Cuvinte Libere. GENERAȚII – ÎNTRE “PIF” ȘI SMARTPHONE…

 Personal nu țin minte, oricum, copiii noștri și ai vecinilor din Aleea Patriei nu purtau cheia apartamentului legată la gât când se jucau în fața blocului, de aceea nu știu dacă povestea este reală, legendă ori propagandă. Știu însă că acolo, în praful aleii sau pe băncile din fața scărilor de bloc mulți copii se adunau roi în jurul… micului erou posesor al unui exemplar din revista franceză Pif. Pif-Gadget, pe numele său complet, a fost un fenomen extraordinar, o portiță, un ochi de fereastră spre o lume despre care numai din relatări orale și vorbe șoptite   scăpau frânturi din întâmplare în urechile preadolescenților vremii. O lume, deși hulită de propaganda oficială, cu atât mai atrăgătoare și fascinantă. Iar Pif, a ajuns pe căi oficiale în acea Românie zgârcită cu   vești din restul lumii, pentru că venea  sub oblăduirea comuniștilor francezi, mult mai… comuniști decât tot așa-zisul comunism românesc, și a fost, pentru generațiile 70-80- ba chiar și mai încoace, dar nu cu boom-ul anilor dintâi, când se tipărea în tiraje de un milion de exmplare- un fel  de far cu o lumină scânteitoare care aprindea imaginația copiilor. Deși în România ajungeau doar vreo 11000 de exemplare,  nu toate cu gadgeturile din ambalajul de țiplă, care cam dispăreau, și ți spunea că așa au sosit, însă ele apăreau după o vreme pe piața neagră la prețuri pipărate. Mai apoi se tipăreau chiar la București, îndeosebi cele din serialul Rahan, care mai întâi erau episoade în Pif, apoi  publicație  de sine, cu copertă cartonată lucioasă, dar cele tipărite la București nu  erau de calitatea celor originale din Franța. Pif era, în fața blocului, sau chiar în clasă, la școală, un fel de valută forte, se difuza pe piața neagră a copiilor, la schimb cu mașinuțe de fier, cu alte rarități ale acelei copilării. De aceea, chiar tirajele reduse difuzate în România ajungeau să fie citite, cunoscute  pe scară largă, putându-se spune că Pif a fost ca o biblie a câtorva generații de copii, adolescenți, azi adulți nostalgici ai acelor încercări febrile de a intra în posesia a cât mai multor exemplare, eventual a unei colecții.
 Cu mențiunea că un abonament anual la Pif  era o reușită de  invidiat a celui care, fie avea o relație solidă la Poștă, fie era un favorit al soartei, de a se fi abonat în termenul-limită pe o listă foarte scurtă, trebuie acceptat adevărul că fenomenul a constituit și un extraordinar prilej de învățare a francezei, de deschidere nu doar a ochilor în fața benzilor desenate ori a faptelor nemaipomenite ale lui Rahan, dar și de aerisit creieri de copii, de deschis minți către alte orizonturi.  Pe mulți dintre copiii aceia îi reîntâlnesc în adulții de azi, ca părinți ai unor mici  mânuitori cvasiprofesioniști ai smartphone-lor, de mii de ori mai multe decât Pif-urile. Și, ca orice bătrân circumspect, mă întreb: la rândul lor, generațiile de azi- ale calculatoarelor, internetului și acestor atotstăpânitoare smartphone cum vor arăta, ce vor fi, cât vor fi de pregătite și luminate pentru a lansa noi și fermecătoare  atracții copiilor lor?! Cititorii de Pif sunt creatorii minunilor de azi. Sigur, vi se pare exagerat ce spun, dar gândiți-vă bine… Oamenii din rețeaua IT fac parte din generațiile foștilor copii fascinați de Pif !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat