Cuvinte Libere. ONOARE HUNEDOAREI!

Nu se știe cine a potrivit așa lucrurile, poate Cel de Sus, poate o lege necunoscută a compensației, a răzbunării pentru o dreaptă reașezare a vieții Hunedoarei, dar renașterea se petrece la alte cote ale notorietății mondiale ! Anume că, după trântirea la pământ a Hunedoarei siderurgice și constructive, rămasă doar în istorie, ca amintire sprijinită în coasta Castelului unic și-n dangătul clopotelor din lumea catolică din fiecare zi la ora 12, în memoria Eroului Europei vechi, Ioan-Iancu Corvin de Hunedoara, urbea ce o luase la vale se ridică din nou!
Hunedoara își topește în noi creuzete faima și renumele pierdute prin decizii ale altor porți,  astea de neînfrânt, precum cele sfărâmate la Belgrad sub steagurile unui hunedorean, și se aliniază lumii moderne. O face economic, chiar performant, fiind al doilea oraș într-un clasament al orașelor inteligente, înaintea unor mari orașe ale țării, în privința atragerii și folosirii cu minte limpede a fondurilor europene. Dar o face mai cu seamă prin… arderea etapelor pe calea științei și tehnologiei moderne, sărind de la un producător valoros de semifabricate din oțel și fontă direct la o întâietate mondială în domeniul roboticii!
Când niște elevi hunedoreni de liceu alcătuiesc o echipă care câștigă, în numele României, niște trofee mondiale și primul loc, dintre 161 de echipe, și este cu 10 locuri deasupra echipei Japoniei, într-o competiție în care Țara Soarelui-Răsare deține supremația în materie, miracol hunedorean se cheamă!
Campionii mondiali la robotică, care alcătuiesc echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, sunt : Cristian Budiul, Răzvan Vîrtan, Andrei Cunțan, Andrei Lӧrinczi, Radu Dancea, Radu Cîndea, Raul Saucă, Cristina Hărănguș, Maria Titianu și Roxana Ursu. Fiind vorba de o competuiție îmi vine să săpun că… antrenorul acestei echipe este un profesorul Mircea Nistor. Modest în privința meritelor sale dar drept în privința… cuvintelor de “mulțumiri” pentru neglijarea echipei sale de către autoritățile de resort ale statului, Învățământ și Cercetare, profesorul Nistor recunoaște doar că misiunea sa apostolică a dat roade. Pentru succesul campionilor mondiali, autoritățile municipale și cele județene le–au conferirit titluri de Cetățeni de Onoare.
Iar devenii, din păcate foarte puțini prezenți la o întâlnire cu această echipă care repune Hunedoara, oraș și județ deopotrivă, dar și România în strălucirea și admirația Lumii, i-au omagiat așa cum știu ei, într-o ediție unică a Premianților Fără Premii. Și bucuria unui precursor în materie de minte luminată, inventatorul multipremiat Corneliu Birtok-Băneasă era completată cu  mândria că Hunedoara sa dragă a trecut de la prelucrarea zăcămintelor de fier la descoperirea filonulului de aur: inteligența care prefigurează viitorul Lumii. Onoare Hunedoarei !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi