Cronica Sentimentală. RĂMÂNE CUM NE-AM ÎNȚELES: NU PUTEM MAI MULT!

Prin octombrie, anul trecut,  după meciurile… balcanice , cu Serbia și Muntenegru, într-o cronică  scriam cam așa: Practic actuala selecționată- care poartă foarte bine imprimată atitudinea, puterea în joc, cerbicia cum ar veni, mentalitatea, în două cuvinte- personalitatea secționerului Cosmin Contra- și-a dovedit limitele. Atâta poate ! Joacă, nu intră pe gazon gata înfrântă, ca în “stagiul lui Daum”. Ba, chiar are tupeul de a reveni după ce este condusă, ori să reziste în inferioritate numerică. Iar în meciurile cu Serbia a dat exact măsura valorii sale. Mai mult nu trebuie să așteptăm de la acest grup…  Selecționerul Cosmin Contra a readus fotbalul, jocul combinativ, cu idee și strategie la Națională… Iar schimbările inspiarate sunt caracteristice doar antrenorilor mari.

Acum adaug. Nu avea de unde aduce și fotbaliști. A selecționat deja tot ce avem mai bun pe-acasă și prin străinătățuri, jucători  vânduți pentru punga patronilor și cam lustruitori de bănci de rezerve. Asta avem, ăștia ni-e sunt dansatorii, cu ei defilăm!

Meciul cu Suedia, de categorie superioară invenției din toamna trecută, ca start într-o campanie de calificare într-o întrecere europeană în care suntem băgați în carți ca organizatori și gazde, debut ratat, confirmă teama noastră  de mai înainte. Atâta putem! Nu putem trece de un egal cu Serbia! Apropo. Și la fotbal se repetă istoria  cu găzduirea unor competiții de amploare. Când aveam gimnastică, nu aveam săli de referință, acum avem măcar o sală, cea de la Cluj, dar nu mai avem gimnastică de referință. Fotbalul- la fel! Aveam echipe, nu aveam stadioane.  Azi, invers: avem stadioane, nu mai avem echipe competitive. Iar Naționala Mică este excepția care face regula.

Când și o Suedia care ea însăși se teme de  propria-i slăbiciune dă două goluri pe slăbicuinea unei apărări fragile, nu are rost să ne dăm de ceasul morții, în maniera comentatoilor ProTv. Care, vreo juma de oră juisau pe seama calităților de mingicar ale  lui Stanciu, calități sterile; care nu vedeau, nici nu au pomenit că, în atac, Pușcaș  nu poate suplini lipsa lui  Țucudean,  singurul om de gol la actuala națională!  Că acel Chipciu se lipește greu de minge, iar cam singurul jucător cu alură de fotbalist ar fi Răzvan Marin, și că echipa în ansamblu a avut doar vreun sfert de oră de joc competitiv, în care a și marcat prin Keșeru, din rutina-i  de hârșit pe multe stadioane- atunci neputința echipei devine și mai supărătoare!

Și stați, că încă nu a jucat cu Norvegia, mai ales cu Spania.  Mă gândesc că mâine, cu Feroe, măcar,  se  va ridica la statusul…  de egală cu Serbia, și va  bate. Chiar dacă se joacă la Cluj, unde România nu a  prea câștigat cam la niciun sport…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani