Comoara lui Darius Prostov, colecţionarul ţepuit

sorin_ovidiu_balan

Pe vremea lui Ceauşescu, cei mai bogaţi oameni, adică şefii de cârciumi, ospătarii, măcelarii, şefele de la alimentara îşi mascau averile de teama” ilicitului” prin două metode.

Una dintre ele era aproape infailibilă. Cumpărau bilete câştigătoare de loz în plic, de pronosort sau pronoexpres, de la cei care aveau cu adevărat noroc şi, pe bune, câştugau la aceste jocuri. Pe vremea aceea, numele câştigătorului se făcea public. Plăteau de regulă dublu faţă de suma înscrisă pe bilet. Iar atuci când venea „ilicitul”, adică foarte necesara şi astăzi Lege 18, se scoteau. Aveau biletul câştigător, mai dădeau o masă inspectorilor şi tovarăşului de la partid şi gata. Scăpau cu averea furată întreagă. Lunar aproape, nu era şef de cârciumă, de alimentara, ospătar, măcelar şi altele asemenea, să nu-l lovească norocul cu câte un bilet câştigător. Niciodată pe omul munci de la oraşe şi sate.

Cea de-a doua metodă, o întâlnim şi astăzi, la mai mulţi demnitari: achiziţionarea de obiecte de artă, mai ales tablouri. Pe vremuri, de această slăbiciune pentru artă a distinşilor botezători de vin şi cioditori din bucata de friptură, s-au gândit să profite imediat şi cîţiva escroci de marcă. În acele timpuri, centrul Bucureştilor, sau al Clujului, sau al Timişoarei, sau al Iaşilor era bântuit de oameni distinşi, trecuţi de prima tinereţe, îmbrăcaţi foarte elegant, care ofereau spre vânzare tablouri sau alte obiecte de artă. Am cunoscut şi eu unul dintre ei, în cariera mea de reporter şi am rămas uimit de cum profita de prostia celor care voiau să-şi ascundă averile. Comanda studenţilor de la arte plastice tablouri pe care le dădea două beri şi ceva mărunţiş şi le vindea apoi cârciumarilor cu sume exorbitante, drept obiecte de artă rare. Idioţii le luau încântaţi şi, de cele mai multe ori, nu le puneau pe perete, că acolo trona, în culori vii, „Răpirea din serai”, ci le ascundeau pe te miri unde.

Fostul ministru al finanţelor, Darius Vâlcov, părea în momentul arestării, un fin colecţionar de artă. Tablouri semnate de mari pictori, extrem de valoroase. La o analiză mai atentă însă, s-a constatat că de fapt întrega colecţie nu valorează mai mult de 250.000 de euro, cu bătaie, că de fapt valorile pe care Vâlcov le-a ascuns pe unde a apucat, nu erau chiar aşa valori. Nu am văzut lista întreagă a celor 101 tablouri, dar nu o fi şi o „răpire” printre ele?

Acum, Vâlcov încearcă să folosească acest amănunt în apărarea sa. Eu cred însă că Darius, în încercarea de a-şi investi banii furaţi, a luat o măreaţă ţeapă, aşa cum păţeau pe vremuri cârciumarii, măcelarii sau chelnerii. Ţeapă cu ştaif.

Altminteri, apărarea lui este de doi lei. Că voia să deschidă o galerie de artă în Capitală. Păi, domnule ministru, te contrazici. Ori operele de artă sunt de doi lei şi le-ai achiziţionat aşa, la mişto, ca s-o prosteşti pe Lavinia (mâine, doamne fereşte, vom afla că de fapt şi lingourile de aur sunt goale pe dinăuntru) şi nu aveau ce căuta într-o galerie de artă, ori sunt valoroase şi atunci trebuie să justifici din ce bani le-ai cumpărat.

Şi dacă tot voiai, domnule ministru, să deschizi galeria, de ce nu ai depozitat acolo tablourile, ci le-ai ascuns pe la diverşi parteneri?

Nu aţi învăţat nimic din tranziţie. Pe vremea lui Iliescu, şpaga se lua simplu şi banii era şi spălaţi în acelaşi timp. La poker. Venea demnitarul la masa de joc cu buzunarele goale şi pleca spre dimineaţă un om foarte bogat.

Fără să înfrunte riscul să-l ţepuiască cineva cu tablouri sau alte obiecte de artă aplicată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile