Cronica Sentimentală. LA MULȚI ANI MULȚI ANI, MIRCEA LUCESCU!

Ieri, Mircea Lucescu a împlinit 74 de ani. La mulți ani buni, Mircea!- i-am urat telefonic. Am discutat generalități ca doi vechi ortaci în abatajul fotbalului, despre copii, nepoți și șansele de a ne reîntâlni curând, tot la Hunedoara, evident, unde avem ambii rădăcini puternice. Din grija mea că nu se știe dacă voi mai apuca să-l salut la 75 de ani ai săi, mă gândesc că nu vă supărați dacă vă readuc în fața ochilor cuvinte, fraze, idei și aspirații din urmă cu zeci  de ani…
 
…In iulie 1977 sosea la Hunedoara, stârnind vii comentarii, fotbalistul Mircea Lucescu. A venit într-un moment greu pentru el, cum însuşi spunea, şi s-a înhămat la tentativa Corvinului de a-şi crea un nou drum în elita fotbalului. După primul tur la Corvinul, deşi Lucescu se remarca individual meci de meci, prin efort, joc, pase şi goluri, echipa antrenată de Ştefan Coidum statea slab în clasament. In interviul acordat la 15 ianuarie 1978 ziarului local, intitulat parcă profetic “Hunedoara poate si trebuie sa devină un important centru fotbalistic al ţării” Mircea Lucescu pronostica un loc 9 pentru Corvinul. A terminat pe 8. Cu 34 de puncte….
 
…În august 1984, pe la jumătatea lunii, la puţin timp după participarea echipei României la EURO ‘84, din Franţa,  la Hunedoara s-a organizat un meci de retragere a lui Mircea Lucescu din activitatea de fotbalist. Meciul, cu Dinamo, special organizat aşa, pentru a atesta apartenenţa lui Lucescu deopotrivă celor două cluburi, a avut, bineînţeles, datorita lui Cornel Dinu, şi momentul său de mizerie, provocat de invidiosul personaj, ros de ura faţă de colegul său plin de succese. Protocolul prevedea ca sărbătoritul să joace o repriză la Corvinul, alta la Dinamo, dar antrenorul Dinu nu a fost de acord. Dar iată ce scria, atunci înca… tănarul cronicar, azi bătrân sentimental, necăjit ca urmaşii săi sunt lipsiţi de şansa de a fi contemporanii unui fotbal de valoare, în judeţ şi-n ţară!: ”Desi suporterii fotbalului se pot considera răsfăţati de şansa unui meci Corvinul – Dinamo, suntem convinşi că ei vor reţine doar semnificaţia sentimentală, încărcătura emoţională a despărţirii. Ca orice despărţire, momentul, chiar îmbrăcând o haină de gală, ca festivitate specială, va rămâne, nimic mai mult, decat o despărțire! Sigur, regretele de după plecarea lui Mircea Lucescu de la Hunedoara dăinuie de-atunci, chiar mai accentuat, pentru că echipa noastră nu a reuşit să păstreze vie şi neschimbată starea si frumuseţea fotbalului jucat în vremea lui Lucescu! Dimpotrivă, deriva pe care s-a aşezat Corvinul amplifică regretele după sărbătoritul zilei”…
-Aşadar, Mircea Lucescu, aţi fost numit conducătorul tehnic al reprezentativei de fotbal pentru meciul ultim, la Berna, din grupa preliminară pentru CM 1982, din Spania, calificare ratată de echipa României. Vă aflaţi, deci, în faţa unei misiuni ingrate, preluând o echipă într-un moment nefericit. Vă asumaţi, cred, o mare răspundere.-Evident! Dar nu mi-am asumat calificarea, întoarcerea situaţiei în grupă; nimeni nu-mi poate cere aşa ceva. Este un meci pe care trebuie să-l jucăm, şi, mai ales, este meciul jucătorilor ce vor intra în teren  cu dorinţa de revanşă; un meci al verificării adevăratei valori a lotului în plan internaţional…( A fost 0-0 la Berna, cu corviniștii Klein, Gabor, Rednic și Andone, intrat în locul lui Țicleanu).
 … La primul meci al unei noi campanii de calificare, vreo 15000 de hunedoreni au avut bucuria să asiste şi la prima    victorie a noii Naţionale, construită  chiar la Hunedoara, pe o   combinată Corvinul-Craiova, în cantonamentul de zece zile, timp în  care a fost… recondiţionat, moral şi fizic, Rodion Cămătaru,    aflat la un pas de depresie… Dar haideţi să ne reamitim echipa din acel meci-cap-de-pod al primei calificări româneşti într-o competiţie internaţională de după 1970:
Moraru- Rednic, C.Ştefănescu, Iorgulescu, I.Bogdan- Ţicleanu (Petcu, min.46), Boloni, Balaci-Gabor, Cămătaru, Văetuş ( Augustin, min.66). Cinci hunedoreni la primul succes oficial al noii reprezentative: 3-1, cu golurile marcate de Văetuş (min.16), Cămătaru ( min. 19), Boloni(min. 71), respectiv Vrahimis ( min29). Obseravaţi pe linia de apărare, pe stânga apare Ioan Bogdan, arădeanul de divizie secundă ajuns internaţional cu Lucescu, omul despre care în tribună se glumea că unde pune Bogdan… şenila rămâne arătură şi trebuie regazonate tuşele, după un meci cu el în vână… Dar lipsea Klein. Devenit legendar chiar în absenţă… După meci, nea Ioan Chirilă, cronicarul încă fără egal, ci doar cu emuli,  cel mai bine plasat fiind Ovidiu Ioaniţoaia… Deci, nea Vania îl întreba pe tânărul selecţioner ce i-a lipsit echipei noastre ca să fie mai convingătoare? “I-a lipsit Klein!”, l-a uluit Lucescu pe distinsul cronicar. Care, transcriind răspunsul în unul dintre savuroasele  sale comentarii nu şi-a ascuns o anume reacţie la… insolenţa antrenorului: “Cum adică, i-a lipsit  doar Klein?! Dar cine-i Klein ăsta, care aleargă în buestru?” Nu după multă vreme, nea Ioan Chirilă l-a înţeles pe Lucescu, a văzut şi el ceea ce văzuse antrenorul în alergătura nespecifică a hunedoreanului… Cel mai iubit dintre hunedoreni, şi a devenit  suporter devotat al lui Klein, care avea să adune 10 ani de prezenţă cvasipermanentă în Naţionala Românie! Cel despre care, la despărțrea de Mișa spunea:”A avut o carieră extraordinară şi nu merita să sfârşească aşa. Când l-am descoperit era mijlocaş, dar l-am transformat în fundaş stânga. Nu a comentat. Era tenace şi avea o rezistenţă fizică extraordinară. Şi ca om era un caracter aparte. Se dăruia în totalitate atât în teren, cât şi în afara lui, când cineva îi cerea ajutorul… L-aş pune în orice echipă a mea. Nu am mai avut de atunci un fundaş stânga ca el! Era la un nivel extraordinar. Tactic, era un fotbalist impresionant, iar şutul său era devastator.”
 Chiar dacă unii hunedoreni rămân în continuare supărați pe Lucescu, ar trebui să înțeleagă, cum înțeleg și eu, că fără Lucescu, nici fotbaliștii mari ai Hunedoarei și nici Corvinul nu s-ar fi ridicat în aerul tare al înălțimilor! Mulți au încercat până la el, dar numai el a reușit! La mulți ani, Mircea Lucescu!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști