Cuvinte Libere. Amintiri cu și despre dr. Petru Groza

A încerca astăzi o mică evocare a personalității dr. Petru Groza poate nu ar trebui să irite, ca să fiu elegant, sau să iște reacții și acuzații de nostalgie. Care ar fi cele mai dulci, comparativ cu pietre în cap, gen: criptocomunistul. În fine, sub acoperișul că absolvenții de licee și facultăți de istorie din ultimii 25 de ani sunt mai instruiți și mai bine informați decât cei care au fost nevoiți să… atingă manualul de Istoria URSS, mai gros decât cel de Istoria RPR, parcă… tradus din limba rusă de Mihail Roller, și fără nicio intenție de a inculca cititorilor vreo încercare de a-i convinge de altceva decât propriile lor convingeri, voi transcrie unele amintiri și relatări.

Mai întâi, faptul că o împrejurare m-a adus față-n față cu ilustrul controversat, în Sebeșul natal, în Casa Binder. (Franz Binder a trăit vreo 20 de ani, între 1840 și 1860, în Africa, mai mult în Egipt). Casa este celebră prin basoreliefurile de pe fațada etajului, reprezentând Piramidele, Templul lui Isis, o caravană în deşert. Aici locuia, prin anii 1940-50, famillia Elekeș. Iar Grigore era colegul meu de clasă la Școala elementară nr. 1, de lângă Poștă, care și azi se sprijină pe arcada unui zid medieval. Eram pe clasa întâi sau a doua, și când ieșeam de la școală ne duceam la el acasă, ne jucam, avea jucării de nu credeam că există așa ceva. Și, într-o zi de-asta, în fața casei, piața orașului, pietruită cu bolovani de râu, azi e parc, plină de lume, ca la o manifestație stradală. Nici noi, intrând pe poartă, nu ne-am dat seama ce se întâmpla. Abia mai târziu am primit, în camera de joacă, vizita părinților lui Grigore și invitaților. Între care, aflam, era dr. Petru Groza. Care mi-a întins mâna și a spus nu știu ce și nici nu știam cine e și de ce îl aplauda lumea din piață, când a ieșit în balcon să salute. După care am aflat că boierul, așa-l vedeam eu atunci, era ceva văr cu mama lui Grigore și Andrei, fratele mai mare ca noi, pe-a patra, a cincea, a cărei zi de naștere se sărbătorea.

După câțiva ani, tatăl meu, șofer-piețist (azi: taximetrist), cu mașina proprie, un Plymouth negru… cubic, cu canapele din piele, mi-a amintit. Știi cu cine ai dat tu mâna atunci, la prietenul tău Grigore Elekeș? Cu doctor Petru Groza, cel mai simpatic burghez. Așa i-a zis Stalin. Tata l-a cunoscut ducându-l cu mașina, de la Sibiu, la conacul din Băcia, cursă plătită boierește de cel ce avea să devină prim-ministru. După o înțelegere directă cu Stalin – zicea șoferul de tata… Episod pe care l-am auzit și mai apoi, despre care se vorbește și nu prea, pentru că în memoria colectivă numele lui e legat de comuniști. Deși el, personal, nu era așa ceva. Mai recent, însă, fostul mare diplomat și om de cultură, Mircea Malița, a confirmat în presă ce-mi spunea tata. Vorbind despre faptul că Gheorghiu-Dej și comisarii sovietici ai săi trăgeau de Petru Groza să accepte conducerea primului guvern zis democratic. După ce fusese mereu ministru în guvernele anterioare trecătoare, Groza a spus, ne asigură Malița: Că acceptă doar dacă Stalin îi spune personal că Transilvania e a noastră. Mulţi au crezut că e un act ieşit din comun. „Stalin să-mi spună. La telefon.“ Dar nu venea telefonul. Vreo două zile a stat în casă şi nu discuta cu nimeni, spunând că aşteaptă telefonul de la Stalin. N-a sunat Stalin, a sunat secretarul lui – nu-l vezi pe Stalin vorbind la telefon –, care i-a spus că e însărcinat să-i comunice: „Vă asigură că poziţia oficială a URSS este ca Ardealul să revină în întregime României şi că va spune acest lucru la momentul potrivit“. A fost de acord. Momentul e şi mai interesant, când se duce la Maniu şi-i spune: „Nene Maniu, facem guvern nou! Îl conduc eu. Vreau să fii cu mine, să reprezinţi ţărăniştii în Guvern“. Maniu a spus: „Nu pot să te urmez. Nu vreau ca generaţiile viitoare să mă blesteme că am susţinut comuniştii“. Atunci Groza s-a supărat şi a spus: „Dragă, dacă Transilvania ne revine nouă şi pot să obţin asta, eu nu mai sunt preocupat dacă cei ce vor veni mă vor blestema“.

Și s-a împăcat și cu America: „Dumneavoastră, americanii, care aţi inventat bomba atomică, inventaţi ceva să mutaţi România lângă America şi voi face politică americană”-relatează fostul nostru coleg Ioachim Lazăr, în volumul „Dr. Petru Groza în Istorie“.
Dr. Petru Groza a spus „Adio lumii vechi!” – titlul unei cărți de memorialistică, dar a obținut pentru România partea de Transilvanie răpită prin Diktatul din Palatul Belvedere din Viena. Iar după 1990, niște comuniști, unii foști secretari de comitete PCR, au dat jos statuia întregitorului, înlocuind-o cu una a cotropitorului. Că așa se scrie la noi Istoria: cu slugărnicie.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Cuvinte Libere. Amintiri cu și despre dr. Petru Groza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi         „Ziua Curăţeniei”. Angajaţii DRÄXLMAIER au strâns trei tone de gunoaie de pe malurile Cernei         Accident pe bulevard în Hunedoara         Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în județul Hunedoara. Iohannis pe primul loc         Alegeri prezidențiale 2019. Câți hunedoreni au votat duminică         Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!         ”Comorile naturii” 2019. Elevi din 20 de localităţi s-au întrecut în cunoştinţe despre ariile protejate         VORBE, NU FAPTE! Protest cetăţenesc în Sântandrei, la „Zebra Morții”. Un an de când CJ Hunedoara a trâmbiţat un giratoriu care n-a mai apărut