Cuvinte Libere. O ȚARĂ, O LUME BOLNAVE !

Am de multă vreme senzația că trăiesc o Istorie vie ciudată, dacă nu chiar bizară. Dar de-o vreme, de câțiva ani, de la deceniul negru de sub jugul dezmățat al lui Traian Băsescu, am convingerea că trăiesc întocmai într-o Istorie, într-o Viață bizare ale unei Românii și unei Lumi căzute în pirzanie. (Nu vă chem partași la sentimentele mele!). Mai altfel spus, pe graiul cronicarului de sport, am avut șansa să fiu contemporanul unor ani în care nu aveam mari și moderne stadioane, dar aveam sport, în aproape toate disciplinele, la nivel de performanțe internaționale, europene și mondiale. Azi avem mari stadioane, chiar moderne, dar nu mai avem fotbal, nici rugby, nici atletism. Avem chiar și-o sală de sport aproape europeană, dar nu mai avem gimnastică. Lucrurile se repetă la indigo în orice domeniu. Avem facultăți cu sutele și studenți cu sutele de mii, dar nu mai avem oameni școliți, posesori de cunoștințe solide, cu un nivel ridicat de cultură generală, cu probitate și deontologie, moralitate și conștiința valorii. Nu este o generalizare, dar excepțiile, flori rare, poate genii ale viitorului tocmai subliniază și întăresc starea cvasiglobală menționată.
Avem biserici, pe-alocuri una lângă alta, ca farmaciile, vom avea și o Catedrală faraonică, cu un blazon cutremurător: Mântuirea Neamului. Înclin să cred că i se atribuie acest nume tocmai în perspectiva viitorului. Ale cărui temelii de lut le punem astăzi, cu viața pe care ne-o construim într-o veselă inconștiență și iresponsabilitate. Altfel, nu văd de ce ar fi necesar să fim mântuiți, din moment ce neamul ăsta nu a săvârșit vreo vrăjmășie altcuiva, decât sieși! Avem mai multe biserici decât școli, nu mai avem nici copii pentru școli, dar avem dascăli neșcoliți.  Nu mai avem case de cultură, de creație și cămine culturale.  Avem biserici dar se răreasc enoriașii, credincioșii adevărați. Chiar dacă la marile praznice creștine e mare înghesuială, ca să fie văzuți ipocriții politicieni și năimiții statului. Plus flămânzi ori doar lacomi- când vorbim de plimbarea tuturor moaștelor cunoscute și inventate, ca-ntr-un program de îndobitocire în masă. În corespondență directă și complicitate tacită cu televiziunile, presa și ministerele Învățământului și Culturii!  Sub ochii  orbi sau doar închiși ai politicienilor români, indiferent de partide, ai președinților României, care au mimat  sau nu au știut să onoreze înalata demnitate deținută. Toți întregesc și pun în funcțiune acest mecanism de depersonalizare, de dezidentificare și înglobare în turme ușor de mânat. Spre o nouă construcție de stat- antidemocratic. În care minoritatea face Legea, nu majoritatea, după vechile reguli ale democrației, de la Atena până… de curând.
Pomeneam cuvântul farmacii. Avem mai mulți bolnavi decât sănătoși, judecând după numărul faramaciilor, bolilor și medicamentelor inventate, care tot timpul nu-s de ajuns. Și mai vrem să construim spitale-mamut, în loc să construim un sistem de viață care să nu îmbolnăvească populația. Că asta suntem: o Țară, o Lume bolnave.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”