Cuvinte Libere. Despre un… certificat de identitate și tupeu

Nu foarte demult, pe când se re-inaugura, remodelat, supermagazinul universal al Devei, “Ulpia”, l-am întrebat, destul de contrariat și cam ritos, pe principalul acționar, cum ar veni proprietarul nou al “Ulpiei”, om demn de stimă și respect pentru elanul cu care s-a avântat în noua economie de piață ce se lățea peste țară, de ce pe frontonul clădirii se află o inscripție în engleză “Shopping Center”?… De fapt întrebarea e de ce nu Centru Comercial? Că,  sigur nu vor veni toți englezii și americanii să cumpere de la Ulpia; că eu cred că magazinul este destinat locuitorilor Devei, nu alor Londrei; că în general repetăm istoria cu închinatul în fața… Limbilor străine care s-au dedulcit de veacuri la bunătățile României… Nu contează ce mi–a răspuns tânărul investitor, ceva tot pe englezește, cum că așa e trendul… Contează că, uite, românii au devenit vorbitori împătimiți de engleză, de fapt o veselă romgleză, limbă păsărească pe care o mimează toți cvasianalfabeții- pe uliță, la cârciumă, la televizor mai cu seamă. Acum trebuie să precizez că personal chiar sunt un devotat susținător al necesității ca limba engleză să fie cunoscută și corect vorbită de cât se poate de mulți români (mai cu seamă de liderii țării)! Ba, pot chiar dovedi cu probe de necontestat. Dar de aici până la concluzia lui Dorel Vișan, pe care o împărtășesc întocmai, cum că azi fără engleză nu te mai descurci în română,  ba chiar apar tot mai des articole  scrise mai mult în englează decât în română- este ceva ce ne întoarce la teoria despre latinitatea limbii noastre. Teorie conform căreia ne-am însușit latina în suta și doaăzeci de ani de ocupație a Daciei de către romanii lui Traian… Dar, obișnuiți cu cotropirile din lunga istiorie a unei țări care abia împlinește 100 de ani, vedem că engleza ne-a… păsărit limba fără să fim ocupați militar, ci doar în virtutea tradiției de a ne lăsa cotropiți de bună voie. Ba chiar cu  ură împotriva celor care nu se lăsau cu una, cu două… Așa că la dilema în fața unei reclame pentru un anume automobil, căruia televizoristul îi spune “haibrid”, când în limba sa maternă există cuvântul neenglizat- hibrid, înseamnă că așa ne place: aserviți! Ca să nu zic: ne uităm limba maternă; utăm- tot un eufemism pentru “ne vindem”?… Ba, am ajuns și la performanța de a citi și pronunța numele unor personalități străine în engleză – Riceard Uagnăr în loc de Richard Wagnăr !!! Așa ceva nu înseamnă cultură și cunoașterea unei limbi străine! Dimpotrivă!
În situația în care o populație- normal era să zic un popor, sau o națiune, dar termenii ăstia s-au golit de conținut-, își pierde cel mai important certificat de identitate- limba-, fără a vorbi și de pierderea avuțiilor naturale și create de-a lungul istoriei, cineva poate să ne întrebe:  Cu ce tupeu, cu ce obraz  mai aveți pretenția să vă apărați onoarea de familiști printr-un referendum și un articlol din Constituție? În fața unui val mai cotropitor decât toate stăpânirile la un loc, prăvălite asupra țării! Cu acceptul tot mai multor români- “buni familiști tradiționali”. Dar votează cu… dosul! ( Oct. 2018)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu