Cronica sentimentală. Drumurile europene ale Corvinului Hunedoara – 35 de ani…

Un hunedorean cu sânge albastru, cum mulți sunt pe Valea Cernei, scăpați ca după un blestem din fumul focurilor și cuptoarelor ce păreau de nestins, în care se contopeau oțeluri și caractere tari, Dan Bera, cu sânge albastru nu doar din noblețea Castelului pe care-l păzește ca pe o comoară care chiar este de neprețuit, dar albastru și din… bicolorul Corvinului, îmi aduce aminte de un vechi text al bătrânului cronicar. Și-i mulțumesc că o face acum, în anul în care se împlinesc 35 de ani de la ieșirea, ba de la ridicarea Corvinului în Europa fotbalistică. E bine ca la o asemenea distanță în timp să ne reamintim ce a reprezentat, ce înseamnă Corvinul în fotbalul românesc! O etapă evolutivă, un moment ceva mai lung şi mai consistent decât „momentul Baia Mare”, creat de Viorel Mateianu, prematur dispărut din acea fabuloasă lume a fotbalului, azi prăfuită! La puţină vreme după… meteoritul băimărean, la Hunedoara începea să lumineze, apoi să strălucească tot mai puternic FC Corvinul! Atât ca stea de sine stătătoare, cât şi prin 5-6-7 staruri locale. Iertată fie-mi exagerarea gazetărească, dar oricum şi oricând Klein, Andone, Petcu, Rednic, Gabor, Văetuş, Nicşa, Mateuţ, Costică Cojocaru, Hanganu, Dubinciuc, Târnoveanu, Gălan rămân mai valoroşi! Iar unii, mai strălucitori decât orice jucător care ia mințile unor exaltați, de-și înfoaie vocile când rostesc numele unor… Mă scuzați, numele înșirate mai înainte ar fi dezonorate dacă le-aș așeza alături de cvasianonimii şi alte „vedete” de azi, mai mult ale micului ecran, decât ale ierbii verde a gazoanelor. Care azi există la noile stadioane din țară, dar unde sunt fotbaliștii de altădată?…
Sub ochii noştri, dar mai cu seamă ai lui Mircea Lucescu, cu abnegaţia şi profesionalismul care l-au caracterizat și i-au jalonat cariera, Corvinul Hunedoara a început să bată drumurile europene ale fotbalului! ”Echipa hunedoreană a lui Lucescu”, personalizare deplin justificată, a marcat în fotbalul românesc premiere ce nu trebuie uitate! Formată majoritar din jucători, de fapt din fotbalişti localnici, Corvinul a învăţat să joace după ideea mentorului său, pe care de-atunci încoace nici măcar neprietenii, ca să nu spun răuvoitorii nu o mai ignoră. Dimpotrivă! Spectacolele Corvinului, adevărate gale de fotbal, umpleau stadioanele din ţară şi spectatorii asistau la creşterea unei noi echipe, purtătoare, practicantă a unui nou tip de fotbal, spectaculos, eficient, de ridicată tehnicitate și valoare, individuală și de grup deopotrivă!
Hunedoara, stadionul “Corvinul” au intrat în circuitul internaţional al competiţiilor fotbalistice la 1 mai 1982! Aici s-a desfăşurat primul meci din preliminariile Campionatului European, dintre România şi Cipru, cu Mircea Lucescu proaspăt selecţioner. (Preluase Naţionala de la Valentin Stănescu, nea Tinel, Dumnezeu să-l odihnească, antrenor de legendă, campion cu Craiova în 1980). Vreo 15000 de hunedoreni au avut bucuria să asiste şi la prima victorie a noii Naţionale, construită chiar la Hunedoara, pe o combinată Corvinul-Craiova, în cantonamentul de zece zile. Timp în care a fost… recondiţionat, moral şi fizic, Rodion Cămătaru, aflat la un pas de depresie… Dar haideţi să ne reamintim echipa din acel meci-cap-de-pod al primei calificări româneşti într-o competiţie internaţională de după 1970:
Moraru- Rednic, C.Ştefănescu, Iorgulescu, I.Bogdan- Ţicleanu (Petcu, min.46), Boloni, Balaci- Gabor, Cămătaru, Văetuş( Augustin, min.66). Cinci hunedoreni la primul succes oficial al noii reprezentative: 3-1, cu golurile marcate de Văetuş (min.16), Cămătaru( min. 19), Boloni (min. 71), respectiv Vrahimis (min29). Obseravaţi pe linia de apărare, pe stânga apare Ioan Bogdan, arădeanul de divizie secundă ajuns internaţional cu Lucescu, omul despre care în tribună se glumea că unde pune Bogdan… şenila rămâne arătură şi trebuie regazonate tuşele… Dar lipsea Klein. Devenit legendar chiar în absenţă. După meci, nea Ioan Chirilă, cronicarul încă fără egal, îl întreba pe tânărul selecţioner ce i-a lipsit echipei noastre ca să fie mai convingătoare? “I-a lipsit Klein!” , l-a uluit Lucescu pe distinsul cronicar. Care, transcriind răspunsul în unul dintre savuroasele sale comentarii nu şi-a ascuns o anume reacţie la… insolenţa antrenorului: “Cum adică, i-a lipsit doar Klein?! Dar cine-i Klein ăsta?” Nu după multă vreme, nea Ioan Chirilă l-a înţeles pe Lucescu, a văzut şi el ceea ce văzuse antrenorul în alergătura nespecifică a hunedoreanului… cel mai iubit dintre pământeni, şi a devenit suporter devotat al lui Klein, care avea să adune 10 ani de prezenţă în Naţionala României! La Hunedoara s-a lansat echipa Naţională care a fost a şaptea în Europa 1984 !
…Tot în 1982, toamna, la 29 septembrie, Corvinul avea să debuteze internaţional şi în Cupa UEFA, cu GAK Graz: 1-1 în tur, în Austria. Cu Remus Vlad antrenor..
Să reamintim că tot Corvinul a participat glorios, cu un an mai înainte, la ediţia australiană a C.M. de tineret, la primul succes medaliat al fotbalului românesc – locul 3! Cu contribuţii hunedorene de excepţie, prin Romulus Gabor – „Balonul de Aur” şi „Gheata de Bronz” -, singurele trofee individuale de marcă cucerite de un fotbalist român, cu Ioan Andone și Mircea Rednic.
Când cât mai multe echipe repetă ce a făcut Corvinul pentru fotbalul românesc, vom putea vorbi de valoare şi de palmares! Până atunci, ciocu’ mic celor care cad pe spate la mecurile din… Cupa satelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan