Cum ar fi să fie Ziua României într-o noapte

editorial 2Aproape fiecare zi din calendar este marcată cumva pompos ca fiind Ziua Internaţională pentru ori anti ceva.  Eliminarea Violenţei împotriva Femeii sau Împotriva Tutunului, ori Luptei pentru Pace, anti SIDA, Cancer…. ar merge fără probleme şi Gută, Sifilis, Reumă, Soia Modificată Genetic…  Zile să fie! Şablonul există.

Se ţin discursuri, prelegeri, sunt lansate avertismente, dar parcă nu se întâmplă nimic. Un şir de manifestări, bla-bla, prin care apar ca bifate acţiuni plătite, formale şi fără prea mare utilitate.

Funcţionari din instituţii de stat o şterg de la serviciu mai repede ca să împrăştie pliante ce au o viaţă mai scurtă ca aceea a mucului de ţigară pentru că de obicei se sting la primul coş de gunoi. Specialiştii „elaborează” comunicate luate de pe net cu copy-paste şi se cheamă că şi-au făcut datoria faţă de cauză. Nu e chiar aşa de fiecare dată, însă de cele mai multe ori cam aşa stă treaba zilelor cu „Z”.

Pe urmă este un alt tip de Zi  „la patru ace”. Tot fără ecou. Ziua Imnului, a Drapelului şi chiar a Eroilor ori Ziua Naţională sunt un fel zgomotos de a nu spune nimic.

Am veşti cum că la Deva şi Hunedoara va fi altfel de 1 Decembrie, că sărbătoarea o să fie „vie”, de ţinut minte.

Sunt sceptic, deşi mobilizarea-i mare. Nu ştiu cu ce ar putea să ne surprindă emoţional autorităţile locale.

Singurele zile care prind sunt un amestec de iarmaroc şi zaiafet, ca zilele unui oraş sau cele ale vreunei comune.

În schimb, nopţile ne-au ieşit bine de fiecare dată, fie că a fost vorba de muzee, biblioteci ori nopţi de operă.

De aceea zic că n-ar fi rău măcar anu’ ăsta Ziua Naţională să pice într-o noapte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu