Cuvinte Libere. La mulți ani buni, dr. IOACHIM OANĂ !

Poate ați sesizat, dragi și stimați cititori ai cuvintelor mele libere, foarte libere, că atunci când scriu despre Oameni care au lăsat,  lasă ceva în urma lor, care au marcat locul prin care au trecut, cu bucuriile și necazurile vieții în spinare, parcă  pe tastatura calculatorului așez  pătrățele de catifea roz-bombon și mov-liliachie…  Îmi caut cuvintele… bune. Iar când scriu despre  un apropiat, aproape consătean, ba chiar prieten, simt că nu le găsesc pe acele bune cuvinte, pe care le merită.  De pildă, pentru titlul acestor cuvinte  prima variantă  era: “Ioachim Oană – 80. Doctor de oase, în handbal și Master în gimnastică”. Pentru că acesta este profilul profesional al său :80 de ani de viață, împliniți în 4 mai, medic reumatolog, specialist în balneofizioterapie- medic de oase , cum mi-a zis  un bătrân miner, care a părăsit  așezământul  devean cunoscut sub numele Baia Sărată  pe picioarele lui, oloage la internare…  Apoi, handbalul este o altă aproape completă biografie a medicului Oană, paralelă și îngemănată cu medicina recuperatorie. Handbal început în Sebeșul nostru etern, la Flamura, sală și teren, alături  de profesorul Florin Fleșer…  Și a continuat la Hunedoara și Deva, pe terenul amenajat și cu o mică tribună chiar în incinta Băii Sărate. Unitate modernizată, reconstruită și dotată la vremea aceea cu tot ce era  nou în materie, sub directa coordonare a doctorului Oană.  Iar echipa de-atunci se numea chiar Sănătatea și era selecționată- de profesorii CFM Ioan Dudaș, Gavrilă Purdea și Dorina Maidik-, din rândurile personalului medical local și eleve ale școlii sanitare. Echipa,  sub conducerea tehnică a  lui Ioan Mătăsaru, a fost… mama viitoarei  REMIN, care a urcat în elita europeană, în 2002, când a câștigat, cu numele U-REMIN Deva, Cupa Challange, în Germania (31-25 (16-10), în faţa formaţiei germane BSV Buxtehude, în manşa a doua a finalei competiţiei. Golurile echipei din Deva au fost marcate de Avădanei- 11, Bidirel -7, D. Pătru -2, Picu -2, Elisei -2, Toth -3-, Năniță -4).  În tur, la Deva, a fost 33-23.

Pentru a scrie tot ce a făcut dr. Oană ca medic și Om de sport nu ar fi suficiente paginile acestui ziar. Iar aceste cuvinte sunt ceea ce s-ar chema un… laudatio, dacă ar fi rostite nu scrise. Aproape 25  se ani  viața medicului și omului de handbal  a fost resetată pe o altă coordonată a sportului- gimnastica feminină, gimnastica gloriei sportului românesc. Și  a  Devei-gazdă a celui mai performant Centru Olimpic din România! Și chiar dacă vi se par foarte mari, eventual exagerate cuvintele cronicarului, voi spune și voi susține că un cât la sută din succesul european, mondial și olimpic al gimnasticii feminine  aparține medicului Ioachim Oană! Cunoscător din interior dar și din alte conjuncturi a vieții în… campusul gimnasticii din Deva, vă asigur că Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Lavinia Agache, Aurelia Dobre, Lavinia Miloșevici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amânar, Sandra Izbașa pot depune  în scris mărturii că dr. Oană le-a ușurat obținerea kilogramelor de medalii pe care le-au cucerit în cele trei mari competiții ale lumii. De asemenea, Martha și Bella Karoly, Adrian Goreac, Octavian Belu, Maria Bitang, Nicolae Forminte vor recunoaște și susține afirmațiile de mai sus.

Desigur,  o atât de densă activitate  pe plan profesional și sportiv a atras atenția autorităților locale, județene și republicane, care  nu-și permiteau luxul să nu-și atașeze la… rever   personalitatea doctorului Oană. Care, însă, o dată ajuns în mai multe comitete și… comiții nu  a ocupat doar un scaun  la ședințele regulamentare, ci chiar se înhăma la muncă și-i antrena și pe colegii membri la acțiune- acțiunea fiind de fapt modul său de viață-, că unora  dintre șefii acelor foruri  le păreau deja rău că l-au adus pe Oană să le strice liniștea și inerția… Ca primul președinte-director general al Casei județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara a pornit, organizat și lansat noua structură cu succes. A fost membru al Colegiului Județean al Medicilor, reprezentant al acestuia în Colegiul Național, membru în Consiliul de Conducere al Societății Române de Reumatologie, participant la congresele și conferințele naționale de specialitate cu 18 lucrări științifice.  În mișcarea sportivă a fost președintele Comisiei Județene de Handbal, iar între 1976 și 1990 a fost  membru al Comitetului FRH. Apoi de două ori, între 1978-2000 și 2008-2010, medicul lotului Olimpic de Gimnastică, perioade în care a participat la toate campionatele europene și mondiale și la două Olimpiade. Este Cetățean de Onoare al municipiilor Deva și Sebeș.

Iar acum, la final de… cuvinte bune îmi dau seama ce  bine ar fi ca fiecare comunitate, localitate  să aibă în mijlocul ei  câte  un OM precum  doctorul Ioachim Oană ! Ba chiar mai mulți! Ar fi mai bogată, mai mândră.

La mulți ani buni, doctore Oană! Sănătate și noroc!

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători