Cuvinte Libere. Domnului primar Florin Oancea. Scrisoarea a II-a…

Aceste rânduri nu se vor o continuare a… corespondenței publice cu primarul Devei, domnul Florin Oancea. De fapt, e un fel de a spune. Corespondența este încă într-un singur sens: de aici către dânsul.  Sincer, nici nu mă așteptam la răspunsul primarului la epistola de la finele lunii martie, și nici nu aduc acum vreun reproș. Tema respectivă – eternizarea memoriei unor personalități marcante ale urbei, Octavian Floca și Cornel Florea, prin rebotezarea unor străzi din urbe cu numele acestora – nu e rezolvabilă bătând din palme. Dimpotrivă. Într-un final, să fim optimiști, se va urma procedura birocratico-adminstrativo-legală și, sigur, primarul Devei își va eterniza amintirea prin legarea numelui său de  omagiul cuvenit, deplin meritat de către ce doi Oameni care au marcat locul, au conferit prestigiu și onoare așezării de sub Cetate.
Astăzi însă ne adresăm primarului cu teme aparent mici, secundare problemelor pe care le ridică administrarea unui oraș. De pildă, umblă vorba prin târg, ba chiar s-a scris și la ziar că va fi… reanimată ridicarea mașinilor parcate aiurea. Avem convingerea că, liberal fiind, primarul Oancea știe că deposedarea unui cetățean de o proprietate se poate face, este legală numai în baza unei hotărâri judecătorești! Iar dacă se impune această măsură- și se impune!- trebuie să înțelegem că de data aceasta ridicarea mașinilor nu se reia ca o afacere dubioasă, cum a funcționat în urmă cu câțiva ani, sub masca unui parteneriat pubic-privat. Dar este obligatoriu ca operatorul care a primit pleașca de la Primărie să procedeze corect, să ridice mașinile numai în limitele prevăzute expres. Care justifică reluarea măsurii coercitive împotriva unor tot mai mulți nesimțiți care cred că prețul, marca și dimensiunile faraonice ale mașinilor lor le dau și dreptul de a parca după bunul lor plac, ofensând și frizând civilizația stradală. De asemenea, în același context ar fi necesar ca parcările publice să fie rezervate exclusiv mașinlor aflate în circulație, nu și celor garate pentru vânzare. Dați o ocheadă prin parcările mari și veți găsi cel puțin 4-5 locuri ocupate de mașini neînmatriculate dar cu numerele de conactare telefonică la vedere… După cum nu ar fi rău ca locurile de parcare inventariate și marcate, ba chiar inscripționate dintre blocuri să fie și ele protejate de măsura ridicării mașinilor ocazionale. Mai mult, vară și nivel de trai ridicat fiind pe la diverse case, crește în oraș poluarea cu gaze, dar mai deranjantă cea sonoră, produse de motociluri, scutere cu eșapamente tunate, care trec precum vijeliile printre blocuri și prin apropierea locurilor populate de tinerimea orașului. Chestiune care e la fel de supărătoare ca parcările aiurea, ba chiar sfidătoare  la adresa semenilor pietoni… Legată de toate astea ar fi foarte necesară și o prezență mai vizibilă a polițiștilor locali pe străzi și alei, la locuri de joacă și parcări! Mă aștept la un răspuns că acum sunt mai puțini. Dar și când erau prea mulți erau la fel de… invizibili. Prezența lor ar avea un efect descurajator,  preventiv, deci eficient.
Nu aștept nici acum răspuns, domnule primar. Dar tare m-aș bucura ca în locul mașiniolr parcate halandala, să văd cât mai multe aranjamente florale, precum cele… răsărite de-o vreme.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”         Drama tinerei care și-a pierdut fetița de 7 ani într-un accident feroviar         Un weekend de poveste în Retezat         Avantajele unui scaun de birou confortabil: De ce să îl schimbi acum!