Cuvinte Libere. CITATE CELEBRE DESPRE ALEGERI ȘI ALEGĂTORI, ÎNVINȘI ȘI ÎNVINGĂTORI

S-a împlinit îndemnul unui mucalit, rostit după alegerile din 2016: “Data viitoare mereți dracu’ la vot!” Unii- aleși și alegători- sunt fericiți, alții nu, unii râd, alții nu, unii râd de cei care nu mai pot râde… Important este că alegătorii au mers la vot în număr record, că au înțeles propria lor misiune, menirea lor  democratică, și că nu au mai subestimat puterea votului. Sigur, după o asemenea întorsătură a preferințelor politice ale electoratului autohton, datorată exclusiv participării masive la vot, nu unor programe vizând viitorul Europei și al României în Europa Unită, dar aparent  slăbită din cauza Brexitului,  însă reanimată de aceste alegeri, se pot spune multe, vrute și nevrute, inclusiv tâmpenii… Precum cea lansată chiar de președinte, de parcă duminică ar fi fost alegeri generale  la care alianța PSD-ALDE ar fi fost învinsă. Și, ca atare, acutuala guvernare ar trebui să plece. Va pleca, dar nu după aceste alegeri, ci, probabil, după o moțiune de cenzură câștigată de   victorioșii de duminică. Până  atunci însă, vă propun o… relaxare cu niște citate celebre având ca obiect alegerile, votul.

Așadar: Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm- zicea unicul Mark Twain.  Cred că se… referea și la referendumurile românești, care nu au schimbat nimic, și nici acesta nu va schimba; cu atât mai puțin decât celelalte. “Oamenii de stat se deosebesc de politicieni prin faptul că se gândesc la viitorul țării, iar politicienii la…viitoarele alegeri”, zis-a Winston Churchill. Parcă i-ar fi auzit duminică seara pe politicienii români. (Oameni de Stat nu avem!). “O putere proastă se alege de către cetățeni buni, care nu votează”.(G. Jean Nathan, ziarist american, 1882-1958). Ceea ce se întâmplă curent la noi… “Votați pentru cei care promit puțin; veți fi mai puțin dezamăgiți”( Bernard Baruch, consultant politic american, 1870- 1965). “În alegeri pierd doar alegătorii.”(Edgar Howe, editor, editorialist american, 1853-1937). Așa se pare ! “Cei săraci întotdeauna votează cu partidul care promite cel mai tare pâine și o viață mai bună,  iar pe urmă nu le pot oferi”( Otto von Bismack, cancelarul Imperiului German,1815-1898).  La noi a stat treaba altfel. Săracii… îmbogățiți  cu salarii și pensii mărite nu au mai votat!  Sau au trecut de partea celorlalți. “Un ghinion nu vine niciodată singur. De aceea avem alegeri”(Dragutin Minic Karlo, scriitor sârb, născut în 1942 la Krusevac). S-0  fi referit la Liviu Dragnea ?! “Paradoxul democrației: prin alegeri libere, oameni fără demnitate devin demnitari”.  Cugetarea aparține omului de cultură și fost politician din Valea Jiului, Valeriu Butulescu, și este exact chintesența  democrației românești. Nu vă grăbiți să dați veridicte  și direcții către unii sau alții, după propriile simpatii. Buchisiți  mai bine citatul! Iar în final, o cugetare a unui actor și umorist american, Will Rogers, 1879-1935: “După alegeri și căsătorie, rareori primești ceea ce ți-ai dorit!”

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva