Cronica sentimentală. O MARE RUȘINE NAȚIONALĂ!

137

StanciuEXACT CA ACUM 32 DE ANI !

Cine a citit avancronica publicată înaintea meciului nostru cu Franța, deschiderea turneului final EURO 2016, din care, români ocoși cum suntem, am făcut o glorie, un merit exclusiv, cel puțin egal cu al nesimțitei televiziuni care a transmis chinurile chinuitei echipe române, dar și alte decepții, a reținut, poate, că rezultatele și realizările selecționatei României sunt identice cu cele de-acum 32 de ani. Adică, atunci: 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG, 0-1 cu Portugalia, și am totalizat un punct 1 (un) punct. La fel ca și acum, dar cu Elveția, Franța și Albania. Atunci am fost a 7-a echipă în Europa! Acum… Nici nu mai contează. Contează că atunci am rămas cu speranțele pe ultimul meci, cu Portugalia, iar acum, la fel, am amânat totul pe ultima partidă, cu Albania. Și nimeni nu putea concepe că Albania, clienta noastră istorică, ne va ridica vreo problemă, darmite că ne va învinge.
Din rândurile de mai la vale, conținând observații la cald după meciurile echipei noastre, vom înțelege nu doar că jucătorii și antrenorul Anghel Iordănescu sunt niște nesimțiți, ci, mult mai grav, că decăderea fotbalului românesc sub Albania s-a produs exclusiv din vina României! Ca toată decăderea ce-o trăim cu neputința de a o opri… Chiar în adnotările de după partida cu Elveția veți găsi acuzația explicită asupra vinovăției ieșirii din Europa a fotbalului. Și nu numai a fotbalului..

N-A FOST SĂ FIE!…

Cea mai slabă selecționată din punct de vedere al valorii individuale a jucătorilor, de la Mexic 1970 încoace, a fost la… trei minute de un debut reușit la EURO 2016! Deși lipsită de măcar un fotbalist virtuoz, echipa noastră constituie un grup capabil să etaleze o strategie de joc, care să-i confere capacitatea de se afla la un asemenea turneu. Mi-e teamă însă că umflarea participării la 24 de echipe va mai releva selecționate de această valoare – medie, spre slabă. Și alte echipe vor păți precum România. Vor demonstra că pot să joace o partitură tactică, dar nu e suficient. După 1-1, un antrenor inspirat sau conducătorul de joc, care aseară nu era, ar fi ordonat închiderea jocului și menținerea rezultatului!
Oricum, ai noștri s-au prezentat la nivelul mediu al lui Stancu. Jucător util, harnic, dar incapabil să rezolve, prin execuții selecte, o fază prielnică. Și, a avut. Chiar două. De-acum începe cu adevărat greul pentru echipa noastră. Și ne vom lămuri, cu Elveția și Albania, că meciul cu Franța a fost cel mai ușor! Care ne-a lăsat să jucăm. Ceea ce nu se va mai întâmpla…

BLESTEM ELVEȚIAN? NU!

Luând în calcul anumite antecedente avându-l pe Anghel Iordănescu în vedere, ai zice că îl urmărește, pe el, personal, dar, prin extensie asupra echipelor respective, asupra șanselor fotbalului nostru, asupra iubitorilor de fotbal un… blestem elvețian. Cu el în echipă am pierdut, la 10.10.1981, în București, meciul cu Elveția, 1-2, decisiv pentru calificarea la ESPANA 1982… Cu el antrenor am pierdut, la 20.06.1994, în San Francisco, meciul cu Elveția (1-4). Dacă nu era golul lui Dan Petrescu din partida următoare, cu SUA, adio, antrenorul secolului!, adio, generația de aur! și alte alintări… (Adăugați și tembelismul capetelor galbene, înfierbântate, dinaintea meciului cu Croația, la CM 1988, tot în Franța, la Bordeaux, tembelism de a prefera meciul cu Croația, știindu-se că de-o istorie suntem tributari la fotbal spațiului ex-iugoslav. Și nu cu Argentina, care ne prinsese frica, și din Italia 1990 și din SUA 1994).
Dar aseară nu a mai fost blestem elvețian, ci numai tembelism! Nu șvițerii l-au obligat să-i țină pe bancă pe singurii doi fotbaliști din lot – Sânmărtean și Stanciu; restul sunt jucători. Mai buni, mai cât de cât, dar doar jucători! Pe deasupra și obosiți!
Ar fi însă nedrept să cadă pe Iordănescu vina stării jalnice a fotbalului românesc! Cea etalată din calificări până acum la EURO! Inclusiv cu Franța, chiar dacă unii trimși pe-acolo se excitau în fața unor vorbe laudative de circumstanță. Vina este a foștilor conducători din ultimii 20 de ani, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, cei care au falimentat cluburi, echipe, centre de copii și juniori. A patronilor de echipe, care au vândut jucători de la 17 ani, au băgat banii în buzunar, au făcut un an-doi de pușcărie, au devenit scriitori, și am rămas fără fotbal…
Deci nu e vorba de un blestem elvețian. Ci, de unul strict românesc! Mai bine ca noi înșine, nimeni nu ne blastămă!

MĂCAR STANCU AL NOST’ NU A RATAT PENALTY-urile…

La acest EURO se întâmplă ceva cu vedetele! Și nu mă refer la… vedetele noastre, Sânmărtean, Stanciu și Alibec. Nici dacă ar fi chiar vedete… Mă deprimă Ronaldo, alintatul lumii fotbalistce, un fel de Gigi Becali al Portugaliei la nivel de aroganțe. Care, nici cu Islanda, nici cu Austria nu a marcat. Nici chiar din penalty ! Mă surprinde suedezul… croat Zlatan Ibrahimovici, despre care circulă pe net glume de felul celor ce îl însoțesc pe Chuck Norris…
Acuma, din cauza lui Ronaldo, nu sufăr eu; nu-mi este idol și nici nu-mi va fi. Dimpotrivă. Cum ziceam, din cauză că-l pun lângă Becali, nu pot să-i fiu fan. Cum nu am fost vreodată fan al lui Maradona, măscăricul care pretindea că Dumnezeu i-a spus să dea gol cu mâna… Da, rămân fan convins al lui Pele! Și, nu numai fiindcă suntem de-o seamă…Ci, poate pentru că imaginile rare, puține pe care le rețin de la Mondialul din 1958, din Suedia, rulate în jurnale de actualități ce precedau filmele în cinematografe, cu golurile sale, au însemnat minuni… Pentru adolescentul de 17 ani, vârsta lui Pele de-atunci, care va deveni cronicar. Sunt și acum fan al lui Messi și chiar recunosc că este mai mare fotbalist decât Pele „al meu”! Cum rămân credincios părerii că Gicu Dobrin a fost și rămâne cel mai mare, mai valoros fotbalist al României. Chiar dacă există Hagi… Care e un fel de Maradona, combinat cu Ronaldo… Calități reale mixate cu tămâieri și aroganțe. Măcar Maradona a făcut ceva și pentru reprezentativa țării sale… Hagi, împreună cu Prunea, a scos-o pe-a României din cursa spre semi-finală, în meciul cu Suedia, la CM din SUA 1994.
…Și-atunci, dacă Ronaldo și Ibrahimovici, marile vedete ale EURO 2016, sunt mai ineficienți decât bietul Stancu, să mai invoc eu „vedetele” României, pe Sânmărtean, de-o pildă, pe Albec, de-altă pildă?! Că pe tizul N. Stanciu l-am văzut… Presa descreierată l-a făcut deja, dinainte de EURO, galactic și viitorul Mutu. Doamne ferește să ajungă un luzăr ca Mutu! Parcă, totuși, ar fi bine să joace și Sânmărtean… Măcar azi.

ASTA E VALOAREA REALĂ A ROMÂNIEI!

Așa cum spuneam după meciul cu Franța, partidele cu Elveția și Albania vor fi mult mai grele! Și vom regreta că nu am câștigat acel meci, care a fost cel mai ușor. Pentru că Franța însăși a decepționat. Iar noi și ai noștri ne-am mulțumit cu impresia artistică și laudele de bun-simț ale jurnaliștilor francezi. Care, tocmai pentru a evita și diminua criticile la adresa propriei reprezentative, i-au lăudat pe ai noștri ca brazii cu mucii pe piept… Ceea ce a dăunat foarte grav unor non-valori, umflate cu paiul drept mari fotbaliști. Care nu au avut nici sprijinul și înțelepciunea unui antrenor apt să conceapă o idee de joc, tactici și strategii distincte pentru fiecare partidă în parte, pentru a suplini lipsa valorilor individuale. Mai mult, din îndărătnicii de neînțeles și firavii purtători de tehnică individuală și sclipiri de moment au fost ținuți rezerve! Ce fel de antrenor poți să fii, dacă lași sarcina ieșirii din grupă, după 0-1 la pauză, pe o singură repriză în care aștepți de la Sânmărtean miracolul?! Un antrenor de doi bani! Dacă juca și în precedentele două partide poate nu atârna pe umerii lui Sânmărtean o sarcină atât de mare, ca în repriza în care a fost chemat să stingă focul ce mistuia o generație de jucători. Nu cine știe ce generație, dar aveau și ei șansa să arate ca fiind ceva de capul lor. Așa, s-a văzut că nu e nimic de capul lor. Mai grav! Au scos din Europa un fotbal. Mediocru, e adevărat, dar nu atât de slab ca azi. Lui Sânmărtean nu i se poate reproșa neîntoarcerea rezultatului! Intrarea lui, atât de târzie, după două meciuri și jumătate, s-a simțit în dinamizarea jocului și fluența sa spre careul advers, în precizia paselor și eleganța mișcărilor. Dar mingile ajungeau la niște obosiți de-acum, împovărați și cu plumbul golului albanez.
Revenind la răspunderile selecționerului, reamintim celor care l-au umflat cu titluri nobiliare și grade militare, onoruri și avantaje că sunt la fel de răspunzători! Iordănescu are 100 de prezențe ca selecționer, dar nimeni nu pomenește că majoritatea au fost urmări ale unor conjuncturi, ca și de data aceasta, soluții de criză, de moment, de… în loc de altcineva, pe care nu-l avem.
Iordănescu e vinovat doar pentru frica sa funciară transmisă firavilor săi jucători, pentru rușinea abătută asupra reprezentativei, asupra fotbalului românesc, prăpădit și fără acest eșec. Vinovăția pentru decăderea fotbalului nostru sub cea mai slabă, istoricește, reprezentativă din Balcani, vinovăția este menționată mai sus, după meciul cu Elveția. Asta e România! Ăsta e fotbalul ei actual! Și din cauză că românilor le cam lipsește acea componentă morală care se cheamă patriotism. Iar patriotismul doar în România este un păcat, un atavism rușinos!

Nicolae Stanciu

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Cronica sentimentală. O MARE RUȘINE NAȚIONALĂ!

  1. gogu

    Nea Stanciu, cum sa nu pierdem daca i-au schimbat iconitele lui tata Puiu (tata Poulette, cum ii ziceau jucatorii stiutori de franceza) cu niste chinezisme luate de la Dragonul Rosu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *