Cuvinte Libere. MIXAJ DE WEEKEND…(1)

…Cu mulți ani în urmă, într-unul din multele mandate de primar ale lui Mircia Muntean, nu se știe ce i-a trecut prin minte și a chemat niște specialiști cărora le-a cerut să refacă  strada de pe centrul  vechi al orașului. Atât ca pavaj, cât și a  fațadelor clădirilor exitente, unele chiar frumoase, cu stil și noblețe. Cert este că firma specializată de drumuri, DJD-RA Deva, a primit onoarea de a amenaja ceea ce se dorea un corso veritabil,  un spațiu elegant de promenadă, plimbare. Așa a apărut bucata pavată, de la parc la intersecția cu sens giratoriu, așternută pe o șapă de beton, subțire, care să asigure planeitatea și înclinațiile regulamentare ale suprafeței. Elegantă și aspectuoasă, cu unele jocuri de culoare a pavelelor așternute.  Și a rămas  a oamenilor, a pietonilor cum se zice tehnic, până după… inaugurare! La puțin timp, interese mercantile ale cârciumarilor- aceștia ocupă majoritatea spațiilor comerciale de pe corso-ul devean, au primit aprobarea, se povestește că tot… mercantilă a primarului, să acceadă cu mașinile de aprovizionare, cu cele proprii, apoi cu ale partenerilor lor, și prietenilor până-n ușa prăvăliei. Iar astăzi, din elegantul pavaj au rămas doar denivelări, cioturi, gropi și mizerii din  crâșme, iar trecătorii  au și uitat că au avut o scurtă vreme un corso al lor, numai al lor!

… Am invocat corso-ul Devei cu gândul la… pietonala nouă a Hunedoarei. Din capul locului sunt nedumirit, de ce  a fost botezată pietonală și nu corso ? Poate că e mai ușor, jurnalistic vorbind, să folosim un termen tehnic, din limbajul seviciilor de circulație, decât unul clasic, capabil să confere o notă de noblețe, de tradiție și urbanism.  Sigur, corso-ul Hunedoarei, recent amenajat, este din toate punctele de vedere net superior celui… decedat al Devei. Și mai inspirat, și mai elegant stilizat artistic și terminat în fața unei arteziene la fel de atractivă, mobilat  civilizat, corso-ul  poreclit pietonală este străjuit de clădiri mai noi, cum mai nou e și Hunedoara- fost oraș mediu spre mare. Am însă încrederea că nu va avea, oricum va fi numit, corso ori pietonală, soarta celui din Deva. Sper să nu apuc să văd mașini de aprovizionare sau de oricare călcând  sub roți frumusețe de pavaje!  După cum sper că și criticile-valuri  ale activiștilor civici  hunedoreni, la televiziunea deveană a opoziției, se vor axa pe nerealizări ale primarului Dan Bobouțanu, nu pe realizări. Nu știu cum vine chestia asta,  cu critica  pentru ceea ce face un om, o primărie. Dar o înțeleg.  Tocmai asta e deranjant- că face!  Deranjul, însă, este că făcând prea multe în doar un mandat, încă neîncheiat, primarul Hunedoarei sădește spaima opoziției locale că nu va mai prinde,  un timp,  vreun mandat de primar! Nu ?… ( Va urma).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă         Combinatul din Hunedoara a suspendat producția         ÎNVESTITURA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: „Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Mocăniţa Brad – Crișcior circulă de sărbători         Noua Politică Agricolă Comună trebuie să sprijine cât mai consistent tinerii fermieri         Vasilică Potecă, noul prefect al județului Hunedoara         LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș