Cuvinte Libere. GENERAȚII – ÎNTRE “PIF” ȘI SMARTPHONE…

 Personal nu țin minte, oricum, copiii noștri și ai vecinilor din Aleea Patriei nu purtau cheia apartamentului legată la gât când se jucau în fața blocului, de aceea nu știu dacă povestea este reală, legendă ori propagandă. Știu însă că acolo, în praful aleii sau pe băncile din fața scărilor de bloc mulți copii se adunau roi în jurul… micului erou posesor al unui exemplar din revista franceză Pif. Pif-Gadget, pe numele său complet, a fost un fenomen extraordinar, o portiță, un ochi de fereastră spre o lume despre care numai din relatări orale și vorbe șoptite   scăpau frânturi din întâmplare în urechile preadolescenților vremii. O lume, deși hulită de propaganda oficială, cu atât mai atrăgătoare și fascinantă. Iar Pif, a ajuns pe căi oficiale în acea Românie zgârcită cu   vești din restul lumii, pentru că venea  sub oblăduirea comuniștilor francezi, mult mai… comuniști decât tot așa-zisul comunism românesc, și a fost, pentru generațiile 70-80- ba chiar și mai încoace, dar nu cu boom-ul anilor dintâi, când se tipărea în tiraje de un milion de exmplare- un fel  de far cu o lumină scânteitoare care aprindea imaginația copiilor. Deși în România ajungeau doar vreo 11000 de exemplare,  nu toate cu gadgeturile din ambalajul de țiplă, care cam dispăreau, și ți spunea că așa au sosit, însă ele apăreau după o vreme pe piața neagră la prețuri pipărate. Mai apoi se tipăreau chiar la București, îndeosebi cele din serialul Rahan, care mai întâi erau episoade în Pif, apoi  publicație  de sine, cu copertă cartonată lucioasă, dar cele tipărite la București nu  erau de calitatea celor originale din Franța. Pif era, în fața blocului, sau chiar în clasă, la școală, un fel de valută forte, se difuza pe piața neagră a copiilor, la schimb cu mașinuțe de fier, cu alte rarități ale acelei copilării. De aceea, chiar tirajele reduse difuzate în România ajungeau să fie citite, cunoscute  pe scară largă, putându-se spune că Pif a fost ca o biblie a câtorva generații de copii, adolescenți, azi adulți nostalgici ai acelor încercări febrile de a intra în posesia a cât mai multor exemplare, eventual a unei colecții.
 Cu mențiunea că un abonament anual la Pif  era o reușită de  invidiat a celui care, fie avea o relație solidă la Poștă, fie era un favorit al soartei, de a se fi abonat în termenul-limită pe o listă foarte scurtă, trebuie acceptat adevărul că fenomenul a constituit și un extraordinar prilej de învățare a francezei, de deschidere nu doar a ochilor în fața benzilor desenate ori a faptelor nemaipomenite ale lui Rahan, dar și de aerisit creieri de copii, de deschis minți către alte orizonturi.  Pe mulți dintre copiii aceia îi reîntâlnesc în adulții de azi, ca părinți ai unor mici  mânuitori cvasiprofesioniști ai smartphone-lor, de mii de ori mai multe decât Pif-urile. Și, ca orice bătrân circumspect, mă întreb: la rândul lor, generațiile de azi- ale calculatoarelor, internetului și acestor atotstăpânitoare smartphone cum vor arăta, ce vor fi, cât vor fi de pregătite și luminate pentru a lansa noi și fermecătoare  atracții copiilor lor?! Cititorii de Pif sunt creatorii minunilor de azi. Sigur, vi se pare exagerat ce spun, dar gândiți-vă bine… Oamenii din rețeaua IT fac parte din generațiile foștilor copii fascinați de Pif !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică