Cuvinte Libere. ÎN ORAȘUL PRĂFUIT… (3)

Episod în care rememorăm, pentru că nu e sănătos să uităm continuu, alte… prăfuiri  prin care a trecut așezarea de la poale de Cetate, de 750 de ani atestată ca oraș. Parcă dintotdeauna administrativ, reședință de îmbuibare și bunăstare, sub diverse vremuri și puteri, dar întodeauna prosperă. Minus ultimii 30 de ani, în care Alba Iulia, care suferea mereu când era arondată Hunedoarei, recte Devei, cum a fost la venirea  cronicarului pe aici, Alba aceea care ura Deva, este astăzi deasupra Devei cu 30 de ani. Adică anii în care Deva a avut doar preocupări politico-electorale, lupte la baionetă,  care au epuizat minți și idei de dezvoltare. Pe când în Alba, în aceiași ani,   se gândea, se construia, se moderniza, se corectau greșeli ale… urbaniștilor deveni care hotărau ce și cum să se edifice în vechea Alba Carolina, parcă intenționat puse anapoda… Ani în care un primar democrat, de-al lui Băsescu,  liberal de când PNL-ul s-a pedizat,  a făcut  din  oraș un model, atât în privința  recuperării și valorificării tradiției istorice, cât și în privința modernizării, fiind primul oraș smart și  campion la atragerea fondurilor europene. Adică, de 30 de… ani  mai mult și mai bine  decât toți primarii peneliști din Deva, căci, cu o excepție,   Primăria Devei a fost tot timpul liberală! Dar și… liberă de idei și fapte! Pentru că, la începuturile sale, Mircia Munteanu, venit pe apa Cernei la Deva cu un… manifest sportiv -poezie la catafalcul lui Mișa Klein, spot publicitar cu Romulus Gabor etc.-, se lupta cu liberalii și pesediștii locali pentru spații necesare bezinăriilor, care răsăreau de parcă eram  așezați pe zăcăminte de petrol… Apoi le-a luat alegătorilor săi mințile cu chestii de mâncat, Deva fiind, vezi, Doamne, singurul oraș sub 100000 de locuitori cu McDonald’s în dotare. Amplasat pe  niște terenuri-proprietăți private dobândite dubios, prin strămutare de pe  Dealul 700, ca… danii prefectoriale unor așa-ziși revoluționari deveni, unde n-a fost nicio revoluție, dar sunt  foarte mulți revoluționari, majoritatea… născuți după 25 decembrie 1989… Că prefecții de începuturi democratice aveau nevoie de… suport revoluționar, mai ales cei cu trecut glorios și-n vechea orânduire…

Dar și mai distractiv, la Deva a fost apariția Poliției Comunitare, ca formă nouă de pază și ordine. Se zicea. În fapt, cum se va înrădăcina, de la înființare până-n prezent, o instituție bugetofagă în continuă expansiune,  parteneră de afaceri și chiar pază a afacerștilor veroși, și nici azi vizibilă pe străzi și-n viața localității. Doar rareori, la televiziunile locale. Cum și-a și început existența: la televizor. Cu primii doi șefi ai săi, în emisiunile dragului nostru coleg Sorin Istrate, unde noul șef și adjunctul său păreau un fel de vedete locale, după  două- trei emisiuni; se ferchezuiau, își puneau costume, cravate și vorbeau nimic, ei între ei, nedespărțiți, ca nu cumva unul să ajungă  mai… televizat decât celălalt. ( Va urma).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 19 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”