Cronica sentimentală. ÎNTOARCEREA LA VECHI IUBIRI…

Se întâmplă ceva miraculos! Simt că întineresc. Evident, nu ca vârstă înaintată, ca să folosesc alternativa la… câine bătrân; bătrâni fiind doar câinii, oameni doar în vârstă… Sentimental însă, da, întineresc! Revin la vechi iubiri, nu doar ca amintiri, ci chiar la propriu! Se întâmplă că actuala Națională de tineret, asta la care îi spunem tot în limbi străine, “under 21”, că neam din neamurile lumii nu-și vinde limba precum românii,  pe care o scriu din nou cu N mare, și chiar merită, mă întoarce în vremile în care se  năștea iubirea pentru fotbal… Zgândărită de U Cluj, zbenguită în cursele ca de raliu la meciurile Jiului Petroșani, și devenită marea iubire la Corvinul Hunedoara și  Naționala aceea  de  10 ani cu minimum un hunedorean în echipă! Și sunt fericit  că îmi revin la cele sentimente care m-au  consacrat  cronicar și au dat titlu acestei… iubiri: Cronica sentimentală!

Da, dacă aș avea oarece influență, ba chiar am să încerc, am eu un ortac acolo, aș sugera, ba aș însista ca FRF să decidă, împreună cu selecționerul primei reprezentatative, Cosmin Contra, să preia, pentru Europenul ce se apropie și care va trece și prin România, cu sau fără echipa României, dar tocmai  de asta aș vrea să le sugerez să analizeze cât pot ei de lucid și competent ca  măcar șapte copii din echipa de bază să treacă la Naționala mare, ca s-o oblige să fie în Europa și-n… București.  Și indiferent de rezultatul ultim, cu Franța, unde poate interveni și un mic aranjament, că ne pricepem și noi, dar am învățat tocmai de la francezi și chestiile astea de dincolo de gazon; indiferent de meciul cu “frații” francezi, care nu se vor dezminți, și iarăși vor scoate la defilare refrenul cu țiganii de români, chestie, care ar trebui să-i enerveze pe acești bravi tineri care ne readuc bucurii  și ne vor scoate în stradă mai ceva ca haștag rezist și tefeliștii de serviciu… Zic asta pentru că în două meciuri, cu Croația și Anglia, echipa asta a jucat fără să se sufoce până după minutul 90, comparativ cu echipa zisă mare, care își pierde suflul după minutul 60, și chiar mai repede… Zic asta pentru că  acești copii au calități tehnice de multă vreme  rareori văzute prin campionatul nostru sătesc; au învățat și pasa lungă, la coechipier, nu la adversar, au învățat și pasa scurtă, au și  aplicații tehnice proprii, individuale, și șut la poartă, și dorință de victorie, dar cel mai mult au mentalitate  de campioni, de profesioniști, și, dacă nu vă deranjează, sesizez și o componentă patriotică în atitudinea lor în joc- fapt cvasidispărut din fotbalul nostru în ultimii 10-15 ani. Iar personal, nu-mi vine prea comod să recunosc, purtând în găoace un resentiment vechi, dar  simt că  atitudinea pe teren a acestor viitori fotbaliști- unii cu mari șanse de a deveni vedete internaționale, dacă lucrurile vor decurge  normal, fără intervenții găunoase ale unor fanfaroni dornici de câștiguri imediate-, pare a se trage de la Mirel Rădoi. Care dintr-un numit de conjunctură, fără patalama la mână, arată tot mai mult a fi un viitor antrenor sadea. Dă, Doamne!  Nu am amintit aici niciun nume al acestor vrednici jucători care mă întorc la vechi iubiri, tocmai cu intenția de a saluta ansamblul, lotul, valoarea colectivă și rezultatele tuturor, fără personalizări- momentan. Fie într-un ceas bun!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”