dancea, Radu Cîndea, Raul Saucă, Cristina Hărănguș, Maria Titianu și Roxana Ursu. Fiind vorba de o competuiție îmi vine să săpun că… antrenorul acestei echipe este un profesorul Mircea Nistor. Modest în privința meritelor sale dar drept în privința… cuvintelor de “mulțumiri” pentru neglijarea echipei sale de către autoritățile de resort ale statului, Învățământ și Cercetare, profesorul Nistor recunoaște doar că misiunea sa apostolică a dat roade. Pentru succesul campionilor mondiali, autoritățile municipale și cele județene le–au conferirit titluri de Cetățeni de Onoare.
Iar devenii, din păcate foarte puțini prezenți la o întâlnire cu această echipă care repune Hunedoara, oraș și județ deopotrivă, dar și România în strălucirea și admirația Lumii, i-au omagiat așa cum știu ei, într-o ediție unică a Premianților Fără Premii. Și bucuria unui precursor în materie de minte luminată, inventatorul multipremiat Corneliu Birtok-Băneasă era completată cu  mândria că Hunedoara sa dragă a trecut de la prelucrarea zăcămintelor de fier la descoperirea filonulului de aur: inteligența care prefigurează viitorul Lumii. Onoare Hunedoarei !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată