Cuvinte Libere. DESPRE NENOROCOȘI ȘI PROȘTI…

Mai vechea noastră… cunoștință, Carlo M. Cipolla (1922 – 2000) care a scris eseul “Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane” (The Fundamental Laws of Human Stupidity), cu care ne-am… delectat destul de recent, are și o clasificare a tipologiei umane. În funcție de comportamentul lor dominant în societate:1-Nenorocosul- care prin intermediul acțiunilor sale are tendința de a-și cauza suferință si pierdere sie însuși, în timp ce creează un beneficiu altcuiva; 2- Inteligentul/deșteptul – care prin intermediul acțiunilor sale își creează avantaje pentru el însuși, cât si pentru ceilalți; 3- Banditul – care prin acțiunile sale creează avantaje doar pentru el însuși și în același timp creează suferință altora; 4- Stupidul/prostul – care cauzează suferință unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce acest lucru nu îi aduce absolut nici un câștig, ba mai rau- îi poate cauza si pierderi.
Acum, vă propunem un joc. Ca entitate colerctivă, poporul, mă rog, populația, că e mai reală decât poporul, sau și mai corect- electoratul român se regăsește în scala lui Cipolla în prima și totodată în ultima categorie tipologică. Adică este mereu nenorocos. Prin acțiunea sa, votul, își cauzează mereu suferință, cu mâna proprie, dar creează câștiguri, beneficii adică, altora- aleșilor cum ar veni… Tot el, electoratul, care prin vot sau neparticipare la vot, cauzează mereu suferințe cuiva, pe persoană fizică- în limbajul unui fost primar de sector bucureștean-, cum ar fi președintele în mandat fără sprijin parlamentar. Ori unui grup cu care nu are nimic comun, cum ar fi, de pildă, opoziția. Nu neapărat actuala, ci ca termen generic… Cauzându-le pierderi imense, mai cu seamă când nu a mers la vot, dar se simte nedreptățit și nu știe cum și ce să mai facă să recupereze pierderile prin boicotarea alegerilor. Iar demonul de serviciu, pe persoană fizică, în România este, desigur. Liviu Dragnea. În spatele căruia adversarii săi politici, în speță întreaga opoziție, în frunte cu stegarul președinte, își ascund incapacitatea de face ceva util pentru România. Și chiar pentru Europa, de-acum și-n următoarele șase luni.
Între aceste limite tipologice îi aflăm pe deștepți și bandiți. Aici aveți dreptul și libertatea să comentați cum vă place și să identificați personajele după cum v-ați poziționat în primele tipologii comentate- la nenorocoși sau la proști. Pentru că în plan social și  politic contează doar aceste categorii- care merg la vot!
De obicei nenorocoși, sau chiar proști…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2