Cum ar fi să fie Ziua României într-o noapte

editorial 2Aproape fiecare zi din calendar este marcată cumva pompos ca fiind Ziua Internaţională pentru ori anti ceva.  Eliminarea Violenţei împotriva Femeii sau Împotriva Tutunului, ori Luptei pentru Pace, anti SIDA, Cancer…. ar merge fără probleme şi Gută, Sifilis, Reumă, Soia Modificată Genetic…  Zile să fie! Şablonul există.

Se ţin discursuri, prelegeri, sunt lansate avertismente, dar parcă nu se întâmplă nimic. Un şir de manifestări, bla-bla, prin care apar ca bifate acţiuni plătite, formale şi fără prea mare utilitate.

Funcţionari din instituţii de stat o şterg de la serviciu mai repede ca să împrăştie pliante ce au o viaţă mai scurtă ca aceea a mucului de ţigară pentru că de obicei se sting la primul coş de gunoi. Specialiştii „elaborează” comunicate luate de pe net cu copy-paste şi se cheamă că şi-au făcut datoria faţă de cauză. Nu e chiar aşa de fiecare dată, însă de cele mai multe ori cam aşa stă treaba zilelor cu „Z”.

Pe urmă este un alt tip de Zi  „la patru ace”. Tot fără ecou. Ziua Imnului, a Drapelului şi chiar a Eroilor ori Ziua Naţională sunt un fel zgomotos de a nu spune nimic.

Am veşti cum că la Deva şi Hunedoara va fi altfel de 1 Decembrie, că sărbătoarea o să fie „vie”, de ţinut minte.

Sunt sceptic, deşi mobilizarea-i mare. Nu ştiu cu ce ar putea să ne surprindă emoţional autorităţile locale.

Singurele zile care prind sunt un amestec de iarmaroc şi zaiafet, ca zilele unui oraş sau cele ale vreunei comune.

În schimb, nopţile ne-au ieşit bine de fiecare dată, fie că a fost vorba de muzee, biblioteci ori nopţi de operă.

De aceea zic că n-ar fi rău măcar anu’ ăsta Ziua Naţională să pice într-o noapte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației