Cronica sentimentală. “Buba fotbalului” nu este înfrângerea lui Lupescu, ci umilirea lui Pușcaș!

La recentele alegeri de… staroste la Federația Română de Fotbal victoria de forfait a înscăunatului de-acum patru ani asupra reprezentantului “generației de aur” , sau, dacă vreți, înfrângerea acestuia de către veleitarii fotbalului de masă, pardon, de mase – copii, ligile mici, fotbalul feminin și funcționari ai AJF-urilor din județe- , deci victoria sau înfrângerea, în funcție de unde privți chestiunea, comportă unele comentarii. Mai întâi am comenta ceea ce mai sus este pus între ghilimele- generația de aur. Am mai spus aici și repet cu aceeași obidă că exaltarea jurnalisică inventatoare a sintagmei nu are nicio acoperire faptică! Ci, doar în imaginația și dorința unui jurnalist, care chiar visa rozaliu după două goluri ale lui Răduciou cu Columbia, și golul lui Hagi în ascelași meci. Imaginație care a prins la un popor învățat cu puține victorii în existența sa, și a făcut carieră până la înfrângerea lui Ionuț Lupescu în fața dilentatismului care a înlocuit fotbalul ăla, puțin cât era, dar cu scăpărări de geniu uneori.  Cu atât mai iluzorie a fost strălucirea de aur, cu cât, de prea deasă și nu mereu justficată folosire sintagma s-a demonetizat, fiind restrânsă la Hagi și Gică Popescu. Rareori se pomenea de Dan Petrescu și Răducioiu, de Viorel Moldovan și mai rar, de Ionuț Lupescu, doar acum, de când și-a anunțat candidatura… După ce Gică Popescu s-a… becalizat, prin opțiunea de a lucra la firma de impresariat a… verilor lui Gigi, și mai ales, după ce a fost arestat (deși plătise suma pentru care a fost reincriminat și condamnat!) în ajunul alegerilor precedente. Ca nu cumva să câștige un profesionist al fotbalului împotriva unui funcționar cu CV politic blindat. De parcă chiar funcționează o strategie de fier ca în nicio activtate să nu mai lucreaze meseriași, ci numai funcționari devotați birocratismului. Iar generația a rămas… aurul Hagi. (Din fericire, acesta abia de-atunci a început să se consacre meseriei și chiar să reușească!!). Dacă ar fi existat cu adevărat o generație de aur, nu o ficțiune, aceasta trebuia să-și facă simțită prezența și strălucirea încă din anii inventării ei ideatice, prin răsturnarea unor baroni care au infectat fotbalul, precum Mircea Sandu și Mitică Dragomir. Dar când candidatul generației a fost… cumpărat- cu funcția de lider sindical cu tot, la pachet cu Prunea, alt reprezentant al generației și tot lider sindical al fotbaliștilor, de către Mircea Sandu și numiți directori în FRF, ce generație mai reprezentați, nestimabililor?!
În altă ordine de idei, constatăm că fotbalul, ca și sportul în ansamblul său, inclusiv cel de rangul nobiliar al COSR, al Olimpismului adică, a trecut de la managementul profesionist în cazul fotbalului chiar corupt fiind în ultimi ani ai dinastiei Sandu-Dragomir, la birocratism, veleitarism și mediocritate. În cazul fotbalului reluăm ideea că nu elita, dacă actuala Ligă 1 poate fi cotată așa, a hotărât președintele, ci cei mulți, birocrația, conțopismul și manipularea electorilor. Și chiar dacă ar fi fost câștigător, Ionuț Lupescu nu este… elita intelectuală a fotbalului nostru, aptă să producă o întoarcere la performanță mai aproape de posibilitățile reale ale acestei Românii. Iar comentariilor conform cărora Lupescu a fost refuzat mulțumită amestecului politic al PSD, prin declarația de chibiț al lui Dragnea, le răspund așa: dacă factorul politic ar fi vrut cu adevărat ca Lupescu să câștige, acesta ar fi câștigat! Antecedentele susțin acest adevăr. Când a vrut, politicul l-a pus pe Burleanu la FRF, în dauna lui Popescu, arestându-l în ajunul alegerilor, pe Gino Iorgulescu în locul lui Mitică Dragomir, rămas liber, fată mare, deși datorită lui au dispărut zeci de cluburi de tradiție, și pe Petrache la COSR în defavoarea lui Octavian Belu, cu consecințele catastrofale de la JO Rio.
Mai grav este că fotbalul actual a refuzat idei și un program de reconstrucție cât de cât viabil, precum al lui Marcel Pușcaș. Durerea celor pe care îi doare soarta fotbalului nu este înfrângerea lui Lupescu, ci umilirea lui Pușcaș! Singurul candidat cu idei și program! Cu creier la purtător! Așadar, la mulți ani, mediocritate!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia