Cuvinte Libere. DIVA, la ea acasă. Dar DEVA nu e o casă prea bună!

Cu vreo doi ani în urmă, semnalam, destul de bucuros, că prin județul ăsta, ajuns să stea cu mâna-ntinsă către guvern și Europa, se mai petrec fapte rare. Cum ar fi cele culturale. Neavând în vedere parangheliile electorale și de imagine, cele menite să ia ochii, să atragă atenția locuitorilor, votanților și posibililor viitori alegători, asupra unor acțiuni cu mesaje gen: Vedeți, bă, ce facem pentru voi, vă aducem pe… să vă cânte, să vă arate cracii, să vă umflați cu bere, mici și virșlli. Sau virșle, că și limba maternă a bolunzit în România…
Atunci, mă impresiona că Dialogul Intercultural Internațional Diva Deva își ține anual conferințele și că, sub formatul unei școli de vară, reunește, pentru câteva zile, în cât mai răsfirate locuri, localități, oameni cu diverse preocupări și profesioniști în diferite domenii ale culturii și civilizației. Așa cum a fost și la finele săptămânii trecute, când Diva s-a aflat la ea acasă, la Deva, în ediția a XI-a. Fără trompete, fără focuri de artificii, fără camere de luat vederi, fără trimiși ai ziarelor ocupate predominant cu bârfa politică… Cu excepția lui Mircea Mihuleț și colegului său de la UNU TV, excepție care întărește regula și atestă că părintele-jurnalist nu e captiv “senzaționalului” care ucide presa! Ba chiar fără reprezentanți ai organizatorilor trecuți pe… afiș, dar absenți, precum ai Primăriei Deva. Așa că actul cultural a căzut, ca întotdeauna, pe umerii zdreliți ai Centrului Cultural Drăgan Muntean și APIR Deva (măcar cele 100 de scaune din Sala mică au fost îmbrăcate în huse noi și ambientul… zâmbea). Mai precis, pe nucleul organizatorilor: François Bréda, Vali Ilyes, Ioan Sicoe şi Valentin Trifescu. Fără, practic, public în sală, cu excepția participanților, susținători ai prelegerilor, lucrărilor și comunicărilor. Prezentate în cele 4 secțiuni ale conferinței. În care specialiști în domeniile lor de activitate, cadre didactice universitare, profesori, istorici pe care i-aș gratula cu caldă recunoștință. Pentru ca apostolatul domniilor lor întru susținerea, popularizarea și crearea actului de cultură și știință să prindă rădăcini solide, să cuprindă și să iște interesul public… Pentru cândva, când, poate, politica își va îndrepta ochii și spre cultură. Și presa, la fel. Când nu va mai fi ocupată cu politica… Sub scuza că ar fi un gest mai puțin profesional, publicând o listă cu nume, cunoscute sau mai puțin știute, voi face totuși acest lucru, cu rezerva că ar fi un cuvânt de mulțumire, de omagiu adus dânșilor. Deci, conf. univ. Susana-Monica Tapodi, cu o interesantă și puțin cunoscută conferință despre Deva și împrejurimile sale în literatura maghiară (dar ideea ce se degajă este că aceste locuri au fost tradițional tărâmul unei multiculturalități care se menține și azi), apoi tradiționalii participanți și mentori ai actului Diva Deva – Francois Breda, Gerard Gondran, Pavel Pușcaș; Casian Popa, Liviu Lazăr, dr. Valentin Trifescu și Pavel Silai, Ioan Sicoe, Nicolae Florea, Alpar-Laszlo Krrecht, mai vechea noastră cunoștință de la Premianții fără premii, regizorul dr. Mihai Lungeanu, scriitorul Dumitru Hurubă, actrița Isabela Hașa, arheologul Ionuț Codrea, cercetătorul dr. Cristina Bodo, etnologul prof. Marcel Lapteș, managerul în turism Lucian Stanciu.
La mulți ani, Diva! Poate, vreodată, va veni și Deva acasă la Diva… Nu numai prin participanți. Ca gazdă bună!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi         „Ziua Curăţeniei”. Angajaţii DRÄXLMAIER au strâns trei tone de gunoaie de pe malurile Cernei         Accident pe bulevard în Hunedoara         Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în județul Hunedoara. Iohannis pe primul loc         Alegeri prezidențiale 2019. Câți hunedoreni au votat duminică         Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!