Cuvinte Libere. MIXAJ DE WEEKEND…(1)

…Cu mulți ani în urmă, într-unul din multele mandate de primar ale lui Mircia Muntean, nu se știe ce i-a trecut prin minte și a chemat niște specialiști cărora le-a cerut să refacă  strada de pe centrul  vechi al orașului. Atât ca pavaj, cât și a  fațadelor clădirilor exitente, unele chiar frumoase, cu stil și noblețe. Cert este că firma specializată de drumuri, DJD-RA Deva, a primit onoarea de a amenaja ceea ce se dorea un corso veritabil,  un spațiu elegant de promenadă, plimbare. Așa a apărut bucata pavată, de la parc la intersecția cu sens giratoriu, așternută pe o șapă de beton, subțire, care să asigure planeitatea și înclinațiile regulamentare ale suprafeței. Elegantă și aspectuoasă, cu unele jocuri de culoare a pavelelor așternute.  Și a rămas  a oamenilor, a pietonilor cum se zice tehnic, până după… inaugurare! La puțin timp, interese mercantile ale cârciumarilor- aceștia ocupă majoritatea spațiilor comerciale de pe corso-ul devean, au primit aprobarea, se povestește că tot… mercantilă a primarului, să acceadă cu mașinile de aprovizionare, cu cele proprii, apoi cu ale partenerilor lor, și prietenilor până-n ușa prăvăliei. Iar astăzi, din elegantul pavaj au rămas doar denivelări, cioturi, gropi și mizerii din  crâșme, iar trecătorii  au și uitat că au avut o scurtă vreme un corso al lor, numai al lor!

… Am invocat corso-ul Devei cu gândul la… pietonala nouă a Hunedoarei. Din capul locului sunt nedumirit, de ce  a fost botezată pietonală și nu corso ? Poate că e mai ușor, jurnalistic vorbind, să folosim un termen tehnic, din limbajul seviciilor de circulație, decât unul clasic, capabil să confere o notă de noblețe, de tradiție și urbanism.  Sigur, corso-ul Hunedoarei, recent amenajat, este din toate punctele de vedere net superior celui… decedat al Devei. Și mai inspirat, și mai elegant stilizat artistic și terminat în fața unei arteziene la fel de atractivă, mobilat  civilizat, corso-ul  poreclit pietonală este străjuit de clădiri mai noi, cum mai nou e și Hunedoara- fost oraș mediu spre mare. Am însă încrederea că nu va avea, oricum va fi numit, corso ori pietonală, soarta celui din Deva. Sper să nu apuc să văd mașini de aprovizionare sau de oricare călcând  sub roți frumusețe de pavaje!  După cum sper că și criticile-valuri  ale activiștilor civici  hunedoreni, la televiziunea deveană a opoziției, se vor axa pe nerealizări ale primarului Dan Bobouțanu, nu pe realizări. Nu știu cum vine chestia asta,  cu critica  pentru ceea ce face un om, o primărie. Dar o înțeleg.  Tocmai asta e deranjant- că face!  Deranjul, însă, este că făcând prea multe în doar un mandat, încă neîncheiat, primarul Hunedoarei sădește spaima opoziției locale că nu va mai prinde,  un timp,  vreun mandat de primar! Nu ?… ( Va urma).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”