Cuvinte Libere. O ȚARĂ, O LUME BOLNAVE !

Am de multă vreme senzația că trăiesc o Istorie vie ciudată, dacă nu chiar bizară. Dar de-o vreme, de câțiva ani, de la deceniul negru de sub jugul dezmățat al lui Traian Băsescu, am convingerea că trăiesc întocmai într-o Istorie, într-o Viață bizare ale unei Românii și unei Lumi căzute în pirzanie. (Nu vă chem partași la sentimentele mele!). Mai altfel spus, pe graiul cronicarului de sport, am avut șansa să fiu contemporanul unor ani în care nu aveam mari și moderne stadioane, dar aveam sport, în aproape toate disciplinele, la nivel de performanțe internaționale, europene și mondiale. Azi avem mari stadioane, chiar moderne, dar nu mai avem fotbal, nici rugby, nici atletism. Avem chiar și-o sală de sport aproape europeană, dar nu mai avem gimnastică. Lucrurile se repetă la indigo în orice domeniu. Avem facultăți cu sutele și studenți cu sutele de mii, dar nu mai avem oameni școliți, posesori de cunoștințe solide, cu un nivel ridicat de cultură generală, cu probitate și deontologie, moralitate și conștiința valorii. Nu este o generalizare, dar excepțiile, flori rare, poate genii ale viitorului tocmai subliniază și întăresc starea cvasiglobală menționată.
Avem biserici, pe-alocuri una lângă alta, ca farmaciile, vom avea și o Catedrală faraonică, cu un blazon cutremurător: Mântuirea Neamului. Înclin să cred că i se atribuie acest nume tocmai în perspectiva viitorului. Ale cărui temelii de lut le punem astăzi, cu viața pe care ne-o construim într-o veselă inconștiență și iresponsabilitate. Altfel, nu văd de ce ar fi necesar să fim mântuiți, din moment ce neamul ăsta nu a săvârșit vreo vrăjmășie altcuiva, decât sieși! Avem mai multe biserici decât școli, nu mai avem nici copii pentru școli, dar avem dascăli neșcoliți.  Nu mai avem case de cultură, de creație și cămine culturale.  Avem biserici dar se răreasc enoriașii, credincioșii adevărați. Chiar dacă la marile praznice creștine e mare înghesuială, ca să fie văzuți ipocriții politicieni și năimiții statului. Plus flămânzi ori doar lacomi- când vorbim de plimbarea tuturor moaștelor cunoscute și inventate, ca-ntr-un program de îndobitocire în masă. În corespondență directă și complicitate tacită cu televiziunile, presa și ministerele Învățământului și Culturii!  Sub ochii  orbi sau doar închiși ai politicienilor români, indiferent de partide, ai președinților României, care au mimat  sau nu au știut să onoreze înalata demnitate deținută. Toți întregesc și pun în funcțiune acest mecanism de depersonalizare, de dezidentificare și înglobare în turme ușor de mânat. Spre o nouă construcție de stat- antidemocratic. În care minoritatea face Legea, nu majoritatea, după vechile reguli ale democrației, de la Atena până… de curând.
Pomeneam cuvântul farmacii. Avem mai mulți bolnavi decât sănătoși, judecând după numărul faramaciilor, bolilor și medicamentelor inventate, care tot timpul nu-s de ajuns. Și mai vrem să construim spitale-mamut, în loc să construim un sistem de viață care să nu îmbolnăvească populația. Că asta suntem: o Țară, o Lume bolnave.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus