Cronica sentimentală. CRAMPOANE ȘI PEDALE…

375

Sper să nu cad în capcana… crampoanelor unui, zice-se, fotbalist al Viitorului. Care arată mai rău ca fotbalul submediocru jucat pe noile stadioane românești. Din relatările crainicilor tv. de la meciul cu Salzburg ar cam reieși că prețuitul și prețiosul Coman a purtat niște ghete inadecvate câmpului de joc. Motiv pentru care a pierdut câteva mingi, care… bla-bla-bla. Adevărul este că marile crampoane care au scos Viitorul din… numele său propriu atât de optimist, care mi-a furat și mie, bătrân cronicar, nepermis de multe cuvinte bune, le-a pus însuși creatorul clubului și echipei, Gică Hagi! Care, cu ochii beliți mai mult la bani decât la copiii crescuți ca… viitor al fotbalului nostru, și-a subminat niște rezultate ce puteau consolida echipa pe un bloc-start spre performanță. Bătând din gură că el oricum iese în câștig din vânzarea jucătorilor crescuți, dar înlocuiți cu obosiții campionatului nostru șchiop și chior. Așa că, vandabilii săi, între care și necramponatul, nepotcovitul Coman, au lăsat-o moale, că, oricum, ei pleacă iar tata lor e mulțumit și cu banii din vânzări. Altfel spus, a încălța niște gehete nepotrivite stării gazonului este, înainte de orice, o crasă lipsă de profesionalism, un amatorism de doi bani!. Mai cu seamă când azi ghetele sunt atât de specializate și adecvate oricărei stări a suprafeței de joc! Faptul îmi amintește că la Jiul Petroșani, acum peste 50 de ani, într-o cămăruță de sub tribuna vechiului stadion din lemn, l-am întâlnit prima dată pe Mihai Cocârlă. Omul care pregătea, tălpuia, cârpea, crampona ghetele fotbaliștilor. Mânca bucăți rupte dintr-o franzelă boamfă și de parizer gros, tăiat cu custura lui de păpucar, împreună cu noul antrenor Ștefan Coidum, după promovarea în „A”. Mereu treceam pe la nea Mihai si-i urmăream tehnica și plăcerea lui de făcut crampoane din foi de talpă groasă, din care croia, rotungea cu migală rondele, vreo patru pentru un crampon, în dimensiuni descrescânde, până obținea trunchiul de con de vreo 3 centimetri pe care îl bătea cu dichis în talpa ghetei. Și tot așa până înțepenea crampoanele pe talpă și pe călcâi, după un anume desen. Și se fălea cu ghetele lui Petre Libardi, căpitanul, pe care le lustruia cu mâneca salopetei… Un mare fotbalist, fără ghete de firmă precum ale lui Coman… Cu crampoanele meșterite de nea Cocârlă. Dar cu folos cert…
Însă, la Viitorul crampoanele se tocesc de gândul banilor…
Mai bine și cu respect meritat să vorbim câte ceva despre… pedale. Karina Bonta a câștigat TBT RACE 2017 ( concurs desfăsurat în zona satelor săsești Viscri, Saschiz, Criț, Meshendorf, Cloașterf, Bunești, pe dealuri cu poteci pietruite), confirmând… școala creată la Deva de tatăl ei, Alin Bonta, fost cronicar sportiv. Felicitări ambilor!
Sfârșitul săptămânii a fost masiv marcat în Deva de ciclism. Profesionist și amator deopotrivă. Cel profesionist a programat Campionatele Balcanice de ciclism pe şosea, rezervate cadeților și juniorilor. La care au participat tineri sportivi din Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia şi Turcia.
Dar aici reînnoim omagiul adus unor devotați amatori ai ciclismului rutier ca mod de manifestare a unei pasiuni vecine cu… patima. Judecând după niște sume considerabile sacrificate pentru a-și împlini o bucurie, un vis; pentru a-și oferi o satisfacție și numai din plăcerea de a privi cum îi este admirată bicicleta. O pasiune nu ieftină, dar împlinitoare de bucurii într-o lume cenușie. Asta pare a fi motivația care, de patru ani, adună 40-60 de inși din Deva și Hunedoara, din Brad, din Timoișoara, de oriunde, pentru a parcurge ruta-tur prin judeul Hunedoara. Fără pretenții de palmares, fără asistență de salvare și poliție, cu respect față de regimul circulației normale pe șosea, cu respect față de participanții la trafic, răsplătiți doar cu niște diplome, mereu inspirate ca design, și cu bucurie foarte mare că au terminat ruta fără dificultăți. Și de data aceasta îl salutăm pe Lucian Bologa, sufletul…fondator, ca și pe sufletiștii săi colegi Iulian Martin, Relu Drăghiciu, Tatiana și Dinu Cuciureanu, Radu Hăulică, Constantin Petrean-Coclis, Radu Faur, Florin Demea și toți cei care au pedalat sâmbătă de plăcere!
Crampoane și pedale… Adică, oameni, picioare și Oameni…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *