Cuvinte Libere. NICOLAE ADAM. SPRE NEUITARE!

Colegul nostru Dan Orghici ține, de-o vreme, aprinsă o candelă sub portrete ale unor remarcabile personalități ale Orăștiei- Capitala culturală a județului Hunedoara, cum bine spunea poetul orăștian Ioan Vasiu. În a sa “Foaie Intresantă”, candela pomenită, ziaristul își dedică gândul și fapta amintirii și reamintirii trăitorilor contemporani ai zonei- legăn al formării și existenței acestui neam- că locul este nu doar Istorie, ci chiar Viață și Har ! Așa a fost omagiul adus sculptorului Nicolae Adam. A urmat omagierea profesorului Petru Baciu și va urma evocarea profesorului, compozitorului și dirijorului Ioan Popa.

Întâmplarea a făcut să-mi intersectez pașii prin viață cu distinsele   personalități ale vieții spirituale care a depășit de veacuri- de la Nicolaus Olahus încoace-, limitele unei vechi urbe transilvane. Am avut șansa de a mă fi aflat de mai multe ori în șura din curtea casei părintești a celui care avea să fie sculptorul consacrat Nicolae Adam, pe drumul ce duce spre Regatul Dacic, iluminat de o monumentală lucrare a Maestrului-“Izvorul de Aur al Dacilor”. Era cam după ce Nicu Adam se întorcea dintr-o ucenicie… post-universitară în atelierul marelui sculptor Gheorghe Anghel (1904-1966), undeva pe lângă București, la Mânăstirea Pasărea.
Ne-am reîntâlnit în 1966, când viitorul autor al monumentului din centrul orașului natal, Palia de la Orăștie, aplica pe soclul statuii lui Decebal din parcul Cetății Deva noul basorelief, cam prima sa lucrare în bronz ( care umplea golul fostului basorelief, ce reprezenta conturul României Mari, eliminat în 1944 și înlocuit cu actualul, scenă de luptă, după Columna lui Traian). Mai spre sfâșitul regimului trecut, entuziasmat de Obeliscul său… plantat la intrarea în parcarea unui nou supermagazin, mai sus de biserica centrală, am publicat poza lui în ziar. Și-n câteva zile… Columna lui Adam a fost dată jos. Motivul- lipsa autorizațiilor oficiale privnd ridicarea monumentelor și statuilor. Dar mai… motiv era că obeliscul prelua… motive de pe stâlpii funerari tradiționali în satele din munți. În vremea când făcea naveta la Deva, ca angajat al unei structuri județene de cultură și artă, ne vedeam destul de des. Inclusiv când lucra la bustul lui Michael Klein, pe care nu l-a cunoscut, dar a reușit să-l eternizeze foarte exact.
Iar azi regret că un mulaj din gips, la scară redusă, văzut în șura care i-a fost primul atelier de creație, reprezentând un uriaș cu picioarele priponite în doi munți, și cu un stăvilar ridicat în mâini vrând a-l infige între versanți pentru a opri cursul unui râu, nu se află la dimensiuni monumentale străjuind Barajul lui Viorel Dănilă, de pe Râu Mare- Retezat…

Spre neuitarea lui Nicolae Adam ! Spre nerepetarea “uitării” petrecute în mandatul trecutului primar, de orientare politică incertă, fluctuantă. Care,  după afacerea cu remodelarea Pieței Arras, a… pierdut urma   monumentalei  Flăcări Olimpice, din alamă, modelată vreo trei ani de sculptoruul Adam în atelierele unor prieteni din Orăștie. Fără  a gândi măcar la o relocare, undeva în zona Centrului Olimpic Deva, chiar în incintă sau în capul galeriei busturilor, ori în fața Sălii de  gimnastică, sau  măcar undeva în orașul  natal… Lucrare  pierdută sub gunoaiele Devei. Rușine !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități