Carnetul de partid

meÎnainte de 1989, carnetul de partid le dădea românilor repartiții pentru o locuință, femeilor – șansa de a-și pârî soții infideli, uneori ele se și măritau, după ce ei erau raportați la PARTID că au profitat de naivitatea nubilelor fecioare, bărbaților – iluzia puterii etc. Nu știu dacă era o mândrie apartența la PCR, dar un privilegiu era sigur, uneori. De cele mai multe ori, nimeni nu intra din convingere în Partid.

Lumea aceea s-a prăbușit în decembrie 1989. Unii și-au ars carnetele de partid, alții le-au dosit, din considerente doar de ei știute. Am crezut că s-a terminat, că un simplu carnet de partid nu mai folosește la nimic. Ce glumă!

S-a dovedit că un carnet de partid e mai prețios decât orice diplomă universitară.

Pe baza carnetului, o serie de semianalfabeți s-au cocoțat în funcții la care n-ar fi putut visa nici în 1000 de ani. Au avut grijă ca în jurul lor să se regăsească același tip de persoane.

Nu pot să uit ce mi-a povestit un apropiat. Un idiot, scuze pentru limbaj, trecuse prin vreo două partide. Acum, voia să devină membru al unei alte formațiuni politice. Șefii de acolo se cam codeau să-l primească. L-au pus să studieze statutul. Idiotul transpira deja, avea prea mult de învățat. Disperat, a anunțat că el dă bani, că așa a făcut la celelalte partide și atunci la ce bun să mai stea să își strice ochii citind.

Au fost cazuri în care alții au semnat adeziunea pe un colț de masă, la crâșmă. Așa au ajuns în funcții. Apoi, au strigat, când au fost înlocuiți, că ei sunt niște profesioniști adevărați. Au uitat că au ajuns acolo doar pentru că aveau carnetul de culoarea potrivită.

Mi-a plăcut mult descrierea pe care Alina State a făcut-o în emisiunea mea apropo de mulți dintre cei care se înscriseseră într-un partid. A spus că erau jobleși și avea perfectă dreptate. Oamenii fără o ocupație sunt primii care se duc la PARTID ca să primească ceva. De regulă, îl aleg pe cel aflat la putere. În opoziție, carnetul de partid miroase a sărăcie!

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Carnetul de partid

 1. Andrei C

  Mie mi-a placut altceva. Felul in care AS a povestit despre atmosfera din PLD si despre speranta ei ca odata ajunsa in tabara cea noua a PDL+ului, nu va fi singura sau printre putinii carora sa li se para ciudat sa propui sedinta pentru vineri la amiaza…

  Răspuns
 2. cetatean

  Nulitati peste tot. Oameni care nu inteleg nimic din activitatile pe care le conduc. Gunoaie, efectiv gunoaie…peste tot.
  Au distrus tot si nu au nici o responsabilite. Asta doar in prostia lor, pentru ca roata se invarte intotdeauna. Cine credea in 1988 ca peste un an regimul lui Ceausescu va cadea? Cati dintre politrucii care au inceput sa umple puscariile au crezut ca se va intampla asta? Nimeni, absolut nimeni. Si totusi s-a intamplat. Gunoaiele astea sunt atat de retardate incat se cred vesnice. Nu vor fi !

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată