Cuvinte Libere. Anul în care ne-am lămurit: CEVA NU E-N REGULĂ CU NOI!

Recent întrebam și mă întrebam aici: Ce nu e în regulă cu noi, românii? Aparent retorică, întrebarea capătă răspunsuri concrete în cascadă și se transformă în certitudine: Cu noi, românii, ceva nu e-n regulă!
Adică, România trăiește așa cum trăiește de pe urma unei economii în care companiile străine dețin 51% din cifra de afaceri a țării și care, în 2017, a depășit 1.300 miliarde lei. Companii care au poziții de monopol în sectoarele cheie ale economiei românești: sistemul bancar, asigurări, metalurgie, construcții de mașini, comerț, energie, telecomunicații. Și au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro, chiar miliarde de euro, an de an, dar raportează pierderi sau profituri foarte mici. Așa se face că profitul net al firmelor străine a fost, între 2008-2014, de doar 2,5 miliarde lei, pe când soldul profitului net al firmelor românești, care activează în sectoare periferice ale economiei, a fost de 22 de ori mai mare, respectiv 55 miliarde lei. Bizară situație! Iar dacă guvernul vrea să aducă situația la normalul care este motorul economiilor tuturor statelor europene, printr-o fiscalizare echilibrată și corectă, aplicată peste tot în lumea capitalistă- model pe care-l invocăm și-l dorim, dar care, iată, când trebuie aplicat la noi acasă, ne smulgem părul de pe cap,  ne legăm cu lanțuri de bănci și firme, pentru a le apăra de… Orlando furiosso. Care vrea să le sărăcească, bietele de ele! Ceva nu e în regulă cu noi! Adică e  de bine când sunt impozitate salariile și pensiile, câștigurile unui frizer supraviețuitor, sau pantofar, dar e câh! impozitarea marilor companii care îmbogățesc alte state.  E câh! când guvernul ăsta dă legi în conformitate cu directivele și recomandările europene, ale Comisiei de la Veneția,  cu prevederile Constituției  României, cu Deciziile CCR, dar era bine  când guvernul Cioloș abroga prin OUG  prevederile  unor Legi, ale Legii 189/2000, de pildă, care  acorda  recompense și scutiri   financiare unor categorii- deportați, de exemplu! Lege adoptată de o guvernare  și președinție de dreapta, pe care un guvern de dreapta o anulase… Acel guvern a stabilit și un record, cu 18 OUG într-o singură zi! Ca exemplu de exercițiu guvernamental amintim că în 18 mai 2016, guvernul Cioloș a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin care au fost modificate 13 articole din Codul Penal și alte 101 articole din Codul de Procedură Penală. Nimeni nu a protestat. Ce nu e-n regulă cu noi?
Un fost ministru al Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, a lansat un program economic de stimulare a inițiativei private pentru înființarea de mici întreprinderi, care a dezvoltat peste 200000 de locuri de muncă. ( Fapt despre care televiziunile de neștiri nu vorbesc; cum să spună   că s-a redus consistent șomajul la noi, fiind cam cel mai mic din UE ?!). Dar parte dintre noile afaceri au sucombat deja. Din cauză că sistemul bancar a tărăgănat cam un an finanțările promise de ministerul decapitat de inițiator. Iar micii investitori au fost nevoiți să apeleze la credite bancare pentru a-și susține afacerea, credite pe care nu le-au mai putut returna. Și când a fost din nou propus să devină ministru, pentru a-și continua programul de dezvoltare a capitalului autohton, a fost respins de președintele Iohannis. De ce oare?! Ceva nu e în regulă nici cu președintele! Care tot mai des încalcă alin. 2  al art.2 din Constituția în vigoare : “Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.  Cultivă, în disprețul oricăror legi, după pohte și plăceri personale, crize guvernamentale și are o singură religie : Vreau guvernul meu ! Pe care opoziția nu e capabilă să i-l producă. Mai nou, a creat o criză și-n Armată, parcă ar fi   privatizat-o… A spus-o clar:  “Armata trebuie să știe cine e șefu’!”
La toate aceste nereguli niște televiziuni și propagandiști, desigur “dezinteresați”, scot lumea în stradă pentru a apăra bietele companii și bănci străine de… fiscalizaea din țările lor de origine. Nu-mi permit să repet  vorba lui Petre Țuțea după cei 13 ani de suferițe în pușcărie pentru un popor de… , dar vă asigur că niciodată câinii nu pleacă de la ușa măcelăriei! Că au dispărut și măcelăriile, asta este o altă poveste…( Ian.2019)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum se regenerează pădurile din Godeanu         Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației