Cuvinte Libere… DUPĂ 30 DE ANI DE “DEMOCRAȚIE ROMÂNEASCĂ”

 De 30 de ani port în inimă bucuria de a fi fost contemporan implicat în evenimentul ce a avut loc în decembrie 1989, la Deva- marea adunare populară din fața Palatului Culturii ( actuala reședință adminstrativă a județului). În inimă, alături de respectul, recunoștința și omagiul ce-l datorăm acelor câteva mii de deveni, veniți de la Mintia și de pe platforma industrială a orașului ( nu mai există!), care au înțeles că se schimbă ceva în țară și-n oraș, și și-au  strigat curajos dorința și voința lor de schimbare în fața balconului. Strict calendaristic, în 22 decembrie (la Deva, formalitatea de omagiere s-a petrecut vineri, 20 decembrie; probabil pentru ca autoritățile să nu-și strice zilele libere), s-au împlinit 30 de ani de când… Reiau, cu mici adăugiri și reformulări, rânduri scrise mai demult.

… Începuse să se vadă, dinspre Cafe-barul “15 lei”, actuala rezidență a Serviciului de taxe și impozite al Primăriei, coloana demonstranţilor, apoi alta dinspre casa dr. Petru Groza…. În faţa Palatului Culturii, locul se aglomera. La fel şi balconul Palatului, unde au apărut şi microfoane, şi vorbitori. Preotul Mircea Farca, avocatul Gigi Igna, nevastă-sa, şi alţii, anonimi…
Într-un târziu, după ce se auzise din gură-n gură că Ceauşescu a fugit cu elicopterul, dinspre sediul judeţenei de partid, actualmente Palatul Justiției, şi-a făcut loc spre balcon, într-un cor de huiduieli, înjurături, scuipaţi, şi sub lovituri după ceafă, cu pumni, sacoşe, genţi şi “revoluţionarul”, fostul “tovarăș prim”, I. Popa! Care, ajuns la microfon, a încercat diversiunea:”Am o veste bună: trădătorul a fugit!”… Pe “jos”, în sediu, mulţime de chemaţi şi nechemaţi, oportunişti, fripturişti, forţau ocuparea unor birouri- erau vizate mai cu seamă cele ale foştilor secretari judeţeni. Unii au  de-atunci certificate de revoluționari și recompense materiale și indemnizații grase, la care vechimea în muncă nu le-ar fi dat acces… O fi având și I. Popa?- mă întreb, cu gândul că la felul în care s-au atribuit la Deva acele certificate, majoritatea pe mărturii amicale… Avocatul Gigi Igna, mulţumit de… evoluţia sa la balcon, a preferat un Whiskey mai mare decât unul mai mic, şi când  a venit la sediu n-a mai găsit birou liber. Precum soţia lui, fostă, dar prosperă în urma camioanelor cu ajutoare, care… curgeau de peste hotare în primele luni post-revoluționare, când Europa, Lumea încă ne iubeau… Se constituia Consiliul Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, în prezenţa fostului prim I. Popa, care preda… butoanele noilor șefi. Profesorul Bogdan Poraicu a devenit noul şef al judeţului, președinte al CJ al FSN. Iar foştii ziarişti Ştefan Crăciun şi Mircea Lepădatu vicepreşedinţi, ca şi preotul Mircea Farca, Sorin Cornea, Iulian Boșorogan, Cornel Călărașu, Iosif Nicoară, Mihai Pop. Plus opt membri ai biroului noii structuri.
Atunci a început lupta pentru ciolan! Care se ticăloșește neîncetat de 30 de ani…

  De vreo 25 de ani, propaganda ipocriziei politice  flutură și speculează mereu sintagma “Revoluția furată!” Dar voi, oficialitățile ce conduceți România de 30 de ani, prin rotație, voi ați furat Revoluția Oamenilor!  Ați confiscat-o și ați privatizat-o! Voi, cei care ați manipulat și încă manipulați certificatele de revoluționari- prima expresie materială a clientelei politice!-, acordate și după câțiva ani de la eveniment. Exclusiv din raționamente politicianiste, pentru a vă crea nuclee de susținere, uneori chiar de forță, în luptele pentru putere; voi ați fost hoții care au furat Revoluția și ați speculat avantaje materiale și oportunități politice, pe care să vă cățărați. Cățărare neîntreruptă de 30 de ani! Prin rotație ciclică, după scrutinuri legale, a cățărătorilor la putere – buni azi,  după care devin răi,  și se întorc ceilalți, și tot așa de 30 de ani… Doar  ocazional, pe alte cadavre, însă… nerevoluționre, dar mai des  prin trădări de partide și ale aleșilor neamului în Parlament se mai schimbă câte-o guvernare a unor proști cu una a altora, în aplauzele electoratului mereu prostit. Care  alege- cu mândrie patriotică, sub lozinci democratice și cu voturile  a 5-6 milioane de alegători, ori cu mașinăria de numărat voturi-, de patru mandate, președinți cu dosare penale,  unul și cu grele dosare de fost securist, pitite de procurori și judecători… C-așa-i în “democrația românească”: hoție sub protecția Legii! Cam preocuparea de căpătâi a clasei politice și, în consecință, a votanților îmbrobodiți, de 30 de ani încoace… Drept care, de pildă,  în 2 ianuarie 2020 pe Valea Prahovei înspre Capitală se circula cam cu 10 kilometri pe oră, iar distanța (în timp) cu trenul  accelerat dintre Deva și București a crescut, în ultimii ani, de la opt la zece ore! România e ocupată exclusiv cu  luptele pentru putere ale   politicienilor; nu are timp pentru modernizarea țării și civilizarea  ei.

Oare ce ați fi fost azi, dacă nu mureau oameni de bună credință în decembrie 1989? Niște nimeni! Dar, ca să nu se simtă chestia asta, manipulați opinia publică de trei decenii și zgâriați placa  “Cine a tras în noi?” De parcă nu ați ști cine… Vorba unui ziar din Cluj, relatând de la o manifestare de omagiere a celor împușcați  în decembrie 1989: “Armata a dat onorul acolo unde Armata a tras!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”