Cuvinte Libere. NICOLAE ADAM. SPRE NEUITARE!

Colegul nostru Dan Orghici ține, de-o vreme, aprinsă o candelă sub portrete ale unor remarcabile personalități ale Orăștiei- Capitala culturală a județului Hunedoara, cum bine spunea poetul orăștian Ioan Vasiu. În a sa “Foaie Intresantă”, candela pomenită, ziaristul își dedică gândul și fapta amintirii și reamintirii trăitorilor contemporani ai zonei- legăn al formării și existenței acestui neam- că locul este nu doar Istorie, ci chiar Viață și Har ! Așa a fost omagiul adus sculptorului Nicolae Adam. A urmat omagierea profesorului Petru Baciu și va urma evocarea profesorului, compozitorului și dirijorului Ioan Popa.

Întâmplarea a făcut să-mi intersectez pașii prin viață cu distinsele   personalități ale vieții spirituale care a depășit de veacuri- de la Nicolaus Olahus încoace-, limitele unei vechi urbe transilvane. Am avut șansa de a mă fi aflat de mai multe ori în șura din curtea casei părintești a celui care avea să fie sculptorul consacrat Nicolae Adam, pe drumul ce duce spre Regatul Dacic, iluminat de o monumentală lucrare a Maestrului-“Izvorul de Aur al Dacilor”. Era cam după ce Nicu Adam se întorcea dintr-o ucenicie… post-universitară în atelierul marelui sculptor Gheorghe Anghel (1904-1966), undeva pe lângă București, la Mânăstirea Pasărea.
Ne-am reîntâlnit în 1966, când viitorul autor al monumentului din centrul orașului natal, Palia de la Orăștie, aplica pe soclul statuii lui Decebal din parcul Cetății Deva noul basorelief, cam prima sa lucrare în bronz ( care umplea golul fostului basorelief, ce reprezenta conturul României Mari, eliminat în 1944 și înlocuit cu actualul, scenă de luptă, după Columna lui Traian). Mai spre sfâșitul regimului trecut, entuziasmat de Obeliscul său… plantat la intrarea în parcarea unui nou supermagazin, mai sus de biserica centrală, am publicat poza lui în ziar. Și-n câteva zile… Columna lui Adam a fost dată jos. Motivul- lipsa autorizațiilor oficiale privnd ridicarea monumentelor și statuilor. Dar mai… motiv era că obeliscul prelua… motive de pe stâlpii funerari tradiționali în satele din munți. În vremea când făcea naveta la Deva, ca angajat al unei structuri județene de cultură și artă, ne vedeam destul de des. Inclusiv când lucra la bustul lui Michael Klein, pe care nu l-a cunoscut, dar a reușit să-l eternizeze foarte exact.
Iar azi regret că un mulaj din gips, la scară redusă, văzut în șura care i-a fost primul atelier de creație, reprezentând un uriaș cu picioarele priponite în doi munți, și cu un stăvilar ridicat în mâini vrând a-l infige între versanți pentru a opri cursul unui râu, nu se află la dimensiuni monumentale străjuind Barajul lui Viorel Dănilă, de pe Râu Mare- Retezat…

Spre neuitarea lui Nicolae Adam ! Spre nerepetarea “uitării” petrecute în mandatul trecutului primar, de orientare politică incertă, fluctuantă. Care,  după afacerea cu remodelarea Pieței Arras, a… pierdut urma   monumentalei  Flăcări Olimpice, din alamă, modelată vreo trei ani de sculptoruul Adam în atelierele unor prieteni din Orăștie. Fără  a gândi măcar la o relocare, undeva în zona Centrului Olimpic Deva, chiar în incintă sau în capul galeriei busturilor, ori în fața Sălii de  gimnastică, sau  măcar undeva în orașul  natal… Lucrare  pierdută sub gunoaiele Devei. Rușine !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani