BINE CĂ EȘTI TU DEȘTEPT! Complici la boală

171

Cât de fericiți pot fi unii dintre noi, atunci când realizează că – dintr-o banală căscătură de ochi își dau seama – sunt scutiți de efortul de a fi competitivi, de a fi mai buni, de a se strădui mai mult, de a învăța mai mult, de a căuta soluții și a privi constructiv către viitor! Sunt fericiți pentru că spectacolul mare al societății românești le prezintă o mulțime de indivizi și slab educați, și lipsiți de onoare și morală, și lipsiți de minte, care „împărățesc” țara, cocoțați în politică și administrație la vârf, în cele mai bune slujbe din sistem, câștigând mai mult decât bine, fiind curtați de toată lumea ce se-nvârte împrejur, petrecând vacanțe de vis (și la slujbă, și în concedii!), furând tot ce prind, fără emoții, puși în văzul tuturor ca exemple de reușită în viață. O fericire amară, însă.

Ceea ce se pierde din vedere – din ceea ce vedem în curentul public de opinie generalizat – este marea nenorocire la care nu numai asistăm, dar suntem și complici ticăloșiți: când tendința generală asumată este de a imita analfabetismul, demagogia și impostura unei găști de hoți, rezultatul este, să-mi fie cu iertare!, o națiune de hoți – impostori, demagogi și analfabeți.

„Dar ăla a furat cu miliardele, de ce te legi de mine că am plecat acasă cu un top de hârtie sau trei șuruburi de la firmă?”, spun, de exemplu, unii dintre noi. Numai că un top de hârtie și trei șuruburi la un milion de salariați puși pe mimetism mizer înseamnă un milion de topuri de hârtie și trei milioane de șuruburi furate. Adică o pagubă tot atât de mare… a altcuiva. Dar povestea nu este de ieri, de azi în România. Cei din generația mea și peste își amintesc de mândria discuțiilor „pre-revoluționare” de crâșmă sau grătar, discuții marcate de ceea ce putea fi numită „competiția descurcăreților”: unul se descurca furând un sac de ciment de pe șantier, altul se descurca furând de la fabrică tranzistori și tiristori pe care-i vindea amatorilor pentru orgă de lumini, unul se descurca ieșind din uzină cu trei bobine în chiloți, altul se descurca transformând în cuțite metalul din combinat, unul se descurca ieșind din abator cu găina pe foale, sub cămașă, altul se descurca vânzând motorina direct din rezervorul camionului de serviciu… Iar alții se descurcau și mai bine, furând viața altora, vânzându-i poliției politice, cocoțându-se în vârful ierarhiei prin delațiune ordinară.

Dacă în anii `90 nu era neapărat tulburător să întâlnești aceeași „competiție a descurcăreților” și aceleași discuții pline de „mândrie de a fi român” – metehnele se lecuiesc mai greu, îți ziceai -, acum, după ce a trecut mai bine de un sfert de secol de injectare cu democrație occidentală, nu-ți poți spune decât faptul că suntem de nelecuit.

Amar și cu semn de disperare este că sunt mulți – în creștere – cei care devin convinși că avem nevoia de fericirea despre care aminteam la începutul acestui text, acea fericire de a nu te simți vinovat că rămâi analfabet și ticălos, în condițiile în care toată floarea cea vestită a societății românești abundă de analfabetism și ticăloșie. Această renunțare, din inconștiență, la propria personalitate, la propria valoare, la potențialul pe care îl ai și din care te-ai putea dezvolta într-o măsură uluitoare, la propria creativitate, la visuri de împlinire, și apoi integrare în mizerie, doar pentru că observi cancerul extins care a cuprins societatea românească, înseamnă nu renunțare ci, cum spuneam, complicitate la boală, agent activ de împrăștiere a bolii, tu însuți pericol și pentru tine, și pentru ceilalți, dar mai ales pentru viitorul celor ce încă nu înțeleg. Încadrarea în cohorta mizerabililor din societatea românească nu poate reprezenta, nicicum, reușită în viață, indiferent câte beneficii ar aduce ea.

Dar, dacă propria conștiință ți se împacă, într-un fel sau altul, cu complicitatea la analfabetism, demagogie și impostură, nu ar fi un ultim gest de decență să nu-i educi și pe cei tineri după chipul și asemănarea ta?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.