Cuvinte Libere. MIXAJ DE WEEKEND…(1)

…Cu mulți ani în urmă, într-unul din multele mandate de primar ale lui Mircia Muntean, nu se știe ce i-a trecut prin minte și a chemat niște specialiști cărora le-a cerut să refacă  strada de pe centrul  vechi al orașului. Atât ca pavaj, cât și a  fațadelor clădirilor exitente, unele chiar frumoase, cu stil și noblețe. Cert este că firma specializată de drumuri, DJD-RA Deva, a primit onoarea de a amenaja ceea ce se dorea un corso veritabil,  un spațiu elegant de promenadă, plimbare. Așa a apărut bucata pavată, de la parc la intersecția cu sens giratoriu, așternută pe o șapă de beton, subțire, care să asigure planeitatea și înclinațiile regulamentare ale suprafeței. Elegantă și aspectuoasă, cu unele jocuri de culoare a pavelelor așternute.  Și a rămas  a oamenilor, a pietonilor cum se zice tehnic, până după… inaugurare! La puțin timp, interese mercantile ale cârciumarilor- aceștia ocupă majoritatea spațiilor comerciale de pe corso-ul devean, au primit aprobarea, se povestește că tot… mercantilă a primarului, să acceadă cu mașinile de aprovizionare, cu cele proprii, apoi cu ale partenerilor lor, și prietenilor până-n ușa prăvăliei. Iar astăzi, din elegantul pavaj au rămas doar denivelări, cioturi, gropi și mizerii din  crâșme, iar trecătorii  au și uitat că au avut o scurtă vreme un corso al lor, numai al lor!

… Am invocat corso-ul Devei cu gândul la… pietonala nouă a Hunedoarei. Din capul locului sunt nedumirit, de ce  a fost botezată pietonală și nu corso ? Poate că e mai ușor, jurnalistic vorbind, să folosim un termen tehnic, din limbajul seviciilor de circulație, decât unul clasic, capabil să confere o notă de noblețe, de tradiție și urbanism.  Sigur, corso-ul Hunedoarei, recent amenajat, este din toate punctele de vedere net superior celui… decedat al Devei. Și mai inspirat, și mai elegant stilizat artistic și terminat în fața unei arteziene la fel de atractivă, mobilat  civilizat, corso-ul  poreclit pietonală este străjuit de clădiri mai noi, cum mai nou e și Hunedoara- fost oraș mediu spre mare. Am însă încrederea că nu va avea, oricum va fi numit, corso ori pietonală, soarta celui din Deva. Sper să nu apuc să văd mașini de aprovizionare sau de oricare călcând  sub roți frumusețe de pavaje!  După cum sper că și criticile-valuri  ale activiștilor civici  hunedoreni, la televiziunea deveană a opoziției, se vor axa pe nerealizări ale primarului Dan Bobouțanu, nu pe realizări. Nu știu cum vine chestia asta,  cu critica  pentru ceea ce face un om, o primărie. Dar o înțeleg.  Tocmai asta e deranjant- că face!  Deranjul, însă, este că făcând prea multe în doar un mandat, încă neîncheiat, primarul Hunedoarei sădește spaima opoziției locale că nu va mai prinde,  un timp,  vreun mandat de primar! Nu ?… ( Va urma).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl