Cum ar fi să fie Ziua României într-o noapte

editorial 2Aproape fiecare zi din calendar este marcată cumva pompos ca fiind Ziua Internaţională pentru ori anti ceva.  Eliminarea Violenţei împotriva Femeii sau Împotriva Tutunului, ori Luptei pentru Pace, anti SIDA, Cancer…. ar merge fără probleme şi Gută, Sifilis, Reumă, Soia Modificată Genetic…  Zile să fie! Şablonul există.

Se ţin discursuri, prelegeri, sunt lansate avertismente, dar parcă nu se întâmplă nimic. Un şir de manifestări, bla-bla, prin care apar ca bifate acţiuni plătite, formale şi fără prea mare utilitate.

Funcţionari din instituţii de stat o şterg de la serviciu mai repede ca să împrăştie pliante ce au o viaţă mai scurtă ca aceea a mucului de ţigară pentru că de obicei se sting la primul coş de gunoi. Specialiştii „elaborează” comunicate luate de pe net cu copy-paste şi se cheamă că şi-au făcut datoria faţă de cauză. Nu e chiar aşa de fiecare dată, însă de cele mai multe ori cam aşa stă treaba zilelor cu „Z”.

Pe urmă este un alt tip de Zi  „la patru ace”. Tot fără ecou. Ziua Imnului, a Drapelului şi chiar a Eroilor ori Ziua Naţională sunt un fel zgomotos de a nu spune nimic.

Am veşti cum că la Deva şi Hunedoara va fi altfel de 1 Decembrie, că sărbătoarea o să fie „vie”, de ţinut minte.

Sunt sceptic, deşi mobilizarea-i mare. Nu ştiu cu ce ar putea să ne surprindă emoţional autorităţile locale.

Singurele zile care prind sunt un amestec de iarmaroc şi zaiafet, ca zilele unui oraş sau cele ale vreunei comune.

În schimb, nopţile ne-au ieşit bine de fiecare dată, fie că a fost vorba de muzee, biblioteci ori nopţi de operă.

De aceea zic că n-ar fi rău măcar anu’ ăsta Ziua Naţională să pice într-o noapte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”