Cuvinte Libere. CITATE CELEBRE DESPRE ALEGERI ȘI ALEGĂTORI, ÎNVINȘI ȘI ÎNVINGĂTORI

S-a împlinit îndemnul unui mucalit, rostit după alegerile din 2016: “Data viitoare mereți dracu’ la vot!” Unii- aleși și alegători- sunt fericiți, alții nu, unii râd, alții nu, unii râd de cei care nu mai pot râde… Important este că alegătorii au mers la vot în număr record, că au înțeles propria lor misiune, menirea lor  democratică, și că nu au mai subestimat puterea votului. Sigur, după o asemenea întorsătură a preferințelor politice ale electoratului autohton, datorată exclusiv participării masive la vot, nu unor programe vizând viitorul Europei și al României în Europa Unită, dar aparent  slăbită din cauza Brexitului,  însă reanimată de aceste alegeri, se pot spune multe, vrute și nevrute, inclusiv tâmpenii… Precum cea lansată chiar de președinte, de parcă duminică ar fi fost alegeri generale  la care alianța PSD-ALDE ar fi fost învinsă. Și, ca atare, acutuala guvernare ar trebui să plece. Va pleca, dar nu după aceste alegeri, ci, probabil, după o moțiune de cenzură câștigată de   victorioșii de duminică. Până  atunci însă, vă propun o… relaxare cu niște citate celebre având ca obiect alegerile, votul.

Așadar: Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm- zicea unicul Mark Twain.  Cred că se… referea și la referendumurile românești, care nu au schimbat nimic, și nici acesta nu va schimba; cu atât mai puțin decât celelalte. “Oamenii de stat se deosebesc de politicieni prin faptul că se gândesc la viitorul țării, iar politicienii la…viitoarele alegeri”, zis-a Winston Churchill. Parcă i-ar fi auzit duminică seara pe politicienii români. (Oameni de Stat nu avem!). “O putere proastă se alege de către cetățeni buni, care nu votează”.(G. Jean Nathan, ziarist american, 1882-1958). Ceea ce se întâmplă curent la noi… “Votați pentru cei care promit puțin; veți fi mai puțin dezamăgiți”( Bernard Baruch, consultant politic american, 1870- 1965). “În alegeri pierd doar alegătorii.”(Edgar Howe, editor, editorialist american, 1853-1937). Așa se pare ! “Cei săraci întotdeauna votează cu partidul care promite cel mai tare pâine și o viață mai bună,  iar pe urmă nu le pot oferi”( Otto von Bismack, cancelarul Imperiului German,1815-1898).  La noi a stat treaba altfel. Săracii… îmbogățiți  cu salarii și pensii mărite nu au mai votat!  Sau au trecut de partea celorlalți. “Un ghinion nu vine niciodată singur. De aceea avem alegeri”(Dragutin Minic Karlo, scriitor sârb, născut în 1942 la Krusevac). S-0  fi referit la Liviu Dragnea ?! “Paradoxul democrației: prin alegeri libere, oameni fără demnitate devin demnitari”.  Cugetarea aparține omului de cultură și fost politician din Valea Jiului, Valeriu Butulescu, și este exact chintesența  democrației românești. Nu vă grăbiți să dați veridicte  și direcții către unii sau alții, după propriile simpatii. Buchisiți  mai bine citatul! Iar în final, o cugetare a unui actor și umorist american, Will Rogers, 1879-1935: “După alegeri și căsătorie, rareori primești ceea ce ți-ai dorit!”

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea         Constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva au primit o decizie favorabilă în instanță împotriva CNAIR