Ce ne lipsește, totuși?!

meÎn ultimele luni, am călătorit destul de mult. Și m-am întristat și mai mult. Nu știu când am ajuns atât de nesimțiți încât a ajuns să doară. Avem o țară minunată, asta e clar. De ce o batjocorim într-un asemenea hal, n-o să înțeleg niciodată. Peste tot, râuri de pet-uri, munții de moloz, dealuri și câmpii de gunoaie. Ecologiștii practicanți, prea puțini la număr, sunt clar depășiți de situație. Pur și simplu, suntem sufocați de gunoaie. Nu sunt adepta comparațiilor, dar credeți-mă că am insistat să văd dacă în Ungaria e la fel. Nu e! Chiar și în zonele mai sărace, n-am văzut mizerie și nici dezastrul gunoaielor de la noi.

Recent, la nivel de rețele de socializare și în presă a fost mare tărăboi legat de tăierea unor pini din curtea Episcopiei. Sigur, poate pe bună dreptate. Ce mă întristează e că tot prostestul s-a rezumat la scris. N-am văzut pe nimeni în stradă. Mi s-ar fi părut normal să fie oameni care să ceară plantarea altor copaci. Nah, s-a zbierat din spatele tastelor! Cum nu am văzut nicio autoritate a statului care să dea amenzi usturătoare celor care au chelit, pur și simplu, pădurile României. Am văzut, în schimb, ce complicat e să tai un arbore în Austria sau Germania.

Mă ia groaza la gândul că în câteva săptămâni poporul va ieși iar la iarbă verde. Dacă acum e plin de gunoaie, moloz, pet-uri etc., imaginați-vă cum vor arăta plaiurile noastre de prin aprilie încolo! Am găsit lângă apă inclusiv șosete și desuuri. M-am uitat în Ungaria și Germania pe lângă niște lacuri. Curățenie.

Mă tot întreb – Nouă ce ne lipsește, totuși? Nu există popoare mai bune sau mai rele, nu generalizez, nu cad în adorație, dar de ce la alții se poate și la noi nu. Îmi spunea zilele trecute un cunoscut, pe numele lui Alex, un ecologist practicant, că de vină ar fi lipsa educației în acest sens și instituțiile statului, cele din urmă inerte și fără reacție. Da, are dreptate. Să fie doar atât?!

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ce ne lipsește, totuși?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”