Cronica sentimentală. C-AȘA-I ÎN FOTBAL!…

Parafraza după celebrul monolog al inimitabilului Toma Caragiu – C-așa-în tenis!-  a fost adoptată demult și-n fotbal, dar cu țintă la fostul și aparent pe viață secretar general al FRF, Kassay, scris pe atunci Cassai și transformat în C-așa-i în fotbal, ca ironie la adresa miș-maș-urilor care care bâtuiau fotbalul condus de terțetul Sandu-Dragomir-Cassai. Care fotbal, în cea mai coruptă fază a sa,  obținea totuși calificări la europene și mondiale mai dese decât după… mântuirea de ei. Ceea ce demonstra că în țară, în campionatul  intern se produceau fotbal și fotbaliști care acopereau și neutralizau găunoasele afaceri ale celor trei cu fotbalul.

Dar nu ăsta e subiectul cronicii de azi, însă parafraza mi-a venit în minte  tocmai când și în tenis  ne legăm sufletește, cu bucurii, fericire, ori  cu suferință, de evoluțiile Simonei Halep, istorie  reluată în ultimele săptămâni  și transferată la această frumoasă selecționată de tineret a României, care a jucat pentru întâia dată în istoria noastră o semifinală de Campionat European! Și a pierdut-o. Sigur, pesimiștii vor fi mai mulți, și vor suferi mai mult. Optimiștii, printre care nu mă număr,  au scos deja la defilare succesul subliminar- calificarea la JO de la Tokyo- 2020. Unde nu am mai fost de-atunci, din 1964, tot la Tokyo, când marea selecționată a lui Silviu Ploeștenu  a ratat o calificare în semifinale, datorită ratării unui penaly, în mecciul cu Ungaria, de către Gh. Constantin. Dacă l-ar fi lăsat pe Piu Creinceanu, plecat de la Lupeni, să execute penaly-ul, Profesorul nu devenea  țapul ispășitor al  eșecului… Ori – fapt altfel real și îmbucurător-, că Naționala mare, a lui Cosmin Contra, are un… rezervor de minimum 20 de jucători, unii chiar fobaliști deja, și că  ridicarea  acestei promoții de tineri de certă valoare  se datorează școlii de fotbal inițiată și susținută de Gică Hagi la Viitorul său din Constanța. Care a șlefuit  zece dintre titularii care ne-au luat mințile în doar două  meciuri. Cât de fapt  au și jucat: cele două victorii- cu Croația și Anglia.  Cu Franța au mimat, nu știu, nu pot să-mi dau seama de ce au făcut blatul, că blat a fost, dar fotbalul s-a răzbunat, și în semifinala cu Germania s-au sufocat, deși până aici  echipa dădea impresia că chiar are o pregătire fizică superioară. Sigur, am rămas cu  niște jucători de perspectivă. Pe care jurnaliști flămânzi de averi i-au și arvunit, plasând jumate din echipă pe la marile cluburi europene, fluturând prin gazete oferte de milioane peste milioane de euro pentru Ianis, pentru fiecare, plângându-l pe Pușcaș că joacă la o echipă de doar liga a doua în Italia, și tot așa vânzându-i ei, comentatorii și jurnaliștii, pentru că niciunl nu vede  calitatea unui fotbalist dincolo de prețul său.

De-aici și titlul nostru, care înțeapă și practica  rămasă ca un blestem de pe vremea triumviratului toxic  care a condus fotbalul, dar și ușurința cu care trecem de la exagerări și extaz la resemnare și motivare facilă a eșecurilor. Ca în tenis- cu Simona; ca în fotbal – că nu-i nimic, ne-am calificat la Olimpiadă și avem ce vinde!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare