Cuvinte Libere. NICIO SPERANȚĂ !

Prin martie 1953, încă nu împlinisem 13 ani, am primit de la școală o bentiță neagră pe care s-o port la rever, ca semn de doliu după Stalin. Nu  știam eu  cine a fost și de ce trebuie să port doliu. Moșul meu, bunicul, cum se zice la oraș, Onu lu’ Pătruț, lucrător la joagărul  de la intrarea râului Sebeș în oraș, dinspre Petrești, mă întreabă: “Mă, după cine porți tu doliu?” “După Stalin, tata la toți copiii lumii, zic, așa ne spunea comandanta de pionieri”. “Mă, tu să porți doliu după mine, când mor, și după tac-tu, când o muri și el, auzâtu-m-ai?”… După o viață începută  într-un regat, copilărie într-o republică populară, adolescență, tinerețe și până  spre 27 de ani, când am fost criticat că nu spun tovarșul  sau tovarășa, ci domnul și doamna, dar m-am adresat  primului secretar Radu Bălan: “Domule Bălan, vă rog”, și am primit  acceptul să plec cu Corvinul în Siria, la un turneu de pregătire, într-un așa-zis comunism- mai mult ca o batjocură și acuzație nefondată adusă tuturor celor trăiți în epocă, că dacă ar fi fost comunism  azi eram… China-, ajung la bătrânețe să mor într-o colonie. E un fel de a spune, pentru că în fapt real România nu a fost liberă și independentă niciodată, cum nu e nici azi. Inclusiv Unirea Mare ne-au făcut-o alții, dar îi… onorăm pe cei 100000 de particpanți de la Alba-Iulia. Iar partidul acela, chiar conținând cuvântul comunist-  cum unele de azi conțin cuvântul național, dar n-au nicio treabă cu națiunea-, a dezvoltat mai mult o birocrație de partid și o și mai mare burghezie a partidului, iar exponenți ai săi, mai mari dar mai ales mai mici, îi vom reîntâlni mai jos, după 22 decembrie 1989…

Așa că dragi domni, care ați mai rămas, puțini, câți încap într-o… capelă,  dragi tovarăși, care mai sunteți, și domnilor… tovarăși, mulți, care v-ați dat peste cap la 22 decembrie 1989, și înjurați comunismul pe care l-ați dus acasă la voi, la rude, la amante, cu căruțul, cu roaba, cu trenul, cu vapoare, cu avioane, cu camioane, cu tractoare, care cu ce ați furat,  în hambarele, în casele  și pământurile acaparate, în casele peste case pe care vi le-ați însușit prin moșteniri mincinoase și hoțești, care vă numiți Roman, Băsescu, Severin, Stolojan, Năstase, Mitrea, Dinescu – păstoriți de Iliescu; Flutur, Videanu, Blaga, Berceanu, Iorgulescu, Ungureanu, Udrea, Popoviciu-păstoriți de Băsescu, Dinu Patriciu, Halaicu, Cataramă, Micula, Stoica, Neculaie-Brașov, Nicolae- Giurgiu, Constantinescu, Iohannis, Dragnea etc. și micii ceaușești județeni și locali, mulțimiți din inimă acelui partid. De la el aveți tot ce aveți, nu de la munca și priceperea voastră! Da, erau vreo patru milioane de membri ai PCR, dar nu comuniști.  Vorba profesorului Clemente Constandin, așa cu d, nu cu t!, Dumnezeu să-l odihnească!, fost, împreună cu dr.docent Octavian Floca, diriguitorii vieții spirituale a județului, în acel hulit comunism.  Acum cine șade în fotoliile lor? Nu-i știți, nici n-ați auzit de ei… Erau doar membri ai partidului  care conducea țara atunci. Cum membri sunt și acuma, dar ai mai multor partide, unele care apucă să conducă, și au lideri care fură, altele care doar aspiră să ajungă la putere pentru a fura și liderii lor- că asta e politica azi. Ne învață însăși Europa- mamă care ne adună într-o altfel de comunitate, nu comunistă, dar cu asemănări. Că și în Europa nu e slobod să fii patriot, naționalist și independent, producător, ci numai consumator- dacă nu ești neamț, francez, olandez… Și are o problemă cu Anglia, parcă și cu Polonia, ba și cu  Italia… Mai lipsea România să se apuce de produs… Și, Clemente al nostru, care a redescoperit Fetele de la Căpâlna, Dubașii din Almaș și  era un apreciat eminescolog, îi zice  tovarășului Lazăr David, secretar cu propaganda la județ, după câteva pahare cu vin de Jidvei, la o aniversare a ziarului: “Aveți noroc că nu vin comuniștii ăia la putere, că praf s-ar alege de voi ăștia care vă dați mari membri ai partidului ăsta”. E drept, după o vreme Constandin s-a reîntors la catedră, ferice de elevii săi!

Aceste rânduri sunt un alt fel de a spune că astăzi o definiție autentic românească a partidelor ar fi: Forme legale de asociere  a oportuniștilor în vederea jefuirii țarii în mod legal  și cu girul cetățenilor exprimat prin vot. Fapt ce explică anomalia: Atâta vreme cât organele de stat permit candidatura unora care deși documente ce nu admit asta, dar, și mai grav, cât timp se găsecvotanți pentru Traian Băsescu ca europarlamentar- nu mai există nicio speranță de la această țară!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”