Cuvinte Libere. DE CE ȘI PENTRU CE AR VOTA UN SUEDEZ ÎN ROMÂNIA ?!

În câteva recente texte publicate aici invocam cu repetiție, de fapt mai mult pomeneam câte ceva despre modul de viață în Suedia, despre acel visat și  de neatins de către noi “model suedez” de organizare și conducere a țării. Suedia… O țară la superlativ ! Suedia, țara în care politicienii nu au privilegii, nu se bucură de imunitate, iar alegătorii se prezintă la vot în proportie de peste 80%… O țară fericită!
Ce înseamnă “Țară Fericită”? Țările “fericite”,  cum mai sunt Danemarca, Norvegia, Elvetia și Olanda au în comun  un venit mare pe cap de locuitor, o viață sănătoasă și, mai ales, absența corupției la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor în viața “cetății” este tratată cu foarte mare seriozitate. Dacă e adevărat- iar Suedia și celelalte… fericite  confirmă  că așa e!-, atunci avem toate motivele nu să ne plângam, ci chiar să plângem. Și să ne resemnăm! Cel puțin în următoarea sută de ani România nu va ajunge o țară fericită! N-are cum și parcă nici nu vrea. Să privim  în urmă doar imtervalul legal al acestei campanii electorale pentru alegerea unui președinte. Suedezii merg la vot în proprție de 80 la sută. Fac politică  ca membri  ai partidelor circa 30 la sută dintre ei, dar 80 la sută sunt membri ai sindicatelor. Suedezii consideră dezbaterile politice și prezența la vot esențiale pentru democratie. Parcă toată țara participă la conducerea țării! Și nu au făcut din votul în diaspora  politică de stat; de fapt o marotă. O perdea de fum după care se pot fura voturile din țară! La noi, într-o țară lipsită de locuri de muncă  în companii autohtone, politicieni ajung cei cu bani mulți, guvernanți-tot cei cu bani. De unde atâția bani?! Nici membri de sindicat nu mai avem, dacă nu mai avem agenți economici ai locului, iar cei veniți nu permit sindicate în companiile lor, doar formal și pe tăcute. Ba, nici măcar lideri. Care nu au ajuns politicieni, miniștri sau parlamentari, primari, premieri sau avocați ai poporului, ori au murit, ori  fac servicii partidelor contra menținerii fictive în funcții  ca membri în organismele tripartite, de care nici nu se mai știe dacă mai există… Lideri ai ceva ce nu prea e…
În România, campania electorală  de alegere a președintelui nu a avut loc de campania politicianistă  de demolare a guvernului PSD-ALDE, doborât până la urmă cu sprijinul părții guvernametale ALDE. Urmată de campania transferărilor de jucători politici de la alte echipe către  PNL, pentru completarea unui lot de parlamentari suficient de versatili, numai buni să asigure formarea unei noi echipe guvernamentale. Treabă care în Suedia nu ar putea avea loc! Pentru că acolo, printre mări,  lacuri, ghețuri și zăpezi  s-au forjat caractere, oameni demni, capabili să înfrunte vitregia naturii și să o compenseze cu civilizație, simț civic, responsabilitate și onoare; să prețuiască viața! Și foarte zgârciți cu privilegiile  către clasa conducătoare, guvern și parlament. Ba chiar fără privilegii și mai ales fără imunități de toate… culorile.
Statul este conceput ca un sprijin pentru toți cetățenii săi, care sunt tratați echitabil, prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solidă. Servicii  asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasă socială. E drept, taxele sunt mari, dar ele se întorc la populație sub formă de pachete de asistență socială.
Un parlamentar suedez câștigă aproape dublul venitului net al unui profesor. Și nu beneficiază  de indemnizații speciale. Cei care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru costurile suplimentare- chirii, asistenți la cabinetele parlamentare din localitățile de origine. Mulți dintre ei lucrează  acasă si utilizează sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii.
Toate călătoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie să fie aprobate si rezervate la agenția de turism din cadrul parlamentului, nefiind alocate indemnizații speciale. În schimb, sunt obligați să lucreze, să dea legi bune și aplicabile tuturor și să răspundă ferm oricăror întrebări ale alegătorilor.  Administrația parlamentului suedez ține socoteala cheltuielilor în rapoarte ale membrilor. Există dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de membri ai parlamentului. Orice suedez poate  să studieze dosarele sau poate cere informații pe internet. Principiul transparenței este inclus în Constituția suedeză de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de corupție să fie extrem de rare în Suedia.
…Totuși, Lumina vine dinspre Marele Nord!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara