Cum ar fi să fie Ziua României într-o noapte

editorial 2Aproape fiecare zi din calendar este marcată cumva pompos ca fiind Ziua Internaţională pentru ori anti ceva.  Eliminarea Violenţei împotriva Femeii sau Împotriva Tutunului, ori Luptei pentru Pace, anti SIDA, Cancer…. ar merge fără probleme şi Gută, Sifilis, Reumă, Soia Modificată Genetic…  Zile să fie! Şablonul există.

Se ţin discursuri, prelegeri, sunt lansate avertismente, dar parcă nu se întâmplă nimic. Un şir de manifestări, bla-bla, prin care apar ca bifate acţiuni plătite, formale şi fără prea mare utilitate.

Funcţionari din instituţii de stat o şterg de la serviciu mai repede ca să împrăştie pliante ce au o viaţă mai scurtă ca aceea a mucului de ţigară pentru că de obicei se sting la primul coş de gunoi. Specialiştii „elaborează” comunicate luate de pe net cu copy-paste şi se cheamă că şi-au făcut datoria faţă de cauză. Nu e chiar aşa de fiecare dată, însă de cele mai multe ori cam aşa stă treaba zilelor cu „Z”.

Pe urmă este un alt tip de Zi  „la patru ace”. Tot fără ecou. Ziua Imnului, a Drapelului şi chiar a Eroilor ori Ziua Naţională sunt un fel zgomotos de a nu spune nimic.

Am veşti cum că la Deva şi Hunedoara va fi altfel de 1 Decembrie, că sărbătoarea o să fie „vie”, de ţinut minte.

Sunt sceptic, deşi mobilizarea-i mare. Nu ştiu cu ce ar putea să ne surprindă emoţional autorităţile locale.

Singurele zile care prind sunt un amestec de iarmaroc şi zaiafet, ca zilele unui oraş sau cele ale vreunei comune.

În schimb, nopţile ne-au ieşit bine de fiecare dată, fie că a fost vorba de muzee, biblioteci ori nopţi de operă.

De aceea zic că n-ar fi rău măcar anu’ ăsta Ziua Naţională să pice într-o noapte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”         Devenii donează pentru persoanele vulnerabile!         Ce spun medicii oncologi din Deva diagnosticați cu coronavirus         Aproape 1.300 de cazuri de coronavirus confirmate în România         Bărbat tâlhărit pe o stradă din Hunedoara         International Caviar Corporation SA – CONVOCARE AGOA         A murit Gheorghe Bercea, pedagog și muzician din Deva         O tânără din Deva, care trebuia să rămână în izolare, a fost amendată cu 5.000 de lei         Spitalul județean va prelua pacienți cu coronavirus         Secția Pneomologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost închisă pentru dezinfecție de înalt nivel         Medicul legist Dan Mărculescu a murit         Județul Hunedoara primește echipamente medicale și dezinfectanți din Coreea de Sud         Două noi cazuri de coronavirus la spitalul județean din Deva         123 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România         Veste bună la Spitalul Petroșani: angajații diagnosticați pozitiv cu coronavirus s-au vindecat