Cuvinte Libere. DESPRE NENOROCOȘI ȘI PROȘTI…

Mai vechea noastră… cunoștință, Carlo M. Cipolla (1922 – 2000) care a scris eseul “Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane” (The Fundamental Laws of Human Stupidity), cu care ne-am… delectat destul de recent, are și o clasificare a tipologiei umane. În funcție de comportamentul lor dominant în societate:1-Nenorocosul- care prin intermediul acțiunilor sale are tendința de a-și cauza suferință si pierdere sie însuși, în timp ce creează un beneficiu altcuiva; 2- Inteligentul/deșteptul – care prin intermediul acțiunilor sale își creează avantaje pentru el însuși, cât si pentru ceilalți; 3- Banditul – care prin acțiunile sale creează avantaje doar pentru el însuși și în același timp creează suferință altora; 4- Stupidul/prostul – care cauzează suferință unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce acest lucru nu îi aduce absolut nici un câștig, ba mai rau- îi poate cauza si pierderi.
Acum, vă propunem un joc. Ca entitate colerctivă, poporul, mă rog, populația, că e mai reală decât poporul, sau și mai corect- electoratul român se regăsește în scala lui Cipolla în prima și totodată în ultima categorie tipologică. Adică este mereu nenorocos. Prin acțiunea sa, votul, își cauzează mereu suferință, cu mâna proprie, dar creează câștiguri, beneficii adică, altora- aleșilor cum ar veni… Tot el, electoratul, care prin vot sau neparticipare la vot, cauzează mereu suferințe cuiva, pe persoană fizică- în limbajul unui fost primar de sector bucureștean-, cum ar fi președintele în mandat fără sprijin parlamentar. Ori unui grup cu care nu are nimic comun, cum ar fi, de pildă, opoziția. Nu neapărat actuala, ci ca termen generic… Cauzându-le pierderi imense, mai cu seamă când nu a mers la vot, dar se simte nedreptățit și nu știe cum și ce să mai facă să recupereze pierderile prin boicotarea alegerilor. Iar demonul de serviciu, pe persoană fizică, în România este, desigur. Liviu Dragnea. În spatele căruia adversarii săi politici, în speță întreaga opoziție, în frunte cu stegarul președinte, își ascund incapacitatea de face ceva util pentru România. Și chiar pentru Europa, de-acum și-n următoarele șase luni.
Între aceste limite tipologice îi aflăm pe deștepți și bandiți. Aici aveți dreptul și libertatea să comentați cum vă place și să identificați personajele după cum v-ați poziționat în primele tipologii comentate- la nenorocoși sau la proști. Pentru că în plan social și  politic contează doar aceste categorii- care merg la vot!
De obicei nenorocoși, sau chiar proști…

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei