Cronica sentimentală. AVEM O CAMPIOANĂ! UNDE E FOTBALUL?

Aș fi putut intitula  această cronică sentimentală cu refernul: “Tu Ardeal, tu Ardeal “, titlu  folosit de cineva drag mie, cu mulți ani în urmă la cronica  unui meci U-Cluj- Gloria Bistrița, dacă aici și acum am vorbi despre orgoliul propriu,  dar și al altor multor ardeleni bucuroși de recentul succes al CFR Cluj. Nu neg, însă, că mă bucură foarte mult acest succes al echipei din Gruia, dealul pe care urcam pe vremea când CFR funcționa ca divizionară alternativă, când în A, când în B, sub personalitatea fabuloasă a doctorului Constantin Rădulescu,  repudiat de la U… Dar atât cu bucuria ! Deja încep grijile, îngrijorările și temerile. Dacă CFR Cluj, din nou campioană, va trece prin Europa tot ca rața prin baltă!?… Ca anul trecut, când micul fotbal românesc a fost făcut și mai mic  tocmai de CFR, după întâlnirile cu Malmo și Dudelange, ultima  doar echipă de amatori.

De aceea zic: Avem o campioană, dar unde e fotbalul? Deocamdată, și prin titlul cucerit, și prin joc,  puținul fotbal jucat pe la noi  se află  numai în deaul Gruia,  ceva mai la vale, la Craiova și aproape de Mare, la Hagi acasă. Or, cu atât, oricât s-ar strofoca  cele trei cluburi, avem  a spera doar la  a nu mai roși de rușine după vreun meci cu … Dudelange sau ceva similar, de care nici nu ai auzit. Pentru că Fotbalul, așa cu F mare de tipar, încă nu  se află nici în Gruia, nici mai la vale. Eu nu dau sfaturi precum dă Mircea Rednic, adică  strâmbe, că de-aia i se zice Strâmbu’: “Dacă vor în grupele Europa League, atunci trebuie să se întărească”. De ce nu vă întăriți voi, la Dinamo? De ce nu se întărește FCSB  și pe gazon, nu numai la televiziunea aia a lor, de bârfe, ProX, unde  și când vorbește un om veritabil de fotbal, ca Mihai Stoichiță, este oprit că are Gigi ceva de spus, că el e sfântul fotbalului româenesc,  a și zis  că Cel de Sus  joacă la el în echipă. Dar L-a auzit și uite, de patru ani ratează titlul. Ca să nu mai vorbim că în acest campionat a stricat și poziția Gazului Metan, iar după ce Edi Iordănescu a redresat formația din Mediaș, acum îl vrea și pe el la FCSB, că pe Teja l-a compromis luându-l de acolo. Păi, cum să avem fotbal, dacă peste o jumătate de campionat o conduce  Gigi cu Meme, un golan în lumea sportului, ba chiar doi, iar cealaltă jumătate este sub aripa neagră a lui Gino Iorgulescu, zis președinte al LPF. Care te obligă să-l regreți pe Mitică Dragomir. Ăsta măcar făcea afaceri cu fotbalul, își ridica hoteluri și alte stabilmente, dar de la  Gino nici măcar așa ceva nu se aude, că de fotbal ioc!   Și așa ajungem la starea  a doua a titlului : Unde e Fotbalul?

Am identificat-o și la alți oameni trecuți prin marile iubiri și totodată dezamăgiri, vicisitudini ale fotbalului. Iar vorbele de obidă ale lui Marin  Barbu, zis Magiun, sună dramatic. Vi-l mai amintiți? Ăla mic și-al dracu’, care prin 81-83 juca la Steaua, echipa aia mare, de la care se legitimează… circul ăsta numit FCSB, de zicea Eugen Barbu că l-ar înfia, că tot are același nume… Și zice Marin: “Pe Ceauşescu, din punctul de vedere al sportului nu poate nimeni să-l conteste. Atunci era ordine şi disciplină pe acest segment. Mi-amintesc pe când eram la FCM Braşov, ţineam de uzina de autocamioane „Steagul Roşu”, care ne-a creat toate condiţiile. Casă, masă, salarii, condiţii de pregătire…  Mă doare sufletul că fotbalul românesc azi se duce la vale. A ajuns Orbán ( cel de la Budapesta, nu al liberalilor din PD!-n.n.) să investească în fotbalul nostru, în infrastructură. Într-un fel mă bucur, că noi, fotbalul din Sfântu Gheorghe, suntem  beneficiarii acestei investiţii. Dar ca român, mă simt umilit. Adică vine vecinul de peste gard să mă ajute, iar cei din familia mea  nu o fac? E deja bineştiut că guvernul din Ungaria investeşte la Sfântu Gheorghe, la Miercurea Ciuc, la Odorhei, şi nici până acum n-a venit cineva din fruntea ţării noastre să spună: “Dar noi ce facem? Stăm cu braţele încrucişate sau încercăm să ajutăm şi noi?”. Ei nu-şi dau seama că în urma acestor acţiuni, Ungaria va beneficia de o mulţime de sportivi talentaţi de pe teritoriul României?  O să vă minunaţi  câţi copii români veţi găsi la academiile de fotbal din Ungaria”.

Bine pentru ei, pentru acești copii, dar e rău pentru sportul românesc! Sunt prea mulți lideri ai noștri  pentru care sportul nu este o prioritate. De fapt, pentru unii nici România nu e o prioritate…

Unde e fotbalul ? Un răspuns ar fi și în aceste rânduri…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara