Cuvinte Libere. CONTEMPORANUL ȘI… COMPATRIOTUL NOSTRU BERNARD SHAW !

76
De peste 30 de ani România orbecăie prin stufărișuri țepoase căutând să-și găsească poteci spre democrația reală, atrăgătoare și binefăcătoare, dar mereu mai departe de ea, de România. Naiba știe cum și ce facem, dar în loc să ajungem măcar la un capăt de drum spre democrație, adică să adoptăm și adaptam un model consacrat, care se dovedește viabil și roditor pe la alții, noi rămânem la a povesti despre ele  în nesfârșite emisiuni la tot mai multe televiziuni de șezători politice, după care mergem la alegeri, votăm ce am auzit și ne întoarcem la aceleași televiziuni să aflăm ce și cum am greșit. Și apoi punem în funcțiune… înțelepciunile baladelor autohtone despre trădări, hoții și crime și invocăm principii democratice  pentru a masca ticăloșii ancestrale pe acest pământ. Într-un târziu,  ne dăm seama că, măcar în privința României din ultimii 30 de ani,  Bernard Shaw ar fi  fost român  și contemporanul nostru când a spus: „Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm”.
 Adevăr pe care-l cultivăm inconștient în fiecare zi. Suntem  populația care cerem, pretindem, votăm, alegem mereu ca să devenim… o țară ca afară. Slogan obosit și ipocrit, conturând doar aspirații fără asumarea responsabilității înfăptuirii acelor aspirații. Și iar ne regăsim în cugetul aceluiași inepuizabil B. Shaw:”Lumea este formată din chiulangii care doresc să aibă bani fără ca să muncească și din idioți care sunt dispuși să muncească fără ca să devină bogați”. Actualitatea acestei cugetări este confirmată de excepțiile de la regulă. Anume, îmbogățiții patriei au ajuns așa nu neapărat prin chiul, cât, mai  odios, prin furt și înșelăciuni- de la stat, de la patroni, de la… sine. Da, suntem un caz unic, în economia capitalistă, în care antreprenorii mici ajung să-și fure propriile firme, pentru a-și hrăni familiile. Din cauză că statul  nu poate să  înfrunte oligarhia la care este parte și încearcă să acopere furăciunile  sufocându-i cei mai săraci, falimentându-i. Pe de altă parte, cei dispuși să muncească fără a deveni bogați, dar pentru a trăi decent, au luat drumurile pribegiei prin cele țari la statusul cărora aspirăm, dar nu facem nimic ca să ajungem.
 Iar asta se petrece cu acceptul fiecărui votant de 30 de ani, de când votăm mereu oameni incapabili să conducă măcar o societate comercială, nu o țară. Votăm lozinci, mă rog, purtători  vocali de lozinci, lipitori de afișe, ipocriți, ba chiar hoți dovediți; votăm oameni iraționali, votăm mereu împotriva electoratului. Iar când nu votăm, trădăm! Partide și alegători care chiar au crezut că alesul lor va fi omul care îi va ajuta. Și pentru acest păcat al nostru, irlandezul Bernard Shaw (1856-1950), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, are o cugetare: „O persoană rezonabilă se adaptează lumii; omul irațional încearcă să adapteze lumea după propriile sale reguli. Prin urmare, progresul  depinde întotdeauna de cei iraționali”. Aici traduc. Progresul lipsește când lumea e condusă de iraționali. Lumea a luat-o razna de mai multe ori din cauza unor iraționali care au condus-o. Numiți vă rog măcar trei persoane raționale care au condus România în ultimi 30 de ani! Greu!
 Într-un final apoteotic, interlocutorul nostru de azi are pentru noi și această… profeție, că tot ne place să ascultăm profeții la televizor. Cu profețiile lui Brucan a și început democrația românească, vă mai amintiți, ca invitat al lui Lucian Mândruță, vorba vine, invitat, când el, Brucanul de el, conducea cam toată media românească la acea vreme.
 Deci, B.Shaw, altă definiție, mai pe românește a democrației: „Democrația e ca un balon cu aer cald care stă deasupra capului nostru și ne impune să privim în sus, în timp ce alții ne scotocesc în buzunare.”  Ceea ce  trăim!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *