Cronica sentimentală. Fotbal sub „efectul Mutu”, sub „efectul Dică”…

179

Din respect pentru numele acestei rubrici, care ea însăși are o vârstă respectabilă, declar că, sentimental vorbind, mă interesează mai mult ce se întâmplă cu Gaz metan Mediaș decât deriva îndelungată a clubului Dinamo. Din simplul motiv că pentru antrenorul găzarilor, Cristian Pustai, am un respect special. Și nu pot să înțeleg cum acesta, care a promovat-o de mai multe ori în primul eșalon, ba a și cocoțat-o uneori sus în clasamente, a construit și reconstruit mai multe echipe bune acolo, se află azi într-o situație atât de… gazeificată. Sigur, s-ar putea specula că actuala echipă resimte plecarea lui Eric, pentru a treia oară de la Mediaș. ( O dată a plecat la Tg. Jiu urmându-l pe antrenorul său, Pustai, unde a avut satisfacția prezenței în opt partide de Europa League și unui gol împotriva Fiorentinei, cam acum patru ani). După cum, la fel, se poate specula că patronatul actual al clubului, nu prea autohton, s-ar fi gândit că a susținut destul o echipă românească, în contul gazelor pe care niște români vânzători i le-au vândut cu un leu ca ei să ni le revândă cu doi lei… Dar astea-s, cum spuneam, doar speculații de chibiț bătrân… Și, nici nu despre Gaz metan vorbim aici…
Nici despre FCSB nu vorbim aici. Deși o să-mi încalc cuvântul, că nu voi avea sentimente pozitive pentru acest club condus de pușcăriași, pe care nimeni nu-i repudiază. Ca pe politicienii aflați cu un picior în pragul închisorii, ori la intrare ori la ieșire… Dar nu pot să nu remarc faptul că, după mulți ani, echipa păstorită de Becali și Meme are un antrenor remarcabil! Sigur, Dică, pe care și eu l-am primit cu rezerve, fiind un personaj destul de fad, dă impresia că profită de faptul că nimeni nu l-a luat în serios, nu-l bagă în seamă… Cam invizibil, comparativ cu soțul Prodancei, care era antrenor mai mult fiindcă e măritat cu vedeta tv. În timp ce Dică… Mutu’ mâncă untu’. Dă impresia unui antrenor cu viziune, dacă ne gândim că are în lot aproape trei echipe, cu jucători tineri și foarte tineri. Și că pentru el nu e crucial acel Alibec mult cântat și alintat. Pentru ca FCSB să joace ceva ca fotbalul, ba să obțină și rezultate. Dică pare singurul… măr bun în club. Însă e de dorit ca în coșul său cu mere proaspete să nu cadă putregaiul de deasupra!
Apropo de Mutu. Ca nume, nu poreclă… Pentru toți cei care leșină la auzul acestui nume, inclusuiv Dumitru Dragomir, Mitică fost la ligă și, din păcate, încă nu și la mititică! Iată, pentru a doua oară în puținul timp de la revenirea lui în campionatul nostru olog, „efectul Mutu” este devastator! După „reabiltarea” lui de către un aventurier ploieștean, efectul a fost plecarea lui Contra de la Petrolul, urmată de plecarea Petrolului înapoi, în adâncurile competiționale. La Dinamo se repetă efectul, tot după plecarea lui Contra. Care pare cam masochist. Din moment ce, după două eșecuri alături de Mutu, se înhamă și la FRF, la lotul reprezentativ cu Mutu manager. Cum era la Dinamo, pe care a manageriat-o pe urmele Petrolului… Chiar așa! Parcă toată lumea a uitat efectul Mutu la Națională, mai ales la EURO 2008… Iar cel mai grav efect la Dinamo este că unul dintre cei mai consacrați jucători, Steliano Filip, un fel de lider, om serios și stimat, a luat-o strașnic pe urmele fostului manager al cliubului la golit pahare înainte de meci.
Acest Mutu ca un virus! Dar cu o propagandă în jurul lui mai ceva ca a partidelor…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.