Cuvinte Libere. GÂNDACUL IRESPONSABILITĂȚII ȘI… DEMOCRAȚIA

A făcut ceva valuri știrea conform  căreia, la Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență, o mamă speriată, firesc, de prezența unui gândac pe perna copilului său bolnav a  alarmat autoritățile despre caz.  Din fericire ministrul  Sănătății  în exercițiu, Sorina Pintea,  a reacționat, tot firesc, prompt și sever. Nefirești sunt, din nou, plăcerile, bucuria  și voluptatea diverselor   ziare și alte media de a umfla cazul, reieșind din unele că este chiar un dezastru, Pediatria deveană fiind practic sugrumată de gângănii și alte… găinării. Nu voi încerca  să fiu avocat al  unui caz ce trebuie condamnat cu strășnicie și dreptate; ba chiar voi… pleda ca un procuror, dacă procurorii ar… pleda; ei doar acuză! Și voi spune că dincolo de cazul în sine, îmbujorat și umflat, ajuns  fonfleu, se  află însă un adevăr mult mai grav decât  un gândac, după unii autori doi, ba chiar trei și o asistentă leșinată de sperietură…  Anume: scăderea treptată, până la dispariție a profesionalismului, în general, dar și în particularul cazului cu gândacii cotropitori, concomitent cu la fel de dispărutele  responsabilitate și  deontologie- aceasta, mai cu seamă în medicină ! Sau, simplu și foarte românește, o manipulre din politicanism curvesc!

La Pediatria din Deva, în urmă cu foarte mulți ani, când nu existau atâta aparatură și tehnologie, nici substanțe atât de sofisticate și diversificate, nici mopuri care de care mai fițos, ci doar niște… teuri, un par mai lung cu o scândurică bătută în cuie la un capăt, în forma T, pe care se înfășura o cârpă udată și cu ceva  substanțe, încă nu apăruseră detergenții; nu existau  nici firme specializate în astfel de tehnici de menținere a unei curățenii exemplare, de cea mai înaltă calitate, existau însă, trăiau și lucrau până la epuizare câțiva medici, de fapt câteva docrtorițe, și personalul auxiliar, inclusiv cel de curățenie și  întreținere a clădirii vechi, dar nu s-a întâmplat vreodată, în mulți ani, atâtea   mizerii  care au făcut din secția respectivă o… vedetă în materie de nereguli, evident, vedetă în sens peiorativ-ironic.  E drept, nici atâta media însetată de sânge nu era… Dar  pe-atunci serviciul medicului, serviciul asistentelor și al personalului de  curățenie, întreținere se prestau cu responsabilitate  intrinsecă, cu deontologie înaltă, fără ca termenul acesta, atât de uzitat azi, să fie foarte cunoscut… Dar își făceau datoria pe palierul  lor de răspundere,  iar medicul avea autoritate și putea cere  unei infirmiere să-și facă datoria, altfel rămâne fără serviciu! Iar infirmiera nu-și etala ifosele democratice și nu  fugea la sindicat să plângă că este terorizată de medicul X.  Democrația asta, care la români a fost înțeleasă ca un drept de a-ți face de cap, de a nu munci, de a nu răspunde pentru fapte idisciplină și  reprobabile nici măcar disciplinar, necum material și moral,  coroborată cu teroarea sindicală, încă eruptivă în domeniul sănătății- au permis unui gândac, sau doi, sau trei să arunce noroi peste o instituție de sănătate.  Ca și peste toată societatea românească de astăzi! Pentru că peste tot, în toate sectoarele viețuiește acest gândac al iresponsabilității și  neprofesionalismului.

Iar democrația noastră se încadrează mai degrabă în definiția lui Giovani Sartori   (1924- 2017, fost un politolog italian specializat în studiul democrației și a sistemelor politice comparate) : “Democrația este numele pompos a ceva care nu există”. Definiție în spiritul căreia este mai… igienic și, în capul unora, poate și mai rentabil ca din bugetul Sănătății să se cheltuiască mult mai mult pe achiziționarea, întreținerea, combustbilii și salariile șoferilor de pe autocoloana de automobile inscripționate “Control în sănătate publică”, parcată în fața DSP, decât pe încadrarea personalului auxiliar  necesar în spitalul din incintă.  Care ce control prestează dacă tocmai la unitatea-etalon colcăie – vorba rea a unei prese chitite numai pe rău și urât- gândacii?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie