BINE CĂ EȘTI TU DEȘTEPT! Avataruri ale libertății

volodia macovei foto edito

Parisul, oraș al luminilor, simbol al magnetismului cultural, spațiu desfășurând, în întreaga istorie, simboluri ale deschiderii, el care are, în firul existenței sale, un șir lung de avataruri ale libertății, a ajuns la unul delicat până la lipsa de înțelegere. Un milion de oameni, cu importanți lideri ai lumii în frunte, au alcătuit un marș al întrebărilor fără răspuns limpede. Să nu fie posibilă libertatea de exprimare fără limite, deziderat ușor belicos al civilizației occidentale? Să fie momentul de ciocnire a lumilor în care depășirea unor norme morale se plătește cu viața? Să fi venit vremea clasării cetățenilor lumii după capacitatea de a accepta libertatea în exteriorul spiritului moral, pe schema: un cetățean al statului X, cu religia Q, valorează cât 10 cetățeni ai statului Y, cu religia N și cât 100.000 de cetățeni ai statului K, cu religia H?

Expunerea libertății de exprimare ca status fără constrângeri, fără autocenzură, fără asimilarea consecințelor expresie libere a reprezentat mereu o perspectivă utopică și cam debilă. Doar construcțiile sugerând anarhismul sau cele dorindu-și autodistrugerea ar putea să se apropie de perspectiva unei libertăți fără maluri, fără drum – o libertate suprafirească, dacă ar fi să luăm în calcul doar faptul că suntem elemente ale societății, iar societatea este normată.

Evident, nu există nicio logică a omului inteligent, potrivit căreia o exagerare a expresiei libere trebuie pedepsită cu moartea. Dar, tot așa, există o logică a umanului care reflectă sensibilități fundamentale ale individului și ale grupului. Or, poate cea mai friabilă sensibilitate umană este legată de credință. Religiile universale, spunea un mare gânditor, au dominat istoria lumii, au croit-o, au stat la baza marilor conflicte. Acum, în mai limpezita modernitate, știm că nu dragostea de Dumnezeu încaieră puterile lumii, ci cea de bani. Dar sensibilitatea religioasă rămâne între oameni, iar, in extremis, naște fanatism. Pentru credinciosul integral, bătaia de joc la adresa simbolurilor sfinte ale religiei sale este mult mai gravă decât cea la adresa părinților sau copiilor săi. Nota bene.

Cred/ sper că, în milionul de oameni prezenți la marșul trist din Paris, o mare majoritate, dincolo de strigătul uniform al mulțimii, macină în individualitate întrebarea: există o singură vină? Și, dacă răspunsul este negativ, atunci poate că oamenii zilei de mâine vor dori nu libertăți fără limită, ci mari libertăți cu maluri luminoase. Nu furia și răzbunarea vor readuce luminile Parisului, nici demagogia politicienilor. Doar înțelegerea lucrurilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”