Cuvinte Libere. FRUMOSUL STRADAL… ERA CÂNDVA !

Dacă  e adevărat că un om needucat nu știe, nu poate, nu înțelege  frumosul, atunci  precis suntem sufocați de oameni needucați! Frumosul-  categorie estetică- este  foarte greu de văzut, de simțit, de întâlnit, de iubit, de trăit !  Cel puțțin la noi, la români- nu ca etnie, ci ca toți cei ce trăim pe aici, pe unde România se urâțește, scofâlcește și zdrențuiește, până la dezbrăcare. Nu România fizică, geografică,  dăruită de Cel de Sus, drept Grădina Raiului!  Aceea este atât de frumoasă, și de sublimă, încât noi, păcătoșii, în marea noastră plăcere de a ne ticăloși și perverti, nu mai suntem în stare să o vedem, să o simțim, să o prețuim și să o iubim! Despre România populată vorbim aici, aia a oamenilor care nu îi văd, nu îi simt, nu îi trăiesc frumusețea binecuvântată. România  din zicala   despre  țara frumoasă, păcat de  ea că e  locuită. De noi, nevrednicii de ea.
 Priviți, dragii mei convivi cititori, în  jurul vostru,  oriunde vă aflați, și încercați să descoperiți frumosul de-acolo, și dacă reușiți, înseamnă  că da!, mai există speranțe. Dacă nu, suntem și mai pierduți decât bănuiam, decât lăsau să se vadă  celelalte  semne ale absenței  educației. Derivate și ele tot din needucație- nesimțirea drept conduită, umorul grobian propagat de media, cultivarea cu scop clar, cvasideclarat, a   indecenței, comportamentului trivial, a știrilor facile, parasexualității, prin modele care populează studiourile de televiziune, vestimentația neglijentă sau ostentativă  a adolescentelor, ale multor mame ale acestora, a tinerilor și unor adulți, ba chiar vârstnici… Care au uitat cum au învățat să se îmbrace, să se tundă și ferchezuiască, pentru a putea cuceri domnișoare decente, și nu mai pot să le ceară fiilor sau nepoților să se poarte decent, cu simțire și rușine- valori practic dispărute, inclusiv din   școli. Dar, când și… rasa femeilor decente, prin îmbrăcăminte, etică și comportament  social este chiar pe cale de dispariție,  firesc ca și băieții, și adolescnții, ba chiar și boșorogii, cam toți  supraponderali, fie minori, fie juni, fie bătrâni să iasă pe stradă în izmene de pânză ușoară ori flanelă mulată, tricouri strâmte, la unii  ar fi necesare… sutiene, și-n șlapi; unii chiar  urcă la volanul unor Mercedes, BMW, Audi etc. Iar dacă nu umblă în izmene, poartă pantaloni strâmți, ca  niște cioareci, ițari în limbaj mai… frumos, și deseori vedem pe stradă niște funduri mari cât un butoi de bere, în care sunt împlântate niște burlane conice, modă lansată  de… vedete masculine, la televizor. Dar și pe la televizor s-au înmulțit… cartofii pe două scobitori. Sigur, cioarecii arătau frumos mulați pe un corp armonios al flăcăilor de altădată,  feciori ca brazii, dar pe diformii ăștia lipsiți de bun-simț și de simțul ridicolului arată ca dracu’; cum de  se mai uită femeile la ei?!
De fapt  estetica stradală, frumosul  străzii nu-l dau  edilii, oricâte flori și dotări, mobilier stradale, ingenioase și  inspirate, utilitar și estetic, ar  produce pentru înfrumusețarea locului, ci ținuta pietonilor, respectul  față de ei înșiși și față de ceilalți trecători, față de strada lor, de localitatea în care viețiuiesc și procreează noi vieți. Dar pe care nu le mai educă în spiritul prețuirii și iubirii  frumosului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit