BINE CĂ EȘTI TU DEȘTEPT! Avataruri ale libertății

volodia macovei foto edito

Parisul, oraș al luminilor, simbol al magnetismului cultural, spațiu desfășurând, în întreaga istorie, simboluri ale deschiderii, el care are, în firul existenței sale, un șir lung de avataruri ale libertății, a ajuns la unul delicat până la lipsa de înțelegere. Un milion de oameni, cu importanți lideri ai lumii în frunte, au alcătuit un marș al întrebărilor fără răspuns limpede. Să nu fie posibilă libertatea de exprimare fără limite, deziderat ușor belicos al civilizației occidentale? Să fie momentul de ciocnire a lumilor în care depășirea unor norme morale se plătește cu viața? Să fi venit vremea clasării cetățenilor lumii după capacitatea de a accepta libertatea în exteriorul spiritului moral, pe schema: un cetățean al statului X, cu religia Q, valorează cât 10 cetățeni ai statului Y, cu religia N și cât 100.000 de cetățeni ai statului K, cu religia H?

Expunerea libertății de exprimare ca status fără constrângeri, fără autocenzură, fără asimilarea consecințelor expresie libere a reprezentat mereu o perspectivă utopică și cam debilă. Doar construcțiile sugerând anarhismul sau cele dorindu-și autodistrugerea ar putea să se apropie de perspectiva unei libertăți fără maluri, fără drum – o libertate suprafirească, dacă ar fi să luăm în calcul doar faptul că suntem elemente ale societății, iar societatea este normată.

Evident, nu există nicio logică a omului inteligent, potrivit căreia o exagerare a expresiei libere trebuie pedepsită cu moartea. Dar, tot așa, există o logică a umanului care reflectă sensibilități fundamentale ale individului și ale grupului. Or, poate cea mai friabilă sensibilitate umană este legată de credință. Religiile universale, spunea un mare gânditor, au dominat istoria lumii, au croit-o, au stat la baza marilor conflicte. Acum, în mai limpezita modernitate, știm că nu dragostea de Dumnezeu încaieră puterile lumii, ci cea de bani. Dar sensibilitatea religioasă rămâne între oameni, iar, in extremis, naște fanatism. Pentru credinciosul integral, bătaia de joc la adresa simbolurilor sfinte ale religiei sale este mult mai gravă decât cea la adresa părinților sau copiilor săi. Nota bene.

Cred/ sper că, în milionul de oameni prezenți la marșul trist din Paris, o mare majoritate, dincolo de strigătul uniform al mulțimii, macină în individualitate întrebarea: există o singură vină? Și, dacă răspunsul este negativ, atunci poate că oamenii zilei de mâine vor dori nu libertăți fără limită, ci mari libertăți cu maluri luminoase. Nu furia și răzbunarea vor readuce luminile Parisului, nici demagogia politicienilor. Doar înțelegerea lucrurilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților