Cuvinte Libere. NICOLAE ADAM. SPRE NEUITARE!

Colegul nostru Dan Orghici ține, de-o vreme, aprinsă o candelă sub portrete ale unor remarcabile personalități ale Orăștiei- Capitala culturală a județului Hunedoara, cum bine spunea poetul orăștian Ioan Vasiu. În a sa “Foaie Intresantă”, candela pomenită, ziaristul își dedică gândul și fapta amintirii și reamintirii trăitorilor contemporani ai zonei- legăn al formării și existenței acestui neam- că locul este nu doar Istorie, ci chiar Viață și Har ! Așa a fost omagiul adus sculptorului Nicolae Adam. A urmat omagierea profesorului Petru Baciu și va urma evocarea profesorului, compozitorului și dirijorului Ioan Popa.

Întâmplarea a făcut să-mi intersectez pașii prin viață cu distinsele   personalități ale vieții spirituale care a depășit de veacuri- de la Nicolaus Olahus încoace-, limitele unei vechi urbe transilvane. Am avut șansa de a mă fi aflat de mai multe ori în șura din curtea casei părintești a celui care avea să fie sculptorul consacrat Nicolae Adam, pe drumul ce duce spre Regatul Dacic, iluminat de o monumentală lucrare a Maestrului-“Izvorul de Aur al Dacilor”. Era cam după ce Nicu Adam se întorcea dintr-o ucenicie… post-universitară în atelierul marelui sculptor Gheorghe Anghel (1904-1966), undeva pe lângă București, la Mânăstirea Pasărea.
Ne-am reîntâlnit în 1966, când viitorul autor al monumentului din centrul orașului natal, Palia de la Orăștie, aplica pe soclul statuii lui Decebal din parcul Cetății Deva noul basorelief, cam prima sa lucrare în bronz ( care umplea golul fostului basorelief, ce reprezenta conturul României Mari, eliminat în 1944 și înlocuit cu actualul, scenă de luptă, după Columna lui Traian). Mai spre sfâșitul regimului trecut, entuziasmat de Obeliscul său… plantat la intrarea în parcarea unui nou supermagazin, mai sus de biserica centrală, am publicat poza lui în ziar. Și-n câteva zile… Columna lui Adam a fost dată jos. Motivul- lipsa autorizațiilor oficiale privnd ridicarea monumentelor și statuilor. Dar mai… motiv era că obeliscul prelua… motive de pe stâlpii funerari tradiționali în satele din munți. În vremea când făcea naveta la Deva, ca angajat al unei structuri județene de cultură și artă, ne vedeam destul de des. Inclusiv când lucra la bustul lui Michael Klein, pe care nu l-a cunoscut, dar a reușit să-l eternizeze foarte exact.
Iar azi regret că un mulaj din gips, la scară redusă, văzut în șura care i-a fost primul atelier de creație, reprezentând un uriaș cu picioarele priponite în doi munți, și cu un stăvilar ridicat în mâini vrând a-l infige între versanți pentru a opri cursul unui râu, nu se află la dimensiuni monumentale străjuind Barajul lui Viorel Dănilă, de pe Râu Mare- Retezat…

Spre neuitarea lui Nicolae Adam ! Spre nerepetarea “uitării” petrecute în mandatul trecutului primar, de orientare politică incertă, fluctuantă. Care,  după afacerea cu remodelarea Pieței Arras, a… pierdut urma   monumentalei  Flăcări Olimpice, din alamă, modelată vreo trei ani de sculptoruul Adam în atelierele unor prieteni din Orăștie. Fără  a gândi măcar la o relocare, undeva în zona Centrului Olimpic Deva, chiar în incintă sau în capul galeriei busturilor, ori în fața Sălii de  gimnastică, sau  măcar undeva în orașul  natal… Lucrare  pierdută sub gunoaiele Devei. Rușine !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani         Furtună violentă în Hunedoara – VIDEO